La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó | Tribuna

La conferència

26/02/2013 | Per Francesc Domènech | comentaris comenta

Tal i com estan les coses, ens estem acostumant a que els polítics (no tots) hagin passat de fer volar coloms a oferir uns banys de realisme en moltes de les seves intervencions públiques. Un exemple és la conferència que ha pronunciat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, convidat pel Col·legi de Periodistes, en la que ha estat la cita anual que és utilitzada per dibuixar les línies de futur del govern municipal. La rebaixa d'objectius de l'actual govern en relació al que van proposar durant la campanya electoral és de tal magnitud, que haurem d'estar contents si al final de l'actual mandat municipal aconsegueixen deixar l'economia municipal a punt perquè el pròxim govern tingui un cert marge de maniobra per, si no fer volar coloms, sí fer possible que voli algun pardal.

Suposo que toca agrair la sinceritat de l'alcalde en descriure amb la cruesa que ho fa la situació financera de l'Ajuntament, i suposo que cal acceptar com a inevitable la poca ambició dels projectes concrets que anuncia. També suposo que és normal que l'auditori es conformi amb tot plegat, tenint en compte que observadors habituals i ciutadania en general han interioritzat i assumit que no hi ha un ral, i que, si n'hi ha algun, va destinat a pagar deutes. Que el missatge que s'ofereix sigui que només ens podem plantejar sanejar la situació és, probablement, l'únic missatge que es pot donar, però cal ser conscients del preu que té no anar més enllà: no s'ofereix cap antídor a l'ambient de desànim que presideix molts sectors de la societat reusenca, que sempre ha estat molt ambiciosa. Liderar vol dir tibar, estirar la corda per fer avançar, i fer-ho sense enganys. De la conferència de l'alcalde la sensació que en queda és que s'ha volgut compartir la veritat amb la ciutat, però que no hi ha forces per tibar, per liderar la recuperació. No hi ha diners. Per tant, no es disposa d'eines físiques per traduir a la pràctica el missatge polític que s'ofereix, això de la ciutat que suma i que té futur.

La part positiva és que al govern, d'això, en són conscients. O això diuen. Aviat farà dos anys d'aquest govern i s'arribarà a la meitat del mandat. "El meu objectiu és acabar el mandat amb l'Ajuntament sanejat", va venir a dir l'alcalde. Entesos. És el que toca en una ciutat que, històricament, s'ha il·lusionat per grans projectes, alguns reeixits, d'altres traspassats al son dels justos: el canal de Salou, el tren vertebrat, l'escola de pilots, el nou Hospital... La llista és llarga. Ara, no s'hi atreveixen. Suposo que el fet que la ciutat hagi de pagar 115 mil euros diaris en interessos ho explica. 

Deixa el teu comentari

Nom

E-mail

Comentari