La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Dinars Cambra

Mas diu que no sap quan podrà pagar el deute que la Generalitat té amb Reus

El deute del Govern amb la ciutat és de 50 milions d'euros.

20/02/2013 | Per Francesc Domènech

Artur Mas ha presidit el col·loqui dels dinars Cambra. Foto: Xavi Jurio.

Artur Mas ha presidit el col·loqui dels dinars Cambra. Foto: Xavi Jurio.

El President de la Generalitat, Artur Mas, ha dit avui que la Generalitat no disposa de fonts de finançament suficients per fer front amb celeritat al deute que el Govern té contret amb els ajuntaments, entre els quals, el de Reus. Mas, que avui ha inaugurat oficialment els Dinars Cambra organitzats per la Cambra de Comerç de Reus, ha explicat, davant uns 240 empresaris i representants d'institucions del Camp de Tarragona, que la Generalitat, ara mateix, només rep finançament per cobrir el dèficit imposat per l'Estat, però "no tenim finançament per tot allò que supera aquest dèficit", incloent el deute amb els municipis.

Ara mateix, la Generalitat deu a l'Ajuntament de Reus 50 milions d'euros, segons ha reconegut l'alcalde, Carles Pellicer. La xifra actual està calculada després que, dies enrere, el Govern transferís a l'IMFE (el Mas Carandell) uns 2 milions d'euros per fer front a venciments de l'organisme de formació. Mas ha deixat clar que "s'han acabat els temps en què es decidia fer coses en base a la filosofica del 'ja ho trobarem' que apicaven molts municipis", deixant clar que "es van gastar més diners dels que es podien gastar". Tot i que no ha concretat cap exemple, està clar que, en el cas de Reus, la construcció del nou Hospital, entre altres projectes, és un dels casos que han fet incrementar el deute del Govern amb els ajuntaments.

Durant el dinar-col·loqui mantingut a Reus, el President de la Generalitat Artur Mas ha evitat pronunciar-se sobre el pacte de govern que CiU i PP mantenen a l'Ajuntament de Reus, deixant clar que es tracta d'un tema local, "tot i que és evident que les nostres previsions ara mateix no passen pel PP".

Aquests dos temes han estat les úniques referències locals del parlament i el posterior col·loqui amb el President de la Generalitat, que ha fet un discurs realista sobre la situació econòmica, de la que ha volgut destacar, però, exemples d'èxit, com la tria de la factoria de Nissan a Barcelona per construir un nou cotxe de la marca o la nova fàbrica de roba de la llar estrenada dies enrere per Ikea a Valls ("la gent de fora ens veu millor que nosaltres des de dintre"), a més del projecte Barcelona World i una apreciació: "pel que observo, estem en un punt que gràcies als guanys en competitivtat que s'han obtingut durant els últims temps és possible que s'inverteixi la tendència a la deslocalització d'empreses que hi havia i que, per tant, es produeixi un reequilibri a favor nostre". entre els exemples citats, Mas ha parlat de la cooperativa de Sarral, que havia visitat durant el matí, i de Repsol, empresa amb qui a la tarda ha signat un conveni per a la formació dual, un exemple de la nova formació professional que es vol impulsar des del Govern, molt més lligada a la realitat de les empreses, seguint el model alemany.

Mas no ha obviat temes d'actualitat, com quan ha dit que "les coses que passen avui no són alienes al procés que estem vivint com a país". Sobre la qüestió soberanista, un assistent li ha preguntat a Mas si "tot plegat no estava sent una fugida endavant". Resposta: "quina altra alternativa tenim? Si no ens en sortim, passarem a ser com qualsevol altre, i tenim prou motius per marcar un perfil propi i fer el nostre projecte a mida". I un altre comentari: "L'Estat té una oportunitat en relació a Catalunya, que és donar-nos l'opció de poder decidi el nostre futur. "Caldria que algun dia Espanya tingui un projecte atractiu per a Catalunya, després dels 'No' a l'Estatut i el Pacte Fiscal. Si deixem de fer el nostre camí, no serem ningú i perdrem la nostra personalitat, el nostre perfil, la identitat i, fins i tot, el nostre sistema de valors".

Mas ha evitat pronunciar-se sobre la declaració del màxim responsable del PSC, Pere Navarro, demanant l'abdicació del Rei, o sobre aspectes del Debat de Política General al Congrés dels Diputats, que no havia pogut seguir durant el matí. I sobre la Universitat ha evitat respondre a la pregunta sobre el nom i, amb un lleuger somriure, ha qualificat d'anècdota la petició de canvi de nom feta des de Tarragona.