La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

BOTIGUES I EMPRESES | Empreses

Quercus, un referent tecnològic al mercat internacional

L'empresa reusenca té una filial al Brasil i treballa per obrir-ne als EUA i Austràlia l'any vinent

07/12/2012 | Per Cèsar Compte

L'equip al complet de Quercus Tecnhnologies (Fotos: Xavi Jurio)

L'equip al complet de Quercus Tecnhnologies (Fotos: Xavi Jurio)

La tecnologia que s’aplica als lectors de matrícules als pàrquings de l’aeroport internacional de Doha, a Qatar, està pensada i produïda a Reus. Quercus Technologies és una companyia que fabrica productes amb un elevat component tecnològic amb l’objectiu de millorar la mobilitat i la seguretat vial. Els seus productes, ens explica Jordi Moragas, gerent de Quercus, es comercialitzen únicament a empreses d’enginyeria i les principals aplicacions estan enfocades a aparcaments, seguretat vial i trànsit. “Som creadors de visió artificial per llegir matrícules, fer estadístiques de trànsit o gestionar la mobilitat”. Segons explica Moragas, la problemàtica del trànsit és comuna i constant en moltes ciutats i hi ha molta voluntat pública d’establir un ordre: “Per a alguns, és voluntat i per a altres ciutats, és totalment una necessitat.”

El 80 % de la tecnologia de Quercus està destinada als lectors de matrícules

Quercus Technologies neix l’any 1999, actualment està formada per 25 treballadors i un dels primers projectes que va dur a terme va arribar de l’empresa municipal d’aparcaments i mercats (AMERSAM) per tal de fer un producte que controlés els abonats als diferents aparcaments de la ciutat, sense necessitat de disposar de cap targeta identificativa, únicament amb un lector de matrícules. Durant els primers anys, la realització de projectes va ser una constant, com, per exemple, l’automatització del reg de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes: “Al principi oferíem la tecnologia i gestionàvem l’aplicació de tots els projectes, però des de fa uns anys només creem i venem I+D”, comenta Jordi Moragas. El 80 per cent de la tecnologia creada per Quercus està destinada als lectors de matrícules, un 10 per cent són els anomenats Smart Loop –sensors visuals que gestionen cruïlles, semàfors i serveixen també per fer estadístiques de trànsit (quantitatives, de velocitat, de tipologia de vehicles) – i un altre 10 cent són els anomenats Bird Watch –la darrera línia d’investigació engegada per l’empresa. Les constants inversions en I+D han permès als reusencs ser pioners en diferents tecnologies, a part d’aportar als seus productes màximes prestacions i el valor de la innovació. Quercus és el primer creador de tecnologia virtual per fer el control dels vehicles que passen els semàfors en vermell (Bird Watch). Després de tres anys d’investigació ja tenen el producte a punt i les primeres instal·lacions han estat a Croàcia, Ucraïna i Polònia: “El mercat europeu és el mes madur i on facturem més del 60 per cent de la nostra producció. Un 30 per cent es factura a l’Estat i un 10 per cent, a Amèrica Llatina”.

Els productes de Quercurs, que mantenen com a constants els valors de la facilitat d’instal·lació i la integració, estan operatius en diferents espais, com aparcaments, carreteres, peatges, túnels, ciutats, edificis de tot Europa, Amèrica Llatina, Àfrica i Orient Mitjà. Actualment estan presents en més de quaranta països i tenen més de sis mil unitats venudes per tot el món (control d’accés de la Torre Agbar de Barcelona, controls d’autopistes a Croàcia, Irlanda o Sâo Paulo o controls d’aparcaments de l’aeroport de Santiago de Xile, Moscou o Lisboa, en són alguns exemples). L’any 2010, després de diferents estudis de mercat, van decidir obrir una filial al Brasil: “És un mercat totalment a l’alça”, comenta el propietari de l’empresa, i el seu pla d’expansió ja preveu l’obertura d’una filial als Estats Units a principis de l’any vinent i obrir-ne una altra a Austràlia, a finals de 2013, per poder atacar el mercat asiàtic, “la vocació futura passa per continuar amb els mateixos mercats i oferir nous productes, noves prestacions de la nostra tecnologia no intrusiva, que fan més competitives les solucions dels nostres clients.”