La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Dos representants de l'empresa assisteixen al Ple

L'Ajuntament revoca el conveni amb Metrovacesa i comença el procés per recuperar els terrenys

Pellicer acusa el socialista Francesc Vallès de "traïdoria greu" per haver dinat amb dos directius de la immobiliària

21/01/2013 | Per Joan Carrion

Manuel Liedo Álvarez, vicesecretari de Metrovacesa -esquerra- ha assistit al ple junt amb un altre directiu de l'empresa.

Manuel Liedo Álvarez, vicesecretari de Metrovacesa -esquerra- ha assistit al ple junt amb un altre directiu de l'empresa.

El futur de l'actual projecte de centre comercial que Metrovacesa volia construir a l'avinguda de Sant Jordi ha entrar avui en una dinàmica judicial de conseqüències difícilment previsibles hores d'ara. L'Ajuntament de Reus ha aprovat la revocació de la concessió per 50 anys que s'havia donat a l'empresa el mes de maig de 2008 -ampliada posteriorment- així com la llicència per construir aquest equipament, un permís que finalitzava el 23 de març vinent. Un fet que comportarà també que el consistori requisi els prop de 2 milions d'euros que la companyia immobiliària va ingressar a les arques municipals com a dret d'ús de l'espai i com a aval per les obres a realitzar. A partir de l'acord d'avui, els serveis jurídics inicien un expedient de desafectació que servirà per revocar la concessió que s'havia atorgat a Metrovacesa per l'anterior govern tripartit i que es va ampliar dos mesos abans de la celebració de les pasades eleccions municipals. Tres setmanes després d'aquests comicis electorals, les obres quedaven totalment aturades fins al dia d'avui. La realització d'aquest expedient pot durar encara uns quants mesos per la complexitat de les gestions a realitzar.

La sessió plenària d'aquesta tarda ha viscut moments tensos entre l'alcalde Carles Pellicer i els portaveus del PSC, Andreu Martín i el d'Ara Reus, Jordi Cervera. Per la seva part, David Vidal, de la CUP ha iniciat la seva intervenció anunciant que la seva formació política es decantaria per l'abstenció tot adreçant dures crítiques al govern municipal de la passada legislatura per "l'operació projectada" i tot demanant a Carles Pellicer la celebració d'una audiència pública per "informar els ciutadans de com han anat les coses en aquesta qüestió".

"Poca capacitat de gestió"

Jordi Cervera, en el seu torn ha criticat durament "la gestió del govern en aquest projecte ja que avui és el primer dia que tractem aquest tema perquè fins ara no ens heu fet partíceps de les negociacions", ha manifestat. "I ara voleu que siguem corresponsables d'aquesta mala gestió? un fet que pot costar molts diners a la ciutat de Reus?. Nosaltres pensem que fora millor un acord a la baixa amb l'empresa que no pas entrar ara en un litigi judicial que pot durar temps i temps". Cervera ha dit que "ens agradaria saber qui els ha assessorat en aquest tema per arribar a aquest punt. Des d'Ara Reus no volem defensar Metrovacesa perquè tenim clar que ha incomplert diversos temes, però si que lamentem la poca capacitat de gestió que ha demostrat aquest govern". El portaveu d'Ara Reus ha acabat el seu parlament amb un "que Déu, la Verge de Misericòridia i Sant Pere els hi doni sort si hi ha litigi".

"Senyor alcalde, vostè no és fiable"

Andreu Martín, del PSC, també ha volgut argumentar el vot en contra del seu grup tot dient que "ara ens voleu fer còmplices d'una decisió que no sabem quines conseqüències poden tenir. Fins ara mai ens han explicat res i la seva incompetència en aquest tema ha sigut manifesta". Martín ha criticat que Metrovacesa no hagués pogut intervenir en el ple d'avui després de la instància que al matí havia entrat a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà -voluntat que ha avançat aquesta revista digital- i ha demanat a Pellicer que optès per suspendre el plenari i disposar de més informació. Martín ha acabat les seves paraules tot dient a l'alcalde "vostè no és fiable, vostè no és transparent i vostè no té projecte comercial per aquesta ciutat".

