La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Aprovació dels pressupostos municipals

L'Ajuntament ingressarà 15 milions menys dels que comptava per la venda de la Funerària i Aigües de Reus

Les ofertes per Aigües de Reus podrien rondar entre els 20 i els 25 milions d'euros

23/12/2012 | Per Joan Carrion

L'Ajuntament farà una 'venda parcial' dels Serveis Funeraris i només el Tanatori serà de gestió privada.

L'Ajuntament farà una 'venda parcial' dels Serveis Funeraris i només el Tanatori serà de gestió privada.

La sessió plenària que va aprovar els pressupostos municipals per l'any vinent caldria analitzar-la, en bona part, sobre aquelles actuacions del govern que no estan recollides en aquest document ja que d'elles depén la salut de la hisenda del consistori -i, evidentment de la ciutat- per als propers anys. CiU i el PP tenen tres fronts oberts a partir dels qual confien en sanejar parcialment els números vermells que hores d'ara caracteritzen els comptes del consistori reusenc:

- Metrovacesa. Un dels grans llastres de la situació financera d'aquest ajuntament ja que l'empresa no ha satisfet els imports pactats per conveni al quedar aturat el projecte de construcció del centre comercial que hi ha a l'avinguda de Sant Jordi. Prop de 10 milions que haurien servit per pagar el deute de més de 37 milions d'euros que va sol.licitar l'anterior govern del tripartit reusenc per assumir les obres de l'edifici de Tecnoparc. Les relacions amb aquesta empresa estan pràcticament finiquitades i d'un comentari que va fer l'alcalde Carles Pellicer durant el ple, sembla que ben aviat s'anunciarà oficialment aquest trencament i la posada en marxa d'un 'pla B' per reorientar la situació.

- Serveis Funeraris. L'inexistència de cap candidat al concurs públic de venda d'aquests serveis que es va convocar setmanes enrere, ha obligat a iniciar un seguit de converses amb aquelles empreses del sector que podrien mantenir encara l'interès en assumir la totalitat o una part d'aquest serveis. Segons ha pogut saber aquesta revista digital, la sortida a aquesta situació passaria per trocejar els serveis que gestiona aquesta empresa municipal i l'empresa privada només assumiria el tanatori per un preu que podria ascil·lar entre els 3 i els 5 milions d'euros, una xifra molt llunyana dels 10,5 milions que regia el plec de condicions redactat per la passada venda 'fracassada'. 

-Aigües de Reus. La decisió de vendre aquesta empresa per part del govern és ferma. A començaments de mandat es va fer una valoració del preu que l'Ajuntament de Reus podia demanar en un hipotètic concurs públic. En aquell moment es parlava d'un preu de mercat que podria moure's entre els 30 i els 50 milions d'euros. Hores d'ara, segons diverses fonts consultades, aquest preu es podria reduir de manera important tal com està el mercat, fins els 20 o els 25 milions d'euros. Entre altres causes, una nova directiva de l'Agència Catalana de l'Aigua que obliga les empreses a assumir el cost del cànon de l'aigua encara que els consumidor sigui morós, ha rebaixat part de l'interès que podrien tenir les grans empreses dels sector. Com a exemple es pot citar el que ha passat amb Aigües de Sabadell, aquest dies sotmesa a una opa per part d'Agbar, a un preu molt inferior al que s'havia especulat mesos enrera.

Totes aquestes negociacions es troben doncs immerses en una conjuntura econòmica molt complicada i les quantitats que el govern confiava en ingressar fa mesos, ara s'han de tornar a revisar a la baixa amb un més que segur descens dels ingressos. Una devallada que rondaria els 15 milions d'euros entre serveis funeraris i l'empresa municipal que gestiona el cicle integral de l'aigua.

 

Ple municipal mogut

Pel que fa al ple d'ahir -amb la palpable absència del regidor de la CUP, David Vidal, per malaltia- el protagonisme el va centrar la crítica que durant aquesta setmana ha fet el grup d'Ara Reus contra aquest pressupost per la 'desaparició' de 6,5 milions d'euros que l'empresa Redessa té comptabilitzats als seus comptes gràcies a diversos convenis amb l'ajuntament. Aquest versió va ser durament rebatuda pel regidor d'hisenda Joaquim Enrech qui va qualificar "d'extrema gravetat el posar en dubte l'honorabilitat dels determinats tècnics mnicipals". Una frase que responia les paraules que Jordi Cervera i Enric Bosch havien dit contra el govern i contra la intervenció municipal per aquest 6,5 milions no recollits de manera clara. Cervera va mantenir la seva tesis i fins i tot va arribar a mostrar una sentència judicial en la que -segons les seves paraules- havia succeït una fet semblant en una altra administració i s'havia acabat amb una condemna judicial dels polítics que van votar a favor "d'un acord d'aquest tipus".

Per la seva part, Carles Salas i Andreu Martin del Partit dels Socialistes, es van mostrat també molt crítics amb el document dels pressupostos presentat per CiU i el PP tant per "les retallades de diversos serveis que comportarà aquesta previsió econòmica". El PSC es va mostrar molt contrari amb la reducció de dotació econòmica que es farà a Mas Carandell -aquests dies s'han acomiadat a 21 persones amb la no renovació de contractes- i amb els 50 milions del deute que la Generalitat té amb la ciutat de Reus. Aquestes paraules van motivar una dura resposta de l'Alcalde, Carles Pellicer sobre qui havia originat el deute municipal a Reus, tot adreçant les culpes a l'antic govern tripartit i criticant l'oposició del PSC a la venda d'empreses municipals. Pellicer va arribar a dir que "hem localitzat un document que prova que vostès van intentar vendre Aigües de Reus a la passada legislatura, ja el mostrarem quan arribi el moment".

Una afirmació que el PSC va voler desmentir de manera categòrica tot afirmant que "temps enrere hi van haver ofertes de compra, però mai es va pensar en vendre l'empresa. Per tant, si hi va haver informes, devien ser per fer una valoració econòmica per tal de comprovar si les ofertes de compra eren ajustades al preu de mercat. Qui si ha fet passos per vendre l'empresa és el govern actual. Ens consta que hi ha hagut contactes de destacats membres del govern amb Aigües de Barcelona, i sense informar als membres del consell d'administració". Martin es podria referir a una hipotètica reunió que el govern de Reus -amb Teresa Gomis i l'interventor municipal, haurien fet a la seu d'Agbar, setmanes enrere-.

Finalment, tant Teresa Gomis per part de CiU com Alicia Alegret, en nom del PP, van posar de manifest les "excel·lències d'aquest pressupost redactat en aquests temps de crisi econòmica" i van sortir en defensa de la figura de l'interventor per tal de defensar-lo de les "injustes crítiques rebudes aquests dies". El presupost consolidat de l'Ajuntament de Reus per l'any 2013 que puja un total de 314 milions d'euros va ser aprovat amb els vots del CiU i PP i el vot negatiu de PSC i Ara Reus.


Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | El consistori deu 30 milions d'euros a proveïdors
Reus haurà de pagar 42,2 milions d'euros als bancs en amortitzacions i interessos durant l'any 2013

12/12/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Els pressupostos municipals per a l'any vinent a la ciutat de Reus sumen un total de 314, milions d'euros. D'aquesta xifra, quasi una sisena part s'haurà de destinar a liquidar la part corresponent a la càrrega financera que arrosega la hisenda local, un deute que enguany s'ha incrementat en un 6,5 % com a conseqüència dels 2,3 milions d'euros que s'han hagut de sumar 2,3 milions més pe cost financer derivat del Pla de Sanejament executat mesos enrera per tal de liquidar els 37,3 milions d'euros que l'Ajuntament de Reus tenia pendent de pagar a proveïdors de serveis. Una xifra que hores d'ara es tornar a enfilar als 30 milions d'euros ja que el consistori ha tingut aturats aquests pagaments durant quatre mesos. A l'altra banda de la balança, cal destacar que la Generalitat de Catalunya té actuament un deute amb el consistori reusenc de 50 milions d'euros. El pressupost del 2013 contempla també diverses actuacions destinades a reduir en prop de 27 milions d'euros el deute municipal.

VIDA MUNICIPAL | Dures crítiques a la intervenció municipal
Ara Reus diu que el govern amaga 6,5 milions d'euros de Redessa al pressupost i vol que s'ajorni el ple convocat per dissabte

20/12/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

"L'equip de govern maquilla els pressupostos municipals, tal com feia el tripartit", ha manifestat avui el portaveu del grup municipal d'Ara Reus durant la roda de premsa en la que ha demanat que s'aclareixi "en quin apartat d'aquest document comptable hi ha els 6,5 milions d'euros que Redessa contempla com a ingrés per a l'any 2012. La resposta és que no hi són tal com ens va afirmar dilluns passat l'interventor municipal i aquesta és una situació que considerem molt greu". Ara Reus ha demanat avui una explicació oficial sobre aquest tema i ha explicat que "si la resposta no ens convenç, demanaran que s'ajorni el ple municipal previst per aquest proper dissabte". Per la seva part, el govern municipal ha rebatut aquesta visió de la situació i ha dit que "l?expedient de pressupostos consolidats de l?Ajuntament, els organismes autònoms i les empreses municipals que es porten a votació tenen totes les garanties jurídiques, comptables i de control requerides".