La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | ERC

Bergadà no ingressava cap quota a ERC perquè 'només cobrava' el 80 % del sou de l'Ajuntament

06/02/2012 | Per Joan Carrion

Jordi Bergadà, darrera d'Àngel Cunillera, en la col.locació de la primera pedra dels habitatges de protecció oficial situats al carrer Pintor Fuster de Reus, impulsat per l'empresa pública Gupsa.

Jordi Bergadà, darrera d'Àngel Cunillera, en la col.locació de la primera pedra dels habitatges de protecció oficial situats al carrer Pintor Fuster de Reus, impulsat per l'empresa pública Gupsa.

L'exregidor d'Esquerra Republicana i responsable de l'àrea d'urbanisme a l'Ajuntament de Reus, Jordi Bergadà, va demanar al seu partit que el lliurés de pagar les quotes mensuals que la resta de militants amb un càrrec públic feien periòdicament. Bergadà va fer aquesta petició -que li va ser acceptada- durant la legislatura 2007-2011 ja que va passar a cobrar ‘només’ un 80 per cent del seu sou per part del Consistori. El que no va explicar Bergadà al seu partit és que la resta, el 20 %, li hauria d’arribar com a complement de nòmina des de Tecnoparc SA. Curiosament, segons ha pogut saber nwrevistadereus de fons d’aquesta formació política, l’exregidor republicà sí que va realitzar aquestes aportacions durant el mandat de 2003 i 2007, quan rebia tota la nòmina del pressupost municipal.

Cal dir que Esquerra Republicana té absolutament definit quines han de ser les quotes dels seus militants i dels seus càrrecs públics en el que es denomina com a ‘Carta Financera’. Aquest document assenyala que ‘tots els càrrecs públics d’ERC, electes o designats, estaran obligats a ingressar al compte quedesigni la Secretaria Nacional d’Organització i Finances de l’Executiva Nacional les assignacionssalarials o d’altre tipus que rebin en raó del càrrec o càrrecs al qual resultin elegits o designats obé a domiciliar les retencions corresponents fixades en la citada Carta Financera.Per calcular les aportacions de cada càrrec, la Secretaria d’Organització i Finances establirà, unimport fix a aplicar durant tot l’any, en base a la nòmina de gener. Aquest percentatge es calcularàd’acord amb una taula prefixada, la retenció es farà sobre el sou net i les taules s’actualitzarananualment amb l’IPC. Anualment es regularitzarà l’import de les aportacions en funció de les dades del certificat anual deretencions aportat pel càrrec a l’inici de l’exercici següent, moment en que se li lliurarà el certificatde la seva aportació per tal que pugui desgravar-la en la seva declaració de renda’.

Tota aquesta situació ha provocat aquests dies una sorpresa majúscula en bona part de la militància del partit republicà i en els seus òrgans directius. De fet, tal com informàvem ahir, el propi President d’ERC, Oriol Junqueras, va reclamar informació al partit a Reus sobre aquesta situació, material que ja li ha sigut subministrat a les darrers hores. Destaquem també que el nou President de la Federació d’ERC al Camp de Tarragona, Josep Andreu, també demanarà informació sobre aquesta qüestió, un cop hagi pres possessió del seu càrrec.

Les factures presentades per Jordi Bergadà i per Àngel Cunillera a la societat mixta Tecnoparc SA han creat una gran contròversia en la vida sòciopolítica reusenca ja que tant la Junta General d’aquesta empresa, el govern de CiU i PP al consistori reusenc i el grup municipal de l’Ara Reus han optat per estudiar una sortida judicial a aquesta mena de pràctiques i recórrer a la Fiscalia o a la denúncia directa davant la presumpta irregularitat d’aquests cobraments. Ara Reus ja va presentar una querella contra Bergadà i Cunillera el divendres passat al migdia, un cop conegut un informe de la Secretaria Municipal que avalava la improcedència d’aquestes factures.