"Traïdoria greu i deslleialtat manifesta"

Carles Pellicer, després d'escoltar aquestes intervencions no s'ha mossegat la llengua. Si bé en una primera instància ha agraït a David Vidal la seva abstenció, ha adreçat dures crítiques a Cervera i a Martín. Al portaveu d'Ara Reus li ha recordat que "vostè va formar part anys enrera de Convergència i Unió i ja sap quina concepció en teníem nosaltres d'aquesta mena de projectes. Sembla que en aquest punt vostès es posin més aviat de la banda de l'empresa. Ja sé que és dur adoptar una decisió d'aquest tipus però avui tocava adoptar una postura valenta, treballar per a la ciutat i estar ben lluny de tàctiques polítiques".

L'alcalde també s'ha mostrat crític amb els socialistes reusencs, tant en la celebració del ple com posteriorment davant dels mitjans de comunicació. Pellicer ha adreçat dures paraules contra el primer secretari del PSC a Reus, Francesc Vallès "per haver anat a dinar amb directius de Metrovacesa a espatlles del govern. Com queda en aquest punt el grup municipal? Que no saben anar sols els seus regidors? Que han de trucar a Madrid -Vallès és diputat al Congrés- cada vegada que han de prendre alguna decisió?", ha dit. Pellicer ha arribat a acusar Vallès de "traïdoria greu, de deslleialtat manifesta i d'estar més a prop de Merovacesa que no pas dels ciutadans de Reus. Mirin, quan van agafar aquest govern -ha dit Pellicer- ens vam trobar dos morts: Prim i Metrovacesa i hem hagut de buscar solucions". 

Pellicer ha intentat en un moment donat rebaixar la crítica a l'empresa a l'afirmar que "entenc que si s'ha arribat fins aquí no s'ha fet per mala fe, però nosaltres hem de defensar els interessos de la ciutat i els contractes estan per complir-los". Abans del ple, Teresa Gomis i Alicia Alegret s'han reunit amb els directius de l'empresa per mantenir un nou contacte, una trobada a la que Pellicer no ha volgut anar-hi "per mostrar el seu desacord amb el dinar fet amb membres del PSC, hores abans del ple".

Mentre el consistori impulsa aquest expedient de desafectació, caldrà saber quina és la decisió de Metrovacesa i si finalment opta per reclamar una compensació econòmica al consistori reusenc per la inversió feta fins ara en l'estructura del centre comercial. Pellicer demanarà a l'empresa danys i perjudicis per la no realització de projecte.
Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | Confiscarà prop de 2,2 milions d'euros a l'empresa
L'Ajuntament demanarà danys i perjudicis a Metrovacesa per la no construcció del centre comercial

16/01/2013 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

Tal com va avançar ahir aquesta revista digital, l'alcalde de Reus Carles Pellicer ha anunciat als portaveus dels grups municials la decisió de revocar el conveni i la concessió del solar per 50 anys que es va fer a l'empresa el mes de maig de l'any 2008 per l'anterior consistori. El govern municipal pren aquesta decisió després que la "pròpia empresa concessionària comuniquès el passat dia 11 de desembre que no podria finalitzar les obres del centre comercial projectat", segons ha explicat aquest matí Pellicer. Aquesta decisió suposarà que es "confisquin les garanties de 218.962 i 1.839.000 euros que l'empresa concessionària va aportar a la hisenda municipal ara farà cinc anys com a aval i com a taxació pel solar públic on es va començar a construir l'edifici". Dilluns vinent a les cinc de la tarda se celebrarà un ple extraordinari que farà oficial aquesta suspensió del conveni que estava vigent actualment.

VIDA MUNICIPAL | Polèmica pel projecte aturat de centre comercial
Metrovacesa va demanar fa un mes trencar el conveni al·legant diversos "incompliments de l'Ajuntament de Reus''

17/01/2013 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

La carta en la que la citada empresa immobiliària comunicava al consistori reusenc la seva "impossibilitat de finalitzar el projecte de construcció d'un centre comercial a l'avinguda de Sant Jordi de Reus", contenia un darrer punt significatiu que ahir no va ser explicat públicament pel govern municipal. I és que, segons ha pogut saber aquesta revista digital, va ser Metrovacesa la que va sol·licitar formalment el mes de desembre passat "la resolució de la concessió per incompliment de l'Ajuntament de Reus", tal com diu textualment el document. Un fet que, si no hi ha un acord entre ambdues parts, podria suposar l'inici d'un complicat litigi legal ja que l'empresa voldria recuperar una part de la inversió econòmica realitzada fins el moment. Una quantitat que podria rondar els15 milions d'euros, dels 25 que l'empresa diu que hi ha destinat al projecte fins el moment.