La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó | Fora de càmera

L'alcalde em felicita!

13/10/2012 | Per Cori Sebastià

Il·lustració: Cristian Inaraja

Il·lustració: Cristian Inaraja

Des de fa anys que rebo pel sant una felicitació i una invitació de l’alcalde de Reus al berenar que l’Ajuntament ofereix amb motiu de la Mare de Déu de Misericòrdia a totes les reusenques que porten el nom de la patrona de la ciutat. Aquest és un acte que es va instaurar a principi de la dècada dels anys noranta durant l’etapa de l’alcalde socialista Josep Abelló, amb motiu de la celebració dels 400 anys de l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia. L’alcalde socialista Lluís Miquel Pérez va mantenir la recepció i l’actual alcalde, el convergