La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | EQUIPAMENTS CULTURALS

El museu de la plaça de la Llibertat només obrirà en ocasions puntuals a partir de l'any que ve

És una de les mesures adoptades per l'Ajuntament per estalviar

13/12/2012 | Per Cori Sebastià

La mostra d'arqueologia que hi ha al museu del raval de Santa Anna es mantindrà però es reduirà.

La mostra d'arqueologia que hi ha al museu del raval de Santa Anna es mantindrà però es reduirà.

El consell general de l’Institut Municipal de Museus va aprovar dimarts el Pla de Museus 2012-15, és a dir, el document que marca les grans línies d’actuació per als pròxims anys. Entre aquestes destaquen que el museu d’Art i Història de la plaça de la Llibertat només estarà obert per al públic en general en ocasions puntuals. Per exemple, per la festa major, per la fira de l’oli o bé si hi ha demanda per a alguna activitat determinada. La decisió municipal és que l’espai es converteixi en un magatzem visitable, tenint en compte l’important fons que té i que ara no es pot veure. Malgrat el tancament habitual del museu s’hi continuaran fent els tallers per a les escoles. D’aquesta manera, doncs, el museu d’Arqueologia del raval de Santa Anna passarà a tenir tot el protagonisme. Aquest equipament sí que estarà obert tot l’any. Segons la directora gerent de l’Institut Municipal de Museus, Anna Figueras, “aquest ha de ser un espai on sempre hi passin coses”. L’espai concentrarà, doncs, l’activitat més pública i les exposicions. La intenció és ampliar aquest museu amb l’espai que ara ocupen unes cases del carrer Vallroquetes i que ja són de titularitat municipal. De moment, però, no se sap quan es podrà fer realitat aquesta ampliació.

Els canvis en el funcionament dels museus arriba amb l’objectiu de fer uns equipaments que els ciutadans se sentin més seus, però, sobretot, amb la finalitat de reduir les despeses, segons ha explicat el regidor de Cultura Joaquim Sorio. El titular de Cultura calcula que l’estalvi se situarà sobre el 30%. I és que els museus de Reus tindran l’any que ve un pressupost de 739.513 euros, és a dir, es reduirà un 2,78% respecte el d’enguany, Per guanyar ingressos, es preveuen diverses activitats com ara l’obertura d’una botiga al museu del raval de Santa Anna o bé la realització de tallers. A tot això també es demanarà a la Generalitat que Reus aculli el Servei d’Assistència als Museus del sud de Catalunya. Aquest serveix per assessorar els museus d’una àrea determinada. La seva instal·lació a Reus també suposaria una altra via d’ingressos.

 

Decisions ja preses

 

Altres decisions ja preses i que formen part del Pla de Museus és unificar el nom dels dos equipaments. D’aquesta manera, perdran la identificació de museu d’Art i Història, i museu d’Arqueologia, per passar a anomenar-se amb el genèric de “Museu de Reus”. Aquesta és la marca que, a partir de l’any que ve, es promourà.

En el capítol d’exposicions, ja s’ha programat fer una mostra semipermanent al 2015 amb el nom “El Reus del 1900: una mirada cap al passat i cap al futur”. La intenció municipal és que aquest muntatge, que es podrà veure al museu del raval de Santa Anna, sigui un recorregut des dels primers temps de la ciutat fins a l’actualitat, exposant les peces més emblemàtiques. Abans d’aquesta mostra, però, es preveu que el museu aculli diverses activitats amb motiu de l’any Prim que se celebrarà al 2014, i l’exposició dedicada a Marià Fortuny l’any que ve. En aquest cas es preveu que la mostra consti d’una trentena de quadres, alguns dels quals els cedirà el Museu d’Art Nacional de Catalunya (MNAC). Entre aquests es preveu que hi hagi “La Vicaria”. Perquè els quadres estiguin en bona condicions climàtiques, a principi de l’any que ve es faran unes obres de condicionament al museu del raval de Santa Anna. Aquest equipament també acollirà l’any que ve una mostra dedicada al pintor Josep Tapiró amb motiu del centenari de la seva mort.