La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | El final d'un projecte comercial

L'Ajuntament de Reus trenca amb Metrovacesa i convocarà un ple per revocar el conveni signat l'any 2008

El consistori negocia amb un altre grup inversor que podria assumir el projecte

15/01/2013 | Per Joan Carrion

Una imatge del que ha quedat del projecte iniciat per l'empresa Metrovacesa a l'avinguda de Sant Jordi.

Una imatge del que ha quedat del projecte iniciat per l'empresa Metrovacesa a l'avinguda de Sant Jordi.

El conveni que l'Ajuntament de Reus -amb el tripartit al govern- va signat el 20 de maig de l'any 2008 a partir del qual s'adjudicava a l'empresa Metrovacesa la construcció d'un centre comercial de 30.800 metres quadrats a tocar del Parc de Sant Jordi té els dies comptats. El mes de març vinent finalitza el termini contemplat per aquell acord per tal de finalitzar les obres d'aquest centre, un projecte que malauradament es va quedar aturat pocs dies després de les eleccions municipals celebrades el mes de juny de 2011. A partir d'aquell moment, el nou govern de CiU i el PP va renegociar amb la citada empresa la viabilitat d'aquesta proposta comercial en un moment de conjuntura econòmica negativa. Després d'uns mesos de negociacions, la companyia madrilenya va comunicar al consistori reusenc la necessitat de rebaixar de 5 a 1,6  els milions d'euros anuals que havia de pagar a la ciutat durant els primers cinc anys de funcionament del centre. La rebaixa va ser rebuda amb sorpresa pel propi consistori i es va iniciar una nova ronda de converses que -si no hi ha cap canvi sobtat durant els propers dies- no hauran fet possible cap apropament i els tràmits per revocar el conveni es comencen a tirar endavant amb la convocatòria d'un ple que formalitzarà la caducitat d'aquell acord. Els detalls d'aquests tramits seran exposats demà al migdia a la resta de portaveus municipals a l'oposició.

En una primera instància, segons assenyala aquell document, la revocació del conveni suposaria que l'Ajuntament de Reus hauria de retornar un milió d'euros a Metrovacesa (pagats en el moment de signatura de 'acord l'any 2008) mentre que, per altra banda, no hauria de tornar els prop de 300 mil euros ingressats per Metrovacesa en concepte de la tasació dels terrenys lliurats en una concessió de 50 anys ni l'1,8 milions d'euros pagats també per l'empresa en concepte d'aval. Una cosa però és la part teòrica del citat conveni i l'altra, els acords que es poguessin concretar entre ambdues parts durant les properes setmanes. No es descarta la possibilitat que Metrovacesa pugui demanar alguna mena de comepensació econòmica per la inversió realitzada fins el moment.

Si fem una mica d'història de tot aquest prcés, cal dir que l’adjudicació per 50 anys del solar que ocupava l'antic Palau Firal i Congressual es va aprovar en el ple de l’1 de desembre de 2006. Aquella concessió era important a nivell de pressupostos municipals, perquè permetria "assolir l’equilibri financer de l’actual Fira de Reus, assumir les despeses de les instal·lacions provisionals a l’Avinguda del Comerç i del pla de promoció del comerç local i finançar la construcció del nou Palau de Fires i Congressos al Tecnoparc". La paralització de projecte no va fer possible aquests pagaments i el consistori es va haver d'endeutar en prop de 37 milions d'euros per poder finançar les obres de la nova Fira.

Una promesa de 3.100 llocs de treball directes i indirectes 
Si continuem amb el repàs dels detalls que es van explicar l'any 2008, la promoció del centre comercial hauria comportat una inversió total de més de 61 milions d’euros i la generació de 1.050 llocs de treball directes durant la fase de construcció i 2.050 directes i indirectes, durant la fase d’explotació. "La implantació d’un centre comercial a Reus és una aposta per la diversificació del sector comercial de la ciutat, per adaptar-se a les demandes dels consumidors i per reforçar la competitivitat de Reus en el territori. El projecte de Metrovacesa concep el complex comercial integrat en el teixit urbà, en concret, com un punt singular d’entrada al centre de la ciutat que, alhora, sigui capaç d’enllaçar de manera còmode per als vianants amb l’activitat comercial tradicional del centre de Reus. La proposta, en aquest sentit, es presenta com una peça emblemàtica integrada al parc de Sant Jordi". Tot plegat però va quedar absolutament aturat i del projecte només en queda l'esquelet de formigó i ferro que es pot contemplar a la citada avinguda.

Com a part  positiva d'aquesta situació actual, sembla que el consistori ha rebut darrerament una oferta d'un grup inversor que podria estar interessat en assumir i personalitzar aquest projecte i que es troba inmers en un procés d'apropament de posicions.