La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Iniciatives

La plataforma de difusió d'idees TED arriba per primer cop a Reus

TEDxReus acull en una tarda una dotzena de conferències breus que s'han pogut seguir des d'arreu del món

09/11/2012 | Per Francesc Domènech

Aspecte de la sala del Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata mentre s'hi celebrava el TEDxReus. (Foto: F.D.)

Aspecte de la sala del Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata mentre s'hi celebrava el TEDxReus. (Foto: F.D.)

TED és una plataforma global que té per objectiu la difusió d'idees que "valen la pena" utilitzant els recursos de la xarxa. Mitjançant l'organització d'esedeveniments, les conferències s'emeten en directe en vídeo i queden arxivades, de manera que puguin ser accessibles per tothom. La plataforma permet l'organització d'actes locals, sota la marxa TEDx, el primer dels quals a Reus se celebrava aquest dijous al Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata. L'organització la formaven diversos reusencs molt implicats en les iniciatives 2.0 que hi ha a Internet, liderats per Ernest Benach i es va triar com a lema, i fil conductor de les diferents conferències, el lema que es pot llegir al sostre de la sala principal de l'edifici, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Muntaner: "de nou lluirà", en referència a l'objectiu de la institució psiquiàtrica, d'aconseguir fer tornar la raó als malalts que hi havia ingressats a l'edifici.

Pilar dels Xiquets al TEDxReus

Val a dir que la llista de conferenciants que van fer cap a Reus per participar en l'acte resultava, ja a priori, atractiva. L'acte va començar amb la intervenció de l'aventurer Aalbert Bosch, entre les gestes del qual hi ha fer la ruta a peu fins al Pol Sud. Els temes relatius a l'educació van ser molt presents a l'acte, amb la pedagoga  Imma Marin, Mar Camacho, Gabriel Ferraté o el músic Pau Terol. El cuiner Xavier Fabra, que promou la filosofia slow food i els productes de proximitat; el psicòleg Xavier Guix, el periodista Albert Om, Cristóbal Colón, promotor de la iniciativa empresarial "La Fageda", dOlot, que dóna feina a discapacitats psíquics; el paleontòleg Eudald Carbonell, l'entenador d'handbol Xesco Espar, o l'ex cap de colla dels Castellers de Vilafranca, David Miret eren els altres convidats a l'acte, conduït per la periodista Coia Ballester.

Les conferències van permetre obtenir punts de vista molt diferents sobre temes diversos, però si es pot buscar un comú denominador de totes les intervencions era la constatació de la necessitat de lluitar i treballar per millorar el futur, que no ens vindrà donat.

Al final, i lligat amb la intervenció de David Miret, els Xiquets de Reus van aixecar un pilar de quatre amb la participació del públic assistent.

Les conferències, íntegres, es poden veure en el vídeo que trobareu en aquest enllaç. L'ordre de les xerrades el trobareu en aquest altre enllaç.