La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Les factures d'Innova

Josep Prat dimiteix com a President de l'Institut Català de la Salut

Prat perd el seu tercer càrrec en sis mesos, després de la renúncia a Innova i al grup privat USP.

28/06/2012 | Per NW Revista de Reus

Josep Prat, en una imatge d'arxiu.

Josep Prat, en una imatge d'arxiu.

El President de l'Institut Català de la Salut, Josep Prat, ha presentat la seva dimissió del càrrec, segons que ha anunciat la Conselleria de Salut del Govern en un comunicat oficial. Segona la mateixa nota, Prat ha sol·licita al conseller de Salut, Boi Ruiz, el ser rellevat de les seves funcions "per poder dedicar tots els esforços a atendre els assumptes que l'afecten, aliens a l'Institut Català de la Salut".

Prat era considerat el cervell de la reforma sanitària que, poc a poc, s'està fent a Catalunya. El model que el Govern vol implantar el va dissenyar el mateix Prat, i consisteix en donar una major autonomia als grans centres sanitaris, amb una estructura de govern pròpia en forma de COnsell d'Administració, de manera que es fes possible aprimar l'estructura de l'ICS, considerada una autèntica llosa per a la Sanitat catalana.

Josep Prat ja havia presentat la seva dimissió com a Director General del holding d'empreses municipals Innova, després d'un allau de crítiques, que qüestionaven la incompatibilitat de les diferents feines que tenia: president de l'ICS (càrrec no remunerat però molt influent), director general d'Innova (grup que gestiona, entre d'altres, l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus) i conseller del grup sanitari privat USP, amb interessos a Catalunya. La pressió d'aquell moment (gener d'enguany) va fer que Prat renunciés a Innova i al grup privat, per centrar-se en la seva tasca al capdavant de l'ICS. La CUP de Reus va arribar a portar el cas a l'Audiència Nacional, a Madrid.

Si aleshores les acusacions qüestionaven la compatibilitat de les diferents feines de Prat, en aquesta ocasió la pressió ha sorgit a partir de les auditories encarregades per l'Ajuntament de Reus a tot el seu entramat d'empreses municipals, que han fet que des del consistori s'hagin considerat delictives algunes factures gestionades per Prat. En concret, els honoraris pagats a Carles Munté, per assessoraments diversos. Manté presidia l'empresa mixta Shirota, i abans havia estat un alt càrrec del Departament de Salut, i va facturar uns 800 mil euros. Un segon cas que es qüestiona fa referència al lloguer que el Departament de Benestar de la Generalitat va fer d'uns locals de Tarragona propietat de la família Prat per acollit un centre de menors. Quan el qui va gestionar el contracte a la Generalitat, el reusenc Jordi Tous, va plegar, va ser "fitxat" per Innova. Finalment, la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Reus, Teresa Gomis, denunciava dies enrere "favoritismes" en el lloguer de dos habitatges a Innova a una empresa. I, finalment, s'ha denunciat també la facturació d'honoraris per part de l'arquitecte Jorge Batesteza per assessoraments ("injustificats", segons s'ha denunciat) per feines relacionades amb la construcció del nou Hospital de Sant Joan.

Aquests casos, publicats a la premsa nacional, han fet que finalment Prat i la Conselleria hagin cedit a la pressió i s'hagi consumat la renúncia de Prat, que aquest estiu fa 65 anys.

La nota oficial de la Generalitat explica que el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha acceptat la sol·licitud de Prat i que aviat el Consell Executiu nomenarà el seu substitut. En el mateix comunicat, el Departament de Salut "agraeix i reconeix la tasca i dedicació" de Prat com a president del Consell d’Administració de l’ICS.

 

Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | Les factures d'Innova
Innova va pagar al president de Shirota, Carles Manté, 800 mil euros per assessorament sanitari

19/06/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Tal com avui explica el diari El Pais, segons consta en la informació de l'auditoria que s'està realitzant en aquests moments i que el govern municipal va encarregar per arribar al fons de la gestió que ha realitzat el hòlding INNOVA durant aquests anys, Josep Prat hauria tramitat, a través de l'empresa pública Sagessa- el pagament de factures a Manté durant aquest període per un import anual de 155.000 euros (més iva). Manté era el titular -junt a la seva esposa- de l'empresa dedicada a qüestions de consultoria anomenada CCM Estratègies i Salut. Curiosament, Manté va ser també durant bona part d'aquest temps, president de la societat mitxa Shirota, dedicada al món de la investigació en temes de nutrició.

VIDA MUNICIPAL | Les factures d'Innova
Gomis diu que veu indicis de 'favoritisme' en el lloguer de dos habitatges que INNOVA va fer a Construccions Solana

25/06/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

La consellera delegada d'INNOVA i presidenta del grup d'empreses Salut, Teresa Gomis, ha utilitzat aquest matí la paraula 'favoritisme' per qualificar el contracte de lloguer de dos habitatges que el citat hòlding va fer el mes d'abril de l'any 2010 per tal d'ubicar-hi un centre d'atenció a menors, el que es coneix com a CRAE. Tal com s'explicava en informacions anteriors, aquest lloguer s'hauria fet una empresa que realitzava assessorament extern a INNOVA sobre realització d'obres i manteniment de les escoles de la ciutat. La regidora ha posat també en qüestió que s'haguessin seguit els protocols necessaris a l'hora de realitzar aquesta adjudicació.

VIDA MUNICIPAL | Factures presumptament 'irregulars'
Carles Manté: "Estic a disposició de qui convingui per explicar quina va ser la meva feina a INNOVA"

26/06/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

"El primer sorprès per aquestes notícies sobre el meu contracte sóc jo mateix. Només he tingut informació de la situació a través dels mitjans de comunicació ja que no he rebut cap consulta des del consistori reusenc", explica Carles Manté, responsable de l'empresa CCM Estratègies i Salut. Manté afirma que "evidentment hi ha molta feina feta en temes de salut i de nutrició a la ciutat de Reus i comarca del Baix Camp, aquests dies he mirat les agendes pel dret i pel revés i puc dir que estic preparat per explicar totes les tasques realitzades a partir del contracte signat".

VIDA MUNICIPAL | Ramificacions de Sagessa
Denuncien les relacions entre Josep Prat i l'exdelegat de Benestar Social a Tarragona, el reusenc Jordi Tous

27/06/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

El diari El PAÏS relaciona -en la seva edició d'avui- el lloguer per part de la delegació de Benestar Social a Tarragona dirigida pel republicà Jordi Tous, d'un immoble propietat de la família de l'exgerent d'INNOVA, Josep Prat, amb la posterior contractació de Tous com a directiu del hòlding reusenc d'empreses municipals. Tous afirma que "aquests fets no s'han de relacionar perquè vam buscar el millor edifici possible per acollir aquest equipament".

VIDA MUNICIPAL | Aval municipal en dubte
El Tribunal de Comptes continua investigant l'aval d'INNOVA a Shirota i nomena intructor per recopliar informació

28/06/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

El departament segon del Tribunal de Comptes ha comunicat al grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus que segueix endavant en la seva investigació sobre l'aval que l'Ajuntament de Reus, a través del hòlding INNOVA, va aportar a l'empresa mitxa Shirota. El citat Tribunal ha nomenat un delegat instructor per tal que continui la recopilant la informació necessària per tal d'avaluar les presumptes respnsabilitats comptables que s'haguessin pogut derivar sobre aquesta situació i els perjudicis que s'haguessin pogut ocasionar a les finances municipals.