La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Campanya electoral

Les enquestes marquen l'inici de la campanya electoral pel 25N

Tots els caps de llista dels principals partits enganxaran el seu primer cartell a Tarragona.

08/11/2012 | Per NW Revista de Reus

Les eleccions del dia 25 determinaran la composició del Parlament de Catalunya. (Foto: Arxiu)

Les eleccions del dia 25 determinaran la composició del Parlament de Catalunya. (Foto: Arxiu)

La coincidència en la publicació d'enquestes d'intenció de vot per part del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), depenent de la Generalitat, i del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), depenent del Govern de l'Estat, marca les últimes hores de precampanya electoral abans que, a la mitjanit d'aqueste dijous, comenci oficialment la campanya.

Així, segons el CEO, CiU obtindria majoria absoluta al Parlament de Catalunya, ambentre 69 i 71 escons. El PP quedaria com a segona força política, amb entre 18 i 19 escons, mentre que el PSC confirmaria una notable baixada de suport dels electors, quedant a la ratlal dels 15 escons, 13 menys que fa dos anys. ERC obtindria 14 diputats, mentre que ICV-EUiA mantindria els 10 parlamentaris actuals. L'enquesta diu també que Ciutadans doblaria els seus actuals escons (passaria de 3 a 6) i que la CUP frega la possibilitat d'obtenir representació. L'enquesta els situa en una forquilla entre els 0 i els 3 escons. Solidaritat per la Independència passaria a ser formació extraparlamentària.

La mateixa enquesta, que detecta gairebé una tercera part dels electors com a indecisos, atribueix a la demarcació de Tarragona, un 29,8 per cent dels vots per a CiU (9 escons), un 9,9 per a ERC (2 escons), un 5,2 per a IVV-EUiA (1 escó), un 3,4 % al PP (3), un 2,3 % al PSC (2 escons), un 1,9 a la CUP, un 1,1 a Ciutadans, que obtindria representació per Tarragona amb un escó.  i un 0,4 a SI. S'entén que és percentatge de vot directe i la projecció d'escons es fa un cop interpretades totes les dades.

Mentrestant, el CIS dóna també la victòria a CiU, però sense arribar a la majoria absoluta. Li atorga entre 63 i 64 diputats. El CIS diu,a diferència del CEO, que el PSC es manté com a segona força política (19 diputats) i ERC la tercera, amb 17. La mateixa enquesta situa el PP com a quarta força política (16-17 escons), mentre que ICV-EUiA en tindria entre 10 i 11, i Ciutadans podria arribar als 7. El CIS manté la representativitat de SI, amb un escó, i no atorga representativitat a la CUP. L'enquesta del CIS dóna 9 diputats de CiU a la demarcació de Tarragona, 3 al PSC, 3 al PP, 2 a ERC i 1 a ICV-EUiA.

Dues enquestes, doncs, que donen visions diferents de la realitat electoral, i que arriben a poques hores de l'inici oficial de la campanya electoral, que comença oficialment a les 12 d'aquesta nit. Els caps de llista enganxaran el primer cartell a Tarragona. A Reus, alguns partits han convocat els militants a enganxar el primer cartell a la plaça del Mercadal.