La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Polèmica pel projecte aturat de centre comercial

Metrovacesa va demanar fa un mes trencar el conveni al·legant diversos "incompliments de l'Ajuntament de Reus''

L'empresa acusa el consistori de no contestar moltes de les seves propostes durant les negociacions

17/01/2013 | Per Joan Carrion

Una imatge de l'estat de les obres, vista des del parc de Sant Jordi.

Una imatge de l'estat de les obres, vista des del parc de Sant Jordi.

La carta que Metrovacesa va signar a Madrid el dia 11 de desembre de l'any passat i que el consistori reusenc ha presentat com a principal argument per justificar l'inici del procés de revocació del conveni signat el 2008 amb l'empresa, no només deia que la citada immobiliària no podia acabar les obres, sinó que aquesta ja demanava al consistori la finalització de la concessió per construir el centre comercial a l'avinguda de Sant Jordi. Metrovacesa, propietat majoritàriament de cinc entitats bancàries , comunicava a l'Ajuntament que volia recuperar una part dels prop de 25 milions invertits en les obres per segellar la seva sortida del projecte en una negocació amistosa i, lamentava que durant aquest darrer any i mig el consistori no hagi acceptat ni contestat les propostes realitzades per tirar endavant el projecte. Una de les més importants, la petició de rebaixa del cànon anual que estava fixat inicialment en cinc milions d'euros durant els primers cinc anys i que Metrovacesa volia reduir fins a 1,6 milions donada la conjuntura econòmica actual.

Al llarg d'aquests quasi dos anys de negociacions, la companyia lamenta també que hagi hagut de tractar amb sis interlocutors, una situació que també ha complicat les converses que han mantingut ambdues parts.

Cal recordar que l’Ajuntament de Reus va anunciar ahir que havia determinat revocar aquesta concessió, una vegada que Metrovacesa havia comunicat que no podria finalitzar les obres del centre comercial en el termini fixat i que, per tant, no podria executar el contracte segons els termes acordats el mes de maig de 2008. "La impossibilitat de complir el calendari d’obres fixat ha estat acreditada per l’arquitecte municipal en data 20 de desembre de 2012. La llicència municipal d’obres, concedida el setembre de 2008 i prorrogada el febrer de 2011, finalitza el pròxim 22 març de 2013", explicava el consistori en un comunicat oficial. No es deia res però de la sol·licitud inclosa en la carta per l'empresa promotora.

"La resolució del contracte, avalada amb informes tècnics i jurídics -diu la mateixa nota-, posa fi a al procés de diàleg obert i continuat que l’Ajuntament sempre ha ofert a l’empresa concessionària per reconduir i trobar una solució a la finalització de les obres. En aquest sentit, l’Ajuntament va requerir a l’empresa en dues ocasions (27 d’abril i 27 de setembre de 2012) a rependre les obres, aturades des del 6 de juny de 2011, segons ha reconegut la pròpia concessionària", deien fonts municipals.

Segons la planificació que ahir explicava l'Ajuntament de Reus, "una vegada finalitzi l’expedient que ara s’obre a partir de la sessió plenària extraordinària de dilluns, la revocació de la concessió comportarà la confiscació per part de l’Ajuntament de les garanties, de 218.962,36 i 1.839.000 euros, aportades per l’empresa; la reclamació de danys i perjudicis ocasionats a la corporació municipal; la recuperació del ple domini de l’immoble per part de l’Ajuntament; i la possibilitat que l’Ajuntament iniciï un nou procediment perquè altres operadors puguin executar un nou projecte". Aquesta informació va ser traslladada ahir al matí als diversos portaveus municipals.

Reaccions dels grups polítics a l'oposició

Al llarg del dia d'avui s'han conegut les diverses posisicions dels grups municipals a l'oposició de cara a la convocatòria de dilluns a la tarda que ha de certificar aquesta revocació del conveni que proposa el govern municipal. Des de la CUP, tot i donar suport a aquesta decisió, manifesta que "consideren que ja fa temps que s’hagués hagut de rescindir el contacte amb Metrovacesa, ja que aquesta empresa  -igual com totes les que feren créixer la bombolla immobiliària- es troba des de fa anys en un estat d’endeutament que no pot fer front a una inversió d’aquest tipus. A més, ja fa mesos que l’empresa havia comunicat a l’Ajuntament que volia rebaixar el cànon a satisfer, així com que havien paralitzat les obres de construcció. A més, la candidatura de l’esquerra independentista també insisteix en la inviabilitat de construir un nou centre comercial a Reus.

El grup municipal del PSC ha lamentat aquesta tarda l’anunci fet ahir per l’equip de govern segons el qual Reus revocarà el contracte amb l’empresa Metrovacesa per construir un centre comercial a la ciutat. El portaveu socialista, Andreu Martín, ha denunciat "la manca d’informació amb la que arriba l’oposició a aquest punt i ha recordat que malgrat les dificultats econòmiques manifestades en 2010, el govern anterior va fer totes les gestions al seu abast per fer prosperar el projecte. Van aprovar una pròrroga i van iniciar els canvis en les condicions del cànon; fruit d’això les obres de construcció van continuar fins al juny de 2011” ha dit Andreu Martín, qui ha recordat que "amb el canvi dels interlocutors el projecte, no només es va aturar, sinó que es va omplir de dubtes".


Martín ha afegit que “ens preocupa que s’hagi seguit una estratègia conseqüent amb la manca de voluntat personal que sempre va demostrar l’alcalde per a que el centre comercial no tirés endavant o si es deu a una manifesta incapacitat d’arribar a un acord en les negociacions”. Martín ha plantejat les preguntes que l’anunci suscita als socialistes: “no sabem si tenen un operador comercial alternatiu, i ens oferim a ajudar-los perquè continuem creient en un projecte que havia de crear més de 2.000 llocs de treball, segons la Cambra de Comerç”. De la mateixa manera, “no sabem les conseqüències jurídiques que pot comportar aquesta decisió, no sabem si hi havia solucions alternatives, si l’empresa va fer ofertes de cànon alternatives i no sabem perquè l’Ajuntament ha decidit prendre aquesta decisió ara i no d'aquí a tres mesos, que és quan acabava el termini d’execució de les obres”. Andreu Martín ha emmarcat tots aquests dubtes en el fet que “aquest equip de govern no té cap horitzó polític en matèria comercial”.


Pel que fa al grup municipal d'Ara Reus, el seu portaveu, Jordi Cervera, també s'ha mostrat crític amb el procés seguit pel govern durant aquests mesos i ha lamentat la "manca d'informació que hem patit que no ens permet saber amb exactitud com hana anat les coses. Aquests dies ens ho mirarem amb detall i decidirem quina posició prenen dilluns vinent al ple municipal". Cervera ha dit també que "dilluns serà un mal dia per a la ciutat ja que pot suposar l'inici d'un enfrontament legal amb Metrovacesa perquè no es podrà fer punt i a part. Segur que l'empresa voldrà defensar els seus interessos i podem passar anys i anys de disputes legals". El portaveu d'Ara Reus ha explicat que "aquest govern no ha volgut mai  Metrovacesa i per a nosaltres ha sigut un tema tabú. El més perjudicat de tots en aquest tema serà, per desgràcia, la ciutat de Reus".