La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó | Tribuna

Esteve Ferran

11/11/2012 | Per Francesc Domènech | comentaris comenta

Imatge oficial de quan Esteve Ferran era alcalde de Salou.

Imatge oficial de quan Esteve Ferran era alcalde de Salou.

No es pot entendre la història recent de Salou sense valorar en la seva justa mesura la figura d'Esteve Ferran, mort aquest dissabte. El fet que hagués estat el primer alcalde del Salou independent i, sobre tot, la seva forta personalitat, que no passava inadvertida a ningú, fan del personatge, més enllà de la seva evident dimensió històrica, una figura especial.

Ferran era un home del terròs dels de tota la vida de Salou. Salou, tant desdibuixat pel turisme, té una personalitat com a poble difícil de conèixer pel qui és de fora, que tendeix a pensar que és un poble artificial, crescut a l'empara del boom turístic i amb uns autors i responsables d'aquest creixement que en molts casos havien estat de fora, especialment de Reus en els inicis del gran creixement, quan Salou deixava de ser un port envoltat d'aiguamolls per convertir-se en un centre turístic de primer ordre. Aquest forani, però, si tenia el privilegi de poder conèixer Esteve Ferran, s'adonava que sí, que Salou té ànima, que té història i fins i tot tradició. Com a bon home del terròs, Ferran encarnava una personalitat ancorada en l'entorn que l'havia vist néixer i créixer, i que havia sabut adaptar-se a la realitat canviant d'aquest entorn. Ferran ajudava a entendre per què Salou mereixia ser un municipi independent.

Els fets han que han envoltat Esteve Ferran els últims anys han generat una certa injustícia a l'entorn de la seva figura. La defensa numantina que havia fet de la seva acció de govern i la del seu entorn més pròxim, esquitxat per acusacions de corrupció en la seva gestió, no han permès una anàlisi objectiva del paper de Ferran en la història recent de Salou, una història que encara s'ha d'escriure i que, probablement, no es podrà escriure fins que no passin prou anys com per tancar ferides i poder-s'ho mirar tot amb l'objectivitat que porta la distància.

L'Ajuntament de Salou ha decretat tres dies de dol, com probablement no podia ser d'altra manera. Potser sí que a partir d'ara es podrà ser una mica més just a l'hora d'analitzar el paper de cadascú en la història recent de Salou, malgrat tot.

 

 

Deixa el teu comentari

Nom

E-mail

Comentari