La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Entitats

El Reus Deportiu aprova un pressupost i un pla de tresoreria per poder fer viable el club

La pujada de l'IVA i la crisi han restat 900 socis del club en dos mesos

29/11/2012 | Per Francesc Domènech

Aspecte general de l'assemblea de socis, a la qual hi han assistit unes 170 persones.

Aspecte general de l'assemblea de socis, a la qual hi han assistit unes 170 persones.

L'Assemblea de socis del Reus Deportiu ha aprovat per àmplia majoria el pressupost econòmic per a l'exercici 2012/2013 i, amb ell, un pla estratègic de tresoreria que ha de portar al club a l'estabilitat econòmica que, si fem cas a les conclusions de l'auditoria de l'entitat, ara mateix no està garantida.

El pressupost que s'ha aprovat és de 3,4 milions d'euros i preveu acabar l'exercici amb un dèficit de 400 mil euros. Aquestes xifres s'han fet tenint en compte el que preveu el pla estratègic de tresoreria per als pròxims tres anys, que passa per renegociar el deute financer de l'entitat que, avui per avui, es de 2,2 milions d'euros que s'han de tornar a diferents entitats bancàries. El club ha tancat un acord amb l'Institut Català de Finances, que és el principal creditor de l'entitat, per aconseguir una moratòria de dos anys en el pagament del deute, per poder disposar de més liquidesa per al dia a dia de l'entitat. També es preveu pal·liar el dèficit de tresoreria amb acords que han de permetre ajornar cinc anys el pagament de les quotes de la seguretat social corresponents a dos mesos, així com l'ajornament, també durant cinc anys, de la liquidació de l'IVA i l'IRPF de dos trimestres. Entre les mesures previstes, s'hi inclou l'acord al que la directiva ha arribat amb l'equip professional d'hoquei de liquidar en dos anys el deute salarial que manté l'entitat amb ells. I una altra de les mesures previstes és clara: en paraules del responsable econòmic del club, Ferran Teixidó, "és urgent reduir l'aportació que el club fa a les seccions". 

La Junta Directiva del Reus Deportiu, presidint l'assemblea

La situació del club l'ha complicada el fet que, amb la pujada de les quotes per l'augment de l'IVA (ha passat del 8 % al 21 a les entitats esportives) ha fet que, en els últims dos mesos, coincidint pràcticament amb l'inici del curs, s'hagin donat de baixa uns 900 socis. El club té avui 7851 socis.

La Junta Directiva que encapçala Mònica Balsells ha passat amb relativa tranquilitat l'assemblea. Aquestes previsions econòmiques de futur s'han aprovat amb 138 vots a favor, 33 en contra i 6 abstencions. Els qui han votat en contra eren gent que, a l'assemblea, s'asseien al voltant de l'anterior president, Joan Sabater, a qui des de fa temps se l'acusa de mala gestió del club. El cas, de fet, està als tribunals. Cap dels de la junta anterior, malgrat el vot negatiu, ha explicat a l'assemblea les raons. La Junta ha hagut de respondre les preguntes d'un dels socis que li ha demanat si diferents acusacions concretes que al seu dia va llençar el col·lectiu anomenat "L'Elefant negre" i que van destapar la caixa dels trons al club. La Junt actual, per exemple, ha confirmat que ha hagut de regularitzar la situació laboral de personal del club, quan l'anterior junta havia dit a l'assemblea que ho tenien tot en regla responent a les acusacions del col·lectiu. 

En el torn de precs i preguntes s'ha fet evident l'estratègia de l'entorn de Sabater de defensar-se i fer-se sentir, fins al punt que s'ha qüestionat la iniciativa que fa uns anys van tenir uns socis de muntar una barraca per la Festa Major. En aquest torn, el qui va auditar els últims comptes de la junta anterior, Josep Giralt, ha fet una intervenció demanant aclariments amb els que buscava demostrar la seva professionalitat com a auditor. 

Joan Sabater, present a l'Assemblea

L'assemblea havia començat amb la lectura de l'informe de la Presidenta, que ha arrencat dient que la junta actual s'havia trobat una situació econòmica "maquillada i preocupant". Malgrat altres referències crítiques del passat, l'informe ha rebut el vot gairebé unànim dels socis. El sector de Joan Sabater, doncs, ha aprovat l'informe sense comentar-lo ni replicar-lo, malgrat les crítiques que contenia.

També s'ha passat balanç de la gestió esportiva, en base als 750 esportistes federats que té el club, entre els que hi ha les campiones del món de patinatge, per a les quals, la presidenta de la secció, Mercè Capdevila, ha demanat que se'ls atorgui el títol de sòcies d'honor. La Junta Directiva ha dit que ho estudiaria. Neus Sebastià, membre de la Junta, ha anunciat un acord amb el Club Costa Daurada pel qual l'equip de bàsquet amb cadira de rodes lluirà la samarreta del Reus Deportiu.

Una de les intervencions aplaudides -i en dues ocasions- ha estat la del responsable de manteniment de les instal·lacions, Antoni Ferré, que durant l'últim any ha fet mans i mànigues per arreglar detalls de la infrastructura del club a molt baix preu i aconseguint un estalvi important. Per a un desconeixedor del club ha donat la sensació que les instal·lacions del Reus Deportiu tenien una clara falta de manteniment.