La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó | Tribuna

Es busca enterramorts

17/10/2012 | Per Francesc Domènech | comentaris comenta

El fet que el concurs públic per adjudicar la gestió de la societat municipal GESFURSA, que s’encarrega de la funerària i el cementiri municipals, hagi quedat desert, no deixa de ser un símptoma clar de la debilitat de la institució municipal de Reus, producte de la migradesa de la hisenda pública de la ciutat. En tractar-se de la funerària, a més, podem fer-ne, fins i tot, humor negre, però m’ho estalviaré.

Sense entrar en el fons de la qüestió (si és convenient o no privatitzar la funerària), una relectura atenta de les bases que regulen aquest concurs ajuda a entendre per què, finalment, ningú no s’ha presentat. El capital tendeix a voler campar per lliure, sense interferències. I el que vénen a dir aquestes bases és “tu paga i gestiona, que jo continuaré manant”. I no. En l’actual situació, el capital disposat a moure’s i a invertir, se sent fort davant l’estat de necessitat de qui el demana. El que diu el diner és “jo pago i gestiono, però tu no emprenyis massa”. Més encara, quan qualsevol empresa interessada ha degut estudiar què li sortia més a compte, si comprar una funerària en funcionament, o instal·lar-ne  a la ciutat una de nova, ja que el sector està liberalitzat i no hi ha cap llei que impedeixi que, per exemple, vostè i jo, amable lector, ens dediquem a guanyar-nos la vida fent una empresa d’enterramorts.

Les bases tenen un cert regust a mala consciència. Sabedors que la privatització de la funerària, que el govern municipal va dir que no feia de grat, si no per força, tindria contestació política, es van fer unes bases molt avantatjoses pel venedor, però poc atractives pel comprador, i no han colat. Ara obriran un procés negociat. Això vol dir que, si l’Ajuntament insisteix a vendre’s la funerària, haurà d’acabar cedint en algunes de les condicions que estaven incloses en les bases i, molt probablement, acabarà rebaixant pretensions, de manera que no es pot descartar que al final del procés la qualitat del servei, molt ben valorat pel ciutadà, se’n ressenti.

L’episodi de la funerària no deixa de ser indicatiu de la situació econòmica general del país, amb una administració pública molt debilitada, tant que no té múscul per imposar-se davant l’insensible capital privat que està disposat a invertir.  Vaja, que qui paga mana. I l’època en què l’administració era qui pagava ja ha passat. L’enterramorts que pagui, voldrà manar. I tot indica que acabarà fent-ho.

Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | El termini va acabar ahir a la nit
El concurs públic per privatitzar la funerària queda desert

16/10/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

El concurs públic per a la concessió de la funerària ha quedat desert després que cap empresa va presentar una oferta fins ahir dilluns a les 12 de la nit, moment en què va acabar el termini per fer-ho. Segons ha pogut saber aquesta revista digital, el consistori no ha rebut cap oferta disposada a pagar -com a mínim- els 9,5 milions d'euros que contemplava el concurs públic. Aquest fet complica encara més la situació financera municipal ja que l'equip de govern comptava amb aquests diners per alleugerir una mica les dificultats econòmiques que ha hagut d'afrontar als llarg d'aquests darrers mesos.

Deixa el teu comentari

Nom

E-mail

Comentari