La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Hospital Sant Joan

El Dr. Gras Salas dóna un antic equipament oftalmològic a l'Hospital

Els instruments, d'un alt valor històric, es destinaran a la divulgació científica entre professionals i estudiants de les ciències de la salut

23/02/2012 | Per Joan Carrion

El doctor reusenc Francesc Gras Salas, metge especialista en Oftalmologia, ha fet una donació a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus d’un conjunt d’antics instruments i equipaments oftalmològics de la seva consulta particular que ha utilitzat durant la seva dilatada activitat professional. La presidenta del Consell d’Administració del Grup Salut Reus, Teresa Gomis, i el Dr. Gras han signat el conveni de donació que regula aquesta donació.

L'equipament lliurat comprèn gairebé una quarantena d’objectes com oftalmòmetres, escales visuals o instrumental quirúrgic, d’un valor econòmic estimat de 10.000 euros. L’equipament és, doncs, d’un alt valor històric i es destinarà a l’ús divulgatiu entre els professionals i estudiants de les ciències de la salut, tant en la seva vessant assistencial, docent i d’investigació, així com a la societat en general. L’Hospital, per la seva banda, assumirà el compromís de mantenir-lo en les condicions de seguretat i conservació que en garanteixin la seva preservació.

 

Biografía del Doctor Francesc Gras Salas 

Nascut a Reus el 30 de març de 1921.

Va cursar la carrera a la Facultat de Medicina de Barcelona i els estudis del doctorat a la de Madrid. Diplomat en oftalmologia del ‘Instituto Oftálmico Nacional’ (Madrid). Va exercir l’especialitat a la seva consulta del carrer de Llovera, número, 35, per espai de 51 anys (1948-1999). Nombrat per concurs, el metge oftalmòleg del nostre Hospital de Sant Joan, l’any 1965, hi prestà l’assistència medicoquirúrgica durant 20 anys. També va ser metge oftalmòleg del Centre d’Higiene Provincial, establert al mateix Hospital.

Va participar en articles d’opinió a la premsa provincial, Diario Español, i a la local, Semanario Reus, amb el pseudònim de Suero Vital, a més d’altres col·laboracions. Molt vinculat a la vida associativa de Reus com a membre actiu de diverses entitats. A més a més, fou vicepresident del Reial Aeroclub Reus-Costa Daurada els primers anys de la dècada dels seixanta, un dels impulsors de la recuperació de l’Associació de Concerts de Reus l’any 1952 i un dels primers membres dels Guardadors de la Tronada.

Va publicar l’any 1997 l’obra d’ambient local Fets i Gent de Reus; al 2000, Gent, racons i olors de Reus; al 2006, De Llevant cap a Ponent. Escrits, i, finalment, el darrer publicat, l’any 2009, sota el títol de Records de Reus (Quan es duien espardenyes, Sales de ball reusenques, De la Guerra Civil i d’altres Records).