La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Sondeig de mercat

L'Ajuntament va proposar a Mercadona obrir un gran supermercat a l'edifici on Metrovacesa volia fer un centre comercial

El consistori reusenc faria les funcions inicials d'operador comercial fins a trobar una empresa especialitzada

02/01/2013 | Per Joan Carrion

Una imatge de l'edifici 'abandonat' de Metrovacesa, vist des del carrer Gaudí.

Una imatge de l'edifici 'abandonat' de Metrovacesa, vist des del carrer Gaudí.

Les relacions entre l'Ajuntament de Reus i l'empresa immobiliària Metrovacesa semblen la crònica d'una mort anunciada. Uns i altres fa setmanes que tenen gola avall que la companyia madrilenya no té intenció de finalitzar el centre comercial que es va començar a construir durant el mandat passat i que es va aturar un mes després de les eleccions municipals que van propiciar un canvi de govern al consistori reusenc. A la negativa municipal d'acceptar la rebaixa de cànon que havia de pagar Metrovacesa els cins primers anys -cinc milions d'euros per any- cal afegir els dubtes -i la nul·la empatia- que el nou govern ha tingut des de bon començament en la proposta feta per l'empresa valenciana dels germans Roig. Des de l'empresa es mostren sorpresos pel fet que l'Ajuntament hagi rebutjat firmar un acord a partir del qual haurien aportat anualment 1,6 milions d'euros i el pagament d'una part dels interessos bancaris generats per aquesta operació, un fet que "hauria pogut continuar el projecte" segons Metrovacesa, però vist amb desconfiança per part del govern municipal. 

La visita a Reus de l'expresident de la companyia, Vitalino Nafría, a primers d'any passat on es va reunir amb l'alcalde Carles Pellicer i les regidores Teresa Gomis i Alicia Alegret, així com la reunió que el delegat Eduardo Paraja va mantenir a Reus amb tècnics municipals no van donar cap fruit consistent. Posteriorment, una darrera trobada a Madrid realitzada fa un parell de mesos entre l'empresa i una representació municipal formada per un gerent d'un grup d'empreses municipals i un alt tècnic de l'Ajuntament, va servir per certificar aquest divorci que s'escenificarà d'aquí ben aviat. Quedarà per saber quines compensacions reben cadascuna de les dues parts en aquest trencament de relacions. 

Però al llarg d'aquest temps, Pellicer ha buscat alternatives a la fugida de Metrovacesa. Una gestió realitzada a dos nivells: per una  banda a la recerca d'un operador que volgués tirar endavant tot el projecte i, per una altra, amb el sondeig realitzat a diverses grans empreses del sector comercial i de la distribució per tal d'avaluar la possibilitat d'una hipotètica instal.lació a l'edifici del que només s'ha fet un 30 % del total de projecte dissenyat inicialment. Una d'aquestes és l'empresa valenciana Mercadona, qui ha estudiat la possibilitat de reordenar els centres que actualment té a la capital del Baix Camp. La seva idea passaria per tancar-ne dos dels actuals que té en altres indrets de la ciutat, i substituir-los per un de nou a la planta primera de l'edifici iniciat per Metrovacesa. Cal dir que les converses van ser en un primer moment força positives però l'estat actual de les obres i la necessitat de trobar nous empreses que participin en la continuació de les obres del centre, han refredat aquesta proposta, tot i que encara no es dóna per tancada.

L'alcalde Carles Pellicer explicava la setmana passada que aquest mes "tenim encara alguna reunió pendent per continuar la recerca d'empreses que puguin estar interessades en aquest projecte", unes paraules que acompanyava amb una mena de "certificat de finalització" del projecte i dels contactes amb Metrovacesa. Aquest serà, sens dubte, un dels cavalls de batalla d'aquest any 2013 per part del govern municipal que ha hagut de buscar nous recursos als cinc milions d'euros anuals que la ciutat hauria rebut si el centre comercial estés en funcionament i que haurien hagut de servir per aixugar una part dels 37 milions d'euros pendents de pagar per les obres de la nova Fira de Reus a la zona de Tecnoparc.