La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Commemoració

La 'vigència' del pensament del general Prim, protagonista en l'inici de la celebració del bicentenari del seu naixement

Carles Pellicer i Ana Botella presideixen la col·locació d'una placa commemorativa

27/12/2012 | Per Joan Carrion

Carles Pellicer i Ana Botella, acompanyats pel president del Congrés, Jesús Posada, minuts abans de descobrir la placa.

Carles Pellicer i Ana Botella, acompanyats pel president del Congrés, Jesús Posada, minuts abans de descobrir la placa.

Et tret de sortida dels actes de celebració dels dos-cents aniversari del naixement del polític i militar reusenc Joan Prim i Prats s'ha fet aquest matí a Madrid amb dos actes principals: la presentació d'un llibre que recull els seus discursos com a parlamentari al Congrés de Diputats durant la segona part del segle XIX i la col·locació d'una placa obra del reusenc Ramon Ferran a l'actual carrer Marqués de Cubas, abans 'Calle del Turco'. Durant tot el matí, dues lectures del pensament de Prim han pres un protagonisme ben definit: els polítics del Partit Popular Jesús Posada i l'alcaldessa de Madrid Ana Botella, han volgut destacar la seva biografia com a 'personatge conciliador, clau a la història d'Espanya", mentre que el seu biògraf Emilio de Diego i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, han volgut destacar "la seva defensa de Catalunya i la seva insistència en reclamar -en el seu temps- un altre tracte per part del govern de Madrid".

Avui més que mai el pensament polític del general Prim ha agafat protagonisme per la vigència dels seus postulats si s'analitzen els parlaments que s'han escoltat a Madrid en el primer acte de commemoració dels dos-cents anys del seu naixement a la ciutat de Reus. Uns han destacat el seu "amor a Espanya i la seva contribució a l'esperit de la concòrdia", en boca del president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, i de l'alcaldessa de Madrid Ana Botella, ambdòs polítics del Partit Popular. Botella ha volgut destacar la frase que s'ha inscrit en la placa que s'ha col·locat en una de les façanes del Banc d'Espanya, al famós carrer del Turco, on Prim va patir -avui fa 142 anys- l'atemptat que tres dies després li va provocar la mort. Aquesta frase diu: "No oblideu la sang vessada per les nostres disputes políitiques". L'alcaldessa de Madrid ha afegit, tot seguit, que "no ho hem d'oblidar com no hem d'oblidar el molt que som capaços de fer quan fem les coses junts; quan optem per la serenitat, pel consens. Més que mai hem de deixar de banda les baralles partidistes i els interessos personals". El president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, ha fet un discurs en la mateixa línia, tot remarcant "l'esperit dialogant i de concòrdia del general Prim".

foto prim bonaPer la seva part, en el primer acte del matí, mentre es feia la presentació del llibre 'Juan Prim y Prats (1814-1870)", el seu biògraf Emilio de Diego ha destacat la tasca política del general Prim com a parlamentari i ha llegit un paràgraf on reclamava més atenció del govern de Madrid envers la identitat i la realitat catalana. Un cop s'ha fet la descoberta de la placa commemorativa -obra de l'escultor reusenc Ramon Ferran- l'alcalde Carles Pellicer ha fet el seu parlament al palau de Buenavista, seu actual del l'exèrcit. Pellicer s'ha adreçat als presents dues vegades en català i ha destacat "l'excepcionalitat de la figura del polític i militar reusenc" i l'ha definit com a "llibertador, impetuós amb una gran projecció política i com un romàntic-revolucionari". Pellicer ha posat èmfasi en el fet que "Prim és avui un personatge de màxima actualitat" i ha fet referència diverses vegades a la seva "defensa de Catalunya, un militar que a més arengava en català al seus soldats voluntaris".

La Sociedad Bicentenario General Prim 2014, presidida pel també reusenc Pau Roca, ha organitzat avui aquest acte com a tret de sortida per commemorar els dos-cents anys del naixement del general Prim, una efemèride que se celebrarà d'aquí dos anys. En els actes d'aquest dijous hi han participat també el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz; l'expresident del Congrés, José Bono; els diputats de CiU, Josep Maldonado i Jordi Jané, i el diputat del PSC, Francesc Vallès, el qual no ha volgut assistir als parlaments fets al palau de Buenavista. A la sala del Congrés dels Diputats també s'hi han pogut veure altres regidors de l'Ajuntament de Reus -Dolors Sardà, Joaquim Sorio, Àngels Tello i Montserrat Duch-, l'empresari reusenc Antoni Pont, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, l'escriptor i novel·lista, Ian Gibson, autor del llibre 'La Berlina de Prim', i el comissari de l'any Prim i Fortuny, Carles Tubella.

 

Crítiques de la CUP a l'acte de Madrid

Per la seva part, la candidatura d’Unitat Popular de Reus va fer públic fa unes setmanes que no assistiria a l’acte programat  a Madrid en homenatge a Joan Prim i Prats, ja que entenia que era "una despesa supèrflua per a la ciutat el pagar de les arques municipals el viatge als representants consistorials, així com que no compartia el tipus d’acte al que se’ls havia convidat".

El grup municipal de la CUP ha explicat que "després de veure el contingut dels actes realitzats no només es reafirma en el seu posicionament sinó que denuncia la presència del govern municipal i del PSC de Reus al costat de l’espanyolisme més ranci, caspós i reaccionari que amença amb la suspensió de l’autonomia i amb l’enviament dels tancs si el poble català decideix exercir el seu dret a l’autodeterminació”.  Per la CUP, "l’apropament a la data del bicentenari de l’aniversari del naixement de l’ex-president espanyol Joan Prim i Prats està sent utilitzat, segons la CUP, amb una “clara intencionalitat política des dels sectors més espanyolistes per exhortar a la unió sacralitzada i inviolable de l’estat espanyol”. Així ho demostren -afirma la candidatura de l’esquerra independentista- els titulars que es poden llegir aquests dies a la premsa espanyola, així com la naturalesa dels promotors de la Sociedad Bicentenario General Prim".

Notícies relacionades
SOCIETAT | BICENTENARI DE PRIM
Comencen els treballs per restaurar el mausoleu del general Prim

14/12/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Els treballs per restaurar el mausoleu del general Prim ja s'han posat en marxa després que avui s'ha traslladat el sarcòfag al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La restauració forma part de les actuacions que es duran a terme amb motiu de la celebració dels 200 anys del naixement del militar i polític reusenc.

SOCIETAT |
Madrid viu la primera jornada oficial per commemorar el bicentenari del naixement del general Prim

27/12/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

Amb la presentació del llibre 'Juan Prim y Prats (1814-1870). Discursos Parlamentarios' s'han iniciat aquest matí els actes oficials per commemorar el bicentenari del naixement del general Joan Prim que es compleix l'any 2014, un acte que s'ha portat a terme al saló de los 'Pasos Perdidos' del Congrés de Diputats i que ha comptat amb la presència de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el president del Congrés de Diputats Jesús Posada. Durant la presentació del llibre, un dels biògrafs del general Prim, Emilio de Diego, ha destacat les virtuts parlamentàries del militar i polític nascut a la ciutat de Reus, l'any 1814. De Diego ha definit, a qui va ser president del govern espanyol entre els anys 1868-1870, com "un català, espanyol i universal" i ha ressaltat alguns dels paràgrafs en els que Joan Prim i Prats -com a parlamentari- destacava la "personalitat pròpia de Catalunya i la necessitat que tenia de rebre un tracte diferent del govern de Madrid en correspondència a les diferències pròpies de la seva societat i història", Posteriorment, el protagonsime l'agafarà una de les façanes de l'actual seu del Banco de España on es col·locarà una placa commemorativa obra de l'artista reusenc Ramon Ferran.