La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL

La utilització de les reserves d'Aigües i de la funerària en benefici de Redessa xoca amb el vot contrari d'Ara Reus i la CUP

L'alcalde desautoritza l'informe segons el qual l'operació posa en perill el futur de l'empresa d'Aigües

15/02/2013 | Per Cori Sebastià

L'Ajuntament de Reus viu avui el ple ordinari del mes de febrer.

L'Ajuntament de Reus viu avui el ple ordinari del mes de febrer.

Ple a l’Ajuntament de Reus aquest divendres. La sessió s’ha iniciat amb l’aprovació de traspassar a Redesa 8,9 milions d’euros procedents de les reserves d’Aigües de Reus i de la funerària. D’aquesta manera, es vol garantir la viabilitat, almenys enguany, de Redessa que passa per serioses dificultats econòmiques a causa del nou palau de fires.

La consellera delegada de Redesa, la popular Alícia Alegret, ha reconegut que la decisió de traspassar els diners s’ha pres com una solució  “d’emergència”.  Segons ha explicat, Redessa arrossega un negatiu de 10 milions d’euros i ha reconegut que amb l’aprovació d’avui no es resol el problema: “És un problema no resolt. Ara hem guanyat temps per enguany”. Alegret ha volgut deixar clar que el fet que s’hagin agafat diners de les reserves d’Aigües no comportarà un increrment de les tarifes ni afectarà el pagament a proveïdors. Segons ha dit, aquests diners no formen part de les reserves de la societat d’aigües. En aquesta mateixa línia s'ha manifestat l'alcalde Carles Pellicer el qual, sense embuts, ha afirmat que "no estic d'acord amb l'informe del secretari" el qual alerta sobre el perjudici que pot comportar en el futur per a l'empresa d'Aigües que ara es facin servir les seves reserves. Per Pellicer, l'informe "no té una posició objectiva de l'operació".

Per la seva banda, el PSC ha optat per fer, segons ha dit, “una abstenció crítica”. Andreu Martín, portaveu del grup municipal, ha argumentat que el PSC s’ha decantat per l’abstenció amb la confiança que aquest traspàs de diners sigui puntual i no comporti la venda de les empreses d’Aigües i de la funerària. “Esperem que continuin dins del grup de l’Ajuntament”, ha apuntat.

Més crítics, però, han estat Ara Reus i la CUP. Jordi Cervera, d’Ara Reus, ha considerat que la solució adoptada no és l’única possible i ha lamentat que no s’hagi tingut en compte un informe intern d’Aigües. David Vidal, de la CUP, ha opinat que treure diners de les reserves d’Aigües i de la funerària només ocasionarà un empobriment d’aquestes empreses. Per Vidal, aquesta manera de fer no té sentit si afecta unes empreses que el govern vol vendre.

 

El nom de la URV

 

D'altra banda, el ple municipal ha aprovat sol·licitar que no es modifiqui el nom de la Universitat Rovira i Virgili. Aquest posicionament ha arribat a partir de la moció presentada per Ara Reus després que fa uns dies l’Ajuntament de Tarragona instava a canviar el nom de la URV per Universitat de Tarragona. La moció, però, també demanava que el consistori reusenc es manifestés en contra de l’acord adoptat a Tarragona. La proposta ha tirat endavant després que s’hagin introduït un parell d’esmenes de CiU. Aquestes han significat retirar la referència al ple tarragoní i defensar la universitat pública.

El ple municipal ha aprovat la moció amb el vot favorable de tots els grups excepte el PP que s’ha abstingut. La corporació ha dedicat mitja hora a tractar aquesta proposta. Jordi Cervera, portaveu d’Ara Reus, ha escoltat les critiques que li ha dirigit el govern en considerar que la seva proposta només feia que alimentar un “debat estèril”. La popular Alícia Alegret li ha retret que amb la moció l’única cosa que ha fet ha estat donar ales al popular tarragoní Alejandro Fernández, impulsor de canviar el nom de la URV. Alegret ha afirmat que Fernández és “ un bon estratega i intel·ligent” i li ha retret a Cervera que amb la moció presentada avui per Ara Reus ha aconseguit que el regidor tarragoní hagi marcat “l’agenda política de Reus com ho fa a Tarragona”. En la mateixa línia, s’ha manifestat l’alcalde. Segons ha dit: “Per defensar Reus no s’ha de donar aire a una persona de la ciutat veïna. L’únic que ha fet avui és fer gran a una altra persona i a un altre partit”. Les argumentacions del govern han irritat Cervera.

I on sí que hi ha hagut unanimitat ha estat en reclamar al Ministeri de Foment que es reiniciïn les obres de l’estació intermodal a l’aeroport de Reus, que estan aturades des de fa dos anys, i a finalitzar l’arc mediterrani.

La sessió també ha permès conèixer algunes dades sobre l'atur a Reus.En resposta a una pregunta del PSC, el regidor Marc Arza ha explicat que dels poc més d’11.000 aturats que ara hi ha a Reus, un 39,35% fa més d’un any que busca feina. D’aquests, 4.810 (és a dir, el 43%) estan sense prestació. L’Ajuntament calcula que hi ha 3.500 famílies reusenques que tenen tots els membres desocupats i unes 2.000 que no tenen cap ingrés, fent una extrapolació de les dades a nivell de Catalunya.

D’altra banda, el ple de l’Ajuntament del desembre passat va aprovar una moció en la qual instava els regidors a renunciar voluntàriament enguany a les dietes que cobren. Solament, l’alcalde Carles Pellicer i el portaveu de la CUP, David Vidal, han donat compliment a aquesta proposta, segons ha publicat avui el digital delcamp.cat. L’alcalde Pellicer no ha volgut fer cap valoració sobre aquest fet i s’ha limitat a recordar que aquesta era una acció voluntària.