La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Presumptes contractacions irregulars de serveis

La Fiscalia demana que s'imputi els propietaris d'Atoms SL mentre Teresa Gomis afirma que l'empresa no tenia despatx a INNOVA

El sindicat CGT ha manifestat que "la consellera delegada d'INNOVA no ha dit la veritat en la seva declaració"

21/03/2013 | Per Joan Carrion

La consellera delegada d'INNOVA, Teresa Gomis, en el moment d'arribar als jutjats de Reus.

La consellera delegada d'INNOVA, Teresa Gomis, en el moment d'arribar als jutjats de Reus.

Xavier Monforte era un treballador que portava més de 15 anys realitzant tasques de coordinació en el manteniment dels centres educatius a la ciutat de Reus. Primer ho havia fet des d'una empresa privada i més tard va ser contractat pels propis serveis municipals -en un primer moment des del mateix ajuntament i, més tard, des del hòlding INNOVA-. L'octubre de 2011 va ser acomiadat pel nou consistori i, a partir d'aquell moment, es va iniciar tot un procés judicial que va derivar en dues actuacions fonamentals: una de laboral al denunciar Monforte el seu acomiadament, i una segona derivada d'aquest procés judicial per les seves declaracions davant el jutge en relació a la tasca realitzada per una empresa externa, ATOMS SL. Aquesta empresa va ser l'encarregada -fins el 30 de setembre de l'any passat- de la revisió de projectes de nous centres educatius i del manteniment d'aquests equipaments municipals. Monforte, en la seva denúncia va criticar "l'assetjament laboral que la citada empresa havia practicat amb la seva persona durant els darrers mesos com a treballador del hòlding d'empreses municipal".

Un dels temes que es va denunciar també durant aquest procés va ser l'adjudicació per part de Sagessa -l'abril de 2010- d'un lloguer, amb opció de compra, de dos habitatges situats al carrer de Llagostera de la capital del Baix Camp a l'empresa Construccions i Rehabilitacions Solana, gestionada pel pare d'un dels socis d'ATOMS SL. Aquesta darrera companyia va ser creada tot just dos mesos després de la signatura del citat contracte.

Davant d'aquestes informacions, el Jutjat d'Instrucció número 2 de Reus, va obrir fa mesos tot un seguit de diligències prèvies, per tal d'avaluar si en tot aquest procés d'havia produït alguna mena d'irregularitat. En aquest procés judicial, avui ha declarat la regidora Teresa Gomis, consellera delegada d'INNOVA, una intervenció davant del jutge realitzada aquest matí i que, un cop finalitzada, ha sigut criticada pel sindicat de la CGT "ja que en la seva declaració hi ha hagut moltes afirmacions que no s'ajusten a la veritat", ha explicat Joan Rosich.

Acomiadament de Xavier Monforte

L'advocada de la CGT ha preguntat a Gomis quins havien sigut els motius que van provocar l'acomiadament de Xavier Monforte. La consellera delegada d'INNOVA ha dit al jutge que 'no li constava que hagués estat acomiadat per baix rendiment, sino que no hi havia treball per donar-li". Gomis ha afegit després als mitjans de comunicació que en aquest acomiadament també havia influït el fet que ja s'havia acabat un pla ocupacional que coordinava els treballadors que s'ocupaven del manteniment de les escoles. Motiu pel qual, ha dit també Gomis, "el juliol de 2012 no es va renovar el contracte amb ATOMS SL". Curiosament, setmanes més tard, Amersam contractava una altra persona per tal de realitzar aquestes tasques de coordinació del manteniment dels centres educatius reusencs.

L'advocada del sindicat CGT també ha preguntat avui a Gomis sobre una afirmació realitzada -i publicada per diversos mitjans de comunicació el 25 de juny de l'any passat- sobre la possibilitat que hi hagués hagut 'favoritismes' per part de l'anterior equip de govern al llogar dos habitatges a una empresa participada per un dels propietaris d'ATOMS SL. Gomis ha dit al jutge que aquesta afirmació no la va fer "perquè no l'acostuma a utilitzar". La regidora convergent ha explicat sobre aquest cas que "quan els periodistes li van preguntar sobre el senyor Solana i els seus xalets on es va ubicar un centre per a joves -un CRAE- sí que existia aquest contracte, però que no es podia rescindir perquè hi havia una penalització de 80.000 euros". El citat contracte amb Construccions i Rehabilitacions Solana, finalitza l'any 2020 a raó de 2.750 euros al mes.

El darrer bloc de preguntes fetes a Teresa Gomis per part de l'advocada de la CGT -el jutge no li ha fet cap pregunta, segons ha explicat la pròpia regidora- han estat relacionades amb la utilització d'ATOMS SL d'un despatx del hòlding INNOVA, un fet denunciat per l'ex treballador Xavier Monforte. Gomis ha afirmat que "aquesa empresa no tenia cap oficina a l'Ajuntament de Reus, però que a vegades hi feien reunions per tractar temes amb el coordinador d'obres d'INNOVA, José Vicente Gómez Rebollo". Finalment, la consellera delegada d'INNOVA ha dit al jutge que "no sap si ATOMS SL tenia o no un email corporatiu de l'Ajuntament de Reus". Segons ha pogut saber aquesta revista digital, un dels seus propietaris sí que hauria disposat d'una adreça de correu electrònic durant el temps que va treballar per INNOVA.

Contracte de l'anterior govern

Després de la declaració als jutjats, Gomis ha fet declaracions a la sala de premsa del consistori reusenc on ha insistit en desmarcar-se de tota la gestió realitzada per ATOMS SL. "És un contracte fet per l'anterior equip de govern i que nosaltres ja ens vam trobar fet", ha manifestat.

En relació als habitatges llogats a una empresa participada per un dels socis d'ATOMS SL, Gomis ha afirmat que "jo he visitat l'espai dels CRAE i crec que l'equipament està bé, però si haguéssim volgut trencar el contracte amb els llogaters, hauríem hagut de pagar una penalització de 80.000 euros". Sobre les dates en què el consistori va determinar la resolució del contracte amb ATOMS SL, Gomis ha dit que es van aprovar una pròrroga de quatre mesos per tal de finalitzar diverses obres iniciades, entre ells el col·legi Reus 21. En realitat però, les pròrrogues van sumar un total de sis mesos ja que la primera es va signar el 29 de febrer de l'any 2012, va entrar en vigor el dia 1 d'abril i una segona, es va signar el 12 de juliol i es va allargar fins el 30 de setembre.

El regidor de la CUP, David Vidal, ha explicat que s'ha ofert de manera voluntària a testificar en aquest procés judicial per aportar dades en l'elaboració d'aquestes diligències prèvies que realitza el Jutjat d'Instrucció número 2 de Reus.


Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | Denúncia laboral
Un acomiadament a INNOVA fa que la Fiscalia investigui adjudicacions a empreses subcontractades

25/06/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

S'accepta a tràmit la denúncia presentada per Xavier Monforte contra INNOVA per acomiadament improcedent. La demanda podria deixar al descorbert presumptes irregularitats en el capítol de contractacions entre el hòlding d'empreses municipals i diverses adjudicacions de serveis i lloguers d'immobles entre empreses de personal subcontractat i societats públiques del consistori reusenc. INNOVA hauria llogat dos habitatges a una constructora d'un dels seus assessors en temes de manteniment i realització d'obres municipals per ubicar-hi un centre de menors.

VIDA MUNICIPAL | Les factures d'Innova
Gomis diu que veu indicis de 'favoritisme' en el lloguer de dos habitatges que INNOVA va fer a Construccions Solana

25/06/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

La consellera delegada d'INNOVA i presidenta del grup d'empreses Salut, Teresa Gomis, ha utilitzat aquest matí la paraula 'favoritisme' per qualificar el contracte de lloguer de dos habitatges que el citat hòlding va fer el mes d'abril de l'any 2010 per tal d'ubicar-hi un centre d'atenció a menors, el que es coneix com a CRAE. Tal com s'explicava en informacions anteriors, aquest lloguer s'hauria fet una empresa que realitzava assessorament extern a INNOVA sobre realització d'obres i manteniment de les escoles de la ciutat. La regidora ha posat també en qüestió que s'haguessin seguit els protocols necessaris a l'hora de realitzar aquesta adjudicació.