La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó | Fora de càmera

Vist i no vist!

16/02/2013 | Per Cori Sebastià

Il·lustració: Christian Inaraja

Il·lustració: Christian Inaraja

El nou curs escolar a Reus ha començat sense el batxillerat de les Arts del Circ i del Gest. La Generalitat, impulsora del curs amb el consistori reusenc, ha decidit suspendre aquesta nova oferta formativa després que cap alumne s’hi hagi matriculat. La curta vida d’aquest batxillerat es va iniciar el juny passat quan es va anunciar la seva estrena a bombo i platerets. El nou curs, que havia de convertir Reus en la primera ciutat catalana a impartir-lo, s’havia de fer a l’Institut Gabriel Ferrater , centre que actualment ja fa altres estudis d’art. Amb el nou batxillerat es volia donar resposta a les inquietuds de formació en el món del circ i de les arts gestuals, arts arrelades a la ciutat gràcies al Trapezi, la fira del circ de Catalunya, i el festival COS. Per tirar endavant la nova oferta formativa, l’Ajuntament de Reus feia saber a l’agost que havia contractat l’artista de circ canadencofinlandesa Salima Peippo, amb una llarga experiència en teatre i dansa. Peippo, que ha treballat en el món del circ per tot el món, havia d’impartir les classes de malabars, d’acrobàcia i de llit elàstic, entre d’altres disciplines.  Dies després es va anunciar que s’establiria un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament reusenc i l’Acadèmia Internacional de les Arts de l’Espectacle de París -AIDAS- per reforçar diferents aspectes acadèmics dels estudis de circ i teatre gestual. Tot això passava a l’estiu. El degoteig de novetats al voltant del curs feia pensar que tot anava sobre rodes. Per això, la sorpresa ha estat majúscula quan ara s’ha eliminat.

El desenllaç inesperat fa inevitable que es plantegin diverses qüestions. Va ser precipitada la convocatòria si es té en compte que es va donar a conèixer dies després que ja s’havia tancat el període de preinscripció per als batxillerats? Hi ha jugat en contra el fet que no se sabés si eren uns estudis oficials? Ha faltat difusió? En una primera valoració, sembla que l’absència d’uns estudis superiors homologats a Catalunya i la dificultat per trobar una sortida laboral han estat factors que han pesat força entre els potencials estudiants a l’hora de triar aquesta nova oferta.

L’Ajuntament ja ha fet saber que l’artista Salima Peippo continuarà vinculada amb la ciutat tot i que el curs no es faci. Però, fent què? Aquesta contractació laboral em fa venir al cap el nom de Louisa Raluy. L’Ajuntament mai no ha acabat d’aclarir si l’havia contractada per al Trapezi tot i que el cert és que ella, a través del seu Facebook, es va presentar com la nova directora artística de la fira del circ, en substitució del Jordi Aspa i la Bet Miralta. Això sí, gairebé per art de màgia poques hores després de penjar-ho a la xarxa desapareixia l’anunci, juntament amb la felicitacions que els amics li van fer arribar. Ara, doncs, s’ha tornat a ensopegar en la mateixa pedra i s’ha actuat de manera precipitada?

La Generalitat ha deixat pendent per al curs que ve el nou batxillerat de circ. A hores d’ara, però, tot fa pensar que té un futur força negre, més encara després que la nova llei d’educació que impulsa el ministre Wert vol deixar sense efecte els batxillerats artístics de dansa i teatre. Al final, doncs, el que havia de ser una nova oferta formativa i pionera pot quedar només en el somni d’una nit d’estiu.

 

Article publicat al número 9 de la Revista NW (Octubre 2012)