La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Denúncia d'Ara Reus

Bergadà diu al jutjat que "va cobrar de Tecnoparc com a arquitecte a partir d'un acord verbal amb Lluís M. Pérez"

L'exregidor republicà no ha volgut contestar les preguntes dels advocats d'Ara Reus i Tecnoparc

15/02/2013 | Per Joan Carrion

Jordi Bergadà a l'entrada dels Jutjats de Reus, aquest matí.

Jordi Bergadà a l'entrada dels Jutjats de Reus, aquest matí.

L'exregidor d'Arquitectura i Urbanisme de l'Ajuntament de Reus, Jordi Bergadà, ha prestat declaració aquest matí al Jutjat d'Instrucció número 1 de Reus en les diligències que es realitzen a partir de la denúncia del grup municipal d'Ara Reus per les presumptes irregularitats de les factures de Tecnoparc. Bergadà, si bé en un primer moment va declarar al mitjans de comunicació que aquestes factures les havia presentat com a "complement de nòmina ja que només cobrava un 80 % com a nòmina municipal", avui duranta la seva intervenció ha destacat que la seva contractació es va fer com a arquitecte, a partir d'un "assessorament continuat en el temps a partir del qual es feien les factures, i amb un ritme més o menys anual s'elaboraven els honoraris cobrats". L'exregidor afirma en la seva declaració -a la que ha tingut accés aquesta revista digital- que "els serveis d'assessorament es van fer sense contracte, va ser una petició verbal dels presidents de Tecnoparc, primer de l'exalcalde Lluís Miquel Pérez i després d'Àngel Cunillera".

Bergadà ha manifestat en la seva declaració que inicialment, "l'exalcalde Lluís Miquel Pèrez li va demanar que fes aquests serveis d'assessorament durant el segon semestre de l'any 2007 i que el seu assessorament va ser tècnic urbanístic i arquitectònic per a la construcció d'uns edificis importants, no només per a la societat, sinó per a la ciutat". Segons Bergadà, va realitzar un assessorament continuat en el temps i a partir del qual s'elaboraven els seus honoraris. L'exregidor ha dit que en el contracte verbal si que es va fer referència a les seves retribucions, però sense tancar-ho i que aquestes es van deduir amb referència al barem del col.legi d'arquitectes encara que aquest sistema va ser derogar per llei. Tot i amb això, manté Bergadà a la seva declaració que "aquests honoraris eren per sota de preu del mercat".

Durant la seva declaració, ha dit també que "ell era regidor d'arquitectura i urbanisme i coneixia l'existència d'incompatibilitats en determinats llocs o càrrecs però que va considerar que no estava afectat per cap mena d'incompatibilitat". Bergadà ha explicat a la jutgessa que "he sigut regidor durant tres mandats, en els dos primers amb ded¡cació exclusiva i amb incompatibilitat per exercir la meva professió (d'arquitecte) a la ciutat de Reus, però en el tercer mandat -des de maig de 2007 fins juny de 2011- no tenia dedicació al cent per cent i per tant crec que no incurria en cap situació d'aquestes". Seguint la seva explicació, a preguntes de la jutgessa, ha manifestat que "aquesta mena de retribució no es considerava adicional a les que desenvolupava a l'Ajuntament de Reus, sinó que era un pagament per serveis professionals realitzats".

A preguntes del ministeri fiscal sobre com havia anat l'encàrrec que li van fer, l'exregidor ha dit que "no li consta que hi hagués hagut cap procés de selecció i que pel seu treball dels dos mandats municipals feia que tingués un especial coneixement del sector i que el seu currículum era conegut a la ciutat". Begadà ha repetit al llarg de la seva declaració que els encàrrecs van ser "sempre de tipus verbal", que no hi havia cap mena de registre documental i que les comandes li eren donades pel president i gerent de Tecnoparc. 

Jordi Bergadà no ha volgut respondre cap pregunta de l'advocada d'Ara Reus, Dolors Vàsquez, ni tampoc de l'advocat de la societat municipal Tecnoparc. A preguntes del seu advocat, l'exregidor ha insistit en el fet que dins l'estructura de Tecnoparc ell era l'única persona "amb capacitació o formació per supervisar els temes relacionats amb la construcció i l'estructura de Tecnoparc". També ha explicat que va  treballar en la construcció d'un hotel que es volia fer davant de l'edifici Tecnoparc, un projecte que no es va realitzar, i en altres tasques, com l'urbanització dels terrenys on es volia edificar una granja experimental. Bergadà ha dit que, a banda de les factures presentades com a professional (tres de cobrades i una de paralitzada), no va cobrar mai cap quantitat com a membre del consell d'administració de la citada societat.

Un cop finalitzada la declaració, l'advocada d'Ara Reus, Dolors Vàsquez, ha posat èmfasi en el fet que Bergadà ha "fet referència en diverses ocasions al fet que no hi ha cap base documental que justifiqui la seva feina i que ho va fer a partir d'un acord verbal amb l'exalcalde Lluís Miquel Pèrez".