La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | ESTUDI FORENSE

Els trets que va patir el general Prim no van afectar cap òrgan vital

Aquesta és una de les conclusions preliminars de l'estudi que s'ha fet a la mòmia del militar i polític reusenc

29/09/2012 | Per NW Revista de Reus

A la mòmia del general Prim se li ha fet un TAC, una exploració radiològica i una endoscòpia.

A la mòmia del general Prim se li ha fet un TAC, una exploració radiològica i una endoscòpia.

Aquest dissabte s’han donat a conèixer a l’hospital de Sant Joan les conclusions preliminars de l’estudi que s'ha practicat a les despulles del general Prim i que haurà de determinar si el militar va morir a l’acte (hipótesis amb la qual treballa l’equip investigador) o bé ho va fer dies més tard (com afirma la versió oficial). Els resultats preliminars de l’anàlisi no són prou concloents encara per confirmar les causes de la mort del general, segons ha afirmat l’equip de forenses de diverses universitats que duen a terme l’estudi, liderat pel departament de Criminologia de la Universitat Camilo José Cela de Madrid.

És la primera vegada que es practica un estudi d’aquestes característiques a l’estat espanyol  és a dir, per primera vegada es fa una anàlisi forense amb l’aplicació de tecnologia puntera d’investigació científica a les despulles d’una persona morta fa més de 140 anys. Amb el treball, es proposa obtenir una nova visió a l’entorn de la mort del militar i polític reusenc a partir de noves tècniques criminològiques i d’un enfoc multidisciplinari: mèdic, medicoforense, antropològic, criminalístic, psicològic, psicologicocriminal i d’investigació criminal.

prim 2 webL’estudi que ara s’ha practicat a la mòmia del general Prim s’ha iniciat amb un TAC, una exploració radiològica i una endoscòpia, i ha finalitzat amb l’estudi forense de les despulles al quiròfan. Les proves realitzades al quiròfan han estat retransmeses en directe a la sala d’actes de l’hospital per a més d’un centenar d’alumnes de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili i la Facultat de Criminologia de la Universitat Camilo José Cela.

L’equip que s’encarrega de l’estudi científic està liderat per Francisco Pérez Abellán, director del departament de Criminologia de la Universitat Camilo José Cela; i compta amb professionals de prestigi de les universitats de Granada, de València, i de la Complutense de Madrid. S’han incorporat al projecte professionals de l’Ajuntament de Reus, de l’hospital Sant Joan i de la Universitat Rovira i Virgili.

Acabades les proves anatomicoforenses, ara s’iniciarà la segona fase del projecte: la restauració de la mòmia, la recuperació del taüt i la rehabilitació del mausoleu del general al cementiri de Reus. Els treballs aniran a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles. Tot plegat costarà 70.000 euros, que pagaran la Diputació de Tarragona i la Universitat Camilo José Cela. Es preveu que tota la restauració estigui enllestida al 2014 quan se celebraran els 200 anys del naixement del general Prim.