La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Un any després

ICV recorda a Pellicer que era coneixedor i corresponsable de l'herència rebuda

ICV considera "inadmissible" que Pellicer negui conèixer o defugi responsabilitats de decisions del mandat anterior, que ell mateix havia votat.

05/07/2012 | Per NW Revista de Reus

Imatge de l'acte que va fer el govern municipal per passar balanç del primer any de govern, ara replicat per ICV

Imatge de l'acte que va fer el govern municipal per passar balanç del primer any de govern, ara replicat per ICV

Iniciativa per Catalunya-Verds considera "inadmissible" l'actitud de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, quan "nega o defuig qualsevol responsabilitat" en algunes decisions que es van prendre en l'anterior mandat i que ara sovint són utilitzades pel Govern Municipal per justificar els problemes econòmics de l'Ajuntament. La formació eco-socialista se sent obligada a explicar "on era i què va fer" Carles Pellicer quan es van prendre algunes decisions de les que ara renega, i cita els exemples de l'evolució de l'endeutament municipal, l'endeutament de les societats, la centralització de la caixa de les empreses públiques de l'Ajuntament, la constitució de l'empresa mixta Shirota o la situació de l'Hospital, entre altres temes.

La formació de Puig i Besora recorda, d'entrada, que Carles Pellicer i l'anterior portaveu del PP, Miquel Àngel López Mallol, formaven part de la Comissió de Comptes de l'Ajuntament i que, com a tals, havien signat els comptes, tant de l'Ajuntament com de les Societats Municipals. Les dades que signaven "no ens consta que estiguessin falsejades" (arribaven avalats pel tresorer i l'interventor municipals). ICV diu que és "ridícul" que Pellicer parli sempre "del que s'han trobat" i recorda que les actes de la Comissió en qüestió, amb la seva signatura, es poden consultar a la Secretaria de l'Ajuntament. Aquest mateix argument serveix per a les societats municipals, ja que Pellicer --segons recorda ICV- formava part del Consell d'Administració d'Innova, igual que l'anterior portaveu del PP.

Els eco-socialistes fan un èmfasi especial en la decisió de la implantació del mecanisme pel qual els recursos que es generen a les societats municipals es posen automàticament a disposició de la societat central del grup, és a dir, a disposició d'Innova. És el mecanisme que tècnicament es coneix com a cash pooling. ICV recorda que aquest sistema "va permetre que Innova disposés dels recursos de l'Hospital fins a generar el deute que ara ha sortit a la llum". En l'acta del Consell en què es va aprovar aquesta modificació es llegeix que "en termes generals, els srs. Pellicer, Montseny i Oliva [els tres representants de CiU al Consell, dels quals només Oliva ja no és a l'Ajuntament] estan d'acord amb la proposta", pel fet que "estem a favor de la màxima centralització possoble de les societats en Innova, perquè per a l'oposició és difícil el coneixement de les SAMs en cas contrari". Aquesta cita textual està extreta de l'acta de la reunió del Consell d'Administració d'Innova del dia 7 de novembre del 2008. ICV, està clar, recorda que va rebutjar aquesta decisió malgrat formar part del Govern Municipal, fi hi va votar en contra.

Un altre cas sobre el que ICV denuncia el paper de Carles Pellicer és el relatiu a l'empresa mixta Shirota, que l'actual ajuntament ha optat per dissoldre. Pellicer va votar a favor de la constitució de l'empresa mixta (formada per La Morella Nuts, Innova, l'Hospital de Sant Joan, la societat Tecnoparc i la URV), també es va mostrar d'acord en la conversió de l'aval que havia donat l'Ajuntament per fer viable l'empresa en un crèdit participatiu (acta del Consell d'Administració d'Innova del 19 de febrer de 2010). Aquest crèdit va ser explicat per l'actual govern com a un "descobriment" que no tenien previst quan van justificar la decisió de dissoldre la societat. ICV torna a recordar que, en aquest cas, i malgrat formar part del govern, va votar-hi en contra. 

ICV recorda també que Pellicer va votar a favor del crèdit de més de 50 milions d'euros a un banc irlandès per construir l'Hospital (13 de novembre de 2007) i tampoc va votar en contra del crèdit de 37 milions per a la construcció del Tecnoparc, les dues grans partides que expliquen en bona part l'actual deute municipal.

 

El cas de les factures de Manté

Si ICV es mostra molt crític amb la qüestió de "l'herència rebuda" en matèria d'economia municipal, exonera de responsabilitat tant a Pellicer com a Gomis en el recent descobert cas de les factures que Innova pagava al qui havia estat director de l'ICS, Carles Manté. Segons ICV, "no hi pot haver responsabilitat per part dels membres del Consell que desconeixien l'operació si els contractes no van ser informats al Consell ni hi va haver cap advertència de l'auditor o l'interventor de la societat". I afegeixen: "Aquesta absèncai de responsabilitat val per tots els membres del Consell, que no tenien coneixement de la contractació, i no només per als sr. Pellicer i la sra. Gomis". És a dir, que aquest argument val pels qui manen ara, i també pels qui manaven abans. El cas no figura en cap acta del Consell d'Innova.

Amb tot aquest enrenou, Toni Puig i Quim besora han lamentat que "el debat gairebé monogràfic sobre els mandats anteriors impedeixen que decisions polèmiques de l'actual equip de govern siguin debatudes per la ciutadania", i citen els exemples de l'increment de la fiscalitat, les escoles bressol, la no verificació del compliment del contracte de la neteja de la ciutat, valorat en 11 milions d'euros... ICV critica, a més, l'oposició: "ens sorprèn l'escassa bel·ligerància dels grups d'esquerra presents a l'Ajuntament sobre aquestes qüestions, algunes de les quals són de grans transcendència econòmica. Poca bel·ligerància que els ecosocialistes critiquen també en relació al procés de privatització obert a la funerària. "En tot cas -conclouen a ICV- defensarem amb totes les nostres forces el manteniment d'un sector públic local potent, eficient i transparent".

 

 

 

 

 

De la mateixa manera que  condemnem  inequívocament les irregularitats que 
s?han detectat a l?Ajuntament,  considerem inadmissible l’actitud del Sr. 
Pellicer  negant el coneixement i/o  defugint de qualsevol responsabilitat 
en algunes decisions que es van prendre en l’anterior mandat. La 
insistència de l?alcalde en aquest sentit, que ha culminat en la roda de premsa 
de valoració del primer any de govern i en les declaracions arran dels incidents 
de la tronada, ens obliguen a recordar al Sr. Pellicer on era i que va fer quan es 
van prendre  algunes  de les  decisions de  les que ara  renega.