La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | REINAUGURACIÓ DEL FORTUNY

Més de mig miler de persones reviuran demà la inauguració del Fortuny fa 130 anys

Tots aniran vestits com l'any 1882

15/11/2012 | Per Cori Sebastià

Una imatge dels darrers retocs que s'estan fent als vestits de cara a la jornada de demà divendres al Fortuny.

Una imatge dels darrers retocs que s'estan fent als vestits de cara a la jornada de demà divendres al Fortuny.

Últims retocs a la darrera remesa de vestits d’època que demà es podran veure al teatre Fortuny en l’acte que servirà per reviure la inauguració de l’espai escènic ara fa 130 anys. L’acte serà possible després de l’intens treball que ha dut a terme el Bravium, entitat organitzadora de l’esdeveniment. Més de mig miler de persones hi assistiran. Tots, però, ho faran vestits com l’any 1882. Perquè això fos possible ha estat necessari recórrer al servei de dues empreses de Barcelona i de Madrid. De fet, aquestes finalment, no han pogut subministrar tots els vestits que feien falta per la qual cosa una quinzena de persones, que es van apuntar a última hora, no podran assistir a l’acte. Vista, doncs, la bona resposta del públic des del Bravium es mostren altament satisfets. Així, ho ha dit Jaume Amenós, president del Bravium, el qual ha destacat que un 10% dels assistents seran de fora de la ciutat, com ara de Lleida, el Morell, Salou o l’Hospitalet de l’Infant. I és que la iniciativa també ha despertat l’interès més enllà de Reus. Per aquest motiu, Amenós es manifesta amb un cert to crític quan parla de les entitats de Reus. Segons ell, hi ha faltat implicació. Tot i així, però, considera que l’objectiu s’ha complert ja que finalment s’arribarà pràcticament a les 600 persones que s’havien marcat com a objectiu.

L’acte té un pressupost de 80.000 euros; el 70% es cobreix amb l’aportació que fan els assistents pels vestits i l’entrada al concert, mentre que el 30% restant es cobrirà amb les donacions que fan algunes empreses. L’Ajuntament hi ha destinat 10.000 euros.

La festa començarà a les 8 del vespre quan arribarà a la plaça Prim un cotxe amb cavalls que portarà els actors que representaran els governadors civil, militar, i el president de la Diputació. Aquestes eren les màximes autoritats que hi havien ara fa 130 anys. Per això, ells seran els qui presidiran l’acte i no pas les autoritats actuals. Al hall del Fortuny, un tercet de corda de l’Escola de Música del Centre de Lectura rebrà als convidats. Un cop ja dins del teatre, el muntatge començarà a les 9. L’actor reusenc Carles Bigorra encarnarà el personatge de l’escriptor reusenc Isidor Frias, que va ser l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural l’any 1882. Malgrat els esforços de l’organització per localitzar el text original, finalment s’ha redactat un discurs inèdit a partir de fragments d’altres intervencions similars de Frias que va tenir una intensa activitat oratòria al llarg de la seva vida. Després d’aquest discurs, arribarà l’actuació de l’Orquestra Camera Musicae que interpretarà en versió concert l’òpera “Faust”, la mateixa peça que va inaugurar el Fortuny. Hi actuaran també els cantants solistes Marta Mathéu i Miquel Cobos.