La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Turisme

El turisme rus pot créixer més d'un 20 per cent aquest 2013

El sector turístic salva el 2012 amb un creixement de visitants del 2 per cent en relació a l'any anterior

05/02/2013 | Per Francesc Domènech

El Gaudí Centre va ser visitat per 30 mil russos durant el 2012. (Foto: Arxiu)

El Gaudí Centre va ser visitat per 30 mil russos durant el 2012. (Foto: Arxiu)

El sector turístic, que suposa entre un 12 i un 15 per cent del PIB de les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre, aguanta la crisi amb molta dignitat, fins al punt que les xifres de visitants registrades el 2012 són un 2% superiors a les de l'any anterior, segons les dades del Patronat de Turisme de la Diputació, que aquest dimarts han explicat el president de la Diputació, Josep Poblet, i el director del Patronat, Octavi Bono..

Aquestes xifres indiquen que durant el 2012, aquestes comarques van rebre 5.167.000 turistes, que van comptabilitzar un total de 19,4 milions de pernoctacions en els hotels i apartaments de la zona. La mitjana d'estada dels turistes que ens van visitar va ser de 3,8 dies. Tot i que el turisme interior (ciutadans espanyols) ha tingut una baixada, aquesta s'ha vist comensada pel creixement d'altres mercats, especialment el rus que, a mesura que passen els anys, continua creixent amb xifres molt significatives.


350 mil russos

Durant el 2012, els russos que van visitar la Costa Daurada i l'Ebre van ser 350.000, amb una estada mitjana d'onze dies i mig, molt superior a la mitjana general. Són turistes, doncs, que vénen per estar entre nosaltres més d'una setmana i que, per tant, gasten també per sobre del que és el terme mig general.

Hi ha una dada interessant relativa a Reus, que resulta un punt molt atractiu pels russos que ens visiten. Les dades objectives de les que disposa l'Agència de Promoció de Ciutat (antic Patronat de Turisme), afirmen que el Gaudí Centre va rebre durant el 2012, uns 30.000 visitants russos, gairebé un 9% del total dels que van visitar la Costa Daurada. A aquesta xifra cal afegir-hi uns altres 5.000 turistes russos que van demanar informació a l'oficina dels baixos del Gaudí Centre sense arribar a entrar a l'equipament, i uns altres 2.000 que van utilitzar el servei de Tax Free que ofereix el comerç local. En total, doncs, 37.000 turistes d'origen rus comptabilizats per haver utilitzat alguns dels serveis de l'Agència. Amb tot, el director de l'Agència, Josep Maria Cabré, explica que l'estimació de visitants russos a la ciutat "pot superar els 100.000". Molts utilizen el transport públic des de municipis de la costa a Reus, on compren o passegen. Una lectura agosarada de els xifres podria indicar que un de cada tres turistes russos que visitan la Costa Daurada visita en algun dels seus dies d'estada la ciutat de Reus.


El paper de l'aeroport

Durant el 2012, l'aeroport va registrar 292.900 usuaris, el 81 per cent dels quals, es va quedar a la zona. Aquesta dada és força diferent a la d'altres aeroports, com el de Girona, on el percentatge d'usuaris que es queden a la zona és molt més baix. La dada indica el pes que té la Costa Daurada com a destinació turística. Els turistes vinguts en avió han tingut una estada mitjana de 8,5 dies, i han generat 8,2 milions de pernoctacions. Aixó pel que fa només a les línies de baix cost, a les que cal sumar-hi els turistes que arriben en vos xàrter fletats per majoristes, que al 2012 van ser 184.000, amb una estada mitjana de vuit dies i un total d'1,4 milions de pernoctacions. "Està clar que l'aeroport és un element estratègic de primer ordre", ha dit Josep Poblet. En aquest sentit, ha explicat que la Diputació estudia una possible sortida a "l'amenaça" que cambres de comerç i algun ajuntament han fet de deixar d'aportar diners per mantenir les línies de baix cost, en el context de retallada general. A Tarragona, tant la cambra local com l'Ajuntament ja han dit que no poden fer front a la despesa que els suposa l'aeroport, entre altres raons, perquè volen destinar els diners que hi destinen a promoure Tarragona com a centre receptor de creuers, una de les assignatures pendents que té el sector turístic de la Costa Daurada. Aquests diners han permès que l'aeroport disposés de 58 vols a la setmana durant l'estiu, i 18 a l'hivern.

La Diputació manté per al 2013 el pressupost del Patronat de Turisme, que es destinen a la promoció de les marques Costa Daurada i Terres de l'Ebre, i al suport a nous productes turístics a la zona, com el turisme d'interior. Un exemple: la via verda de la Terra Alta acollia durant el 2012 30.000 visitants, una xifra més que notable.

El Patronat de Turisme, per cert, el presideix el mateix President de la Diputació, Josep Poblet, "com a mostra de la importància que volem donar a aquest sector estratègic", ha dit ell mateix. Poblet substitueix l'alcalde de Valls, Albert Batet, que va deixar l'ens intercomarcal després de ser elegit diputat al Parlament a les eleccions del mes de novembre passat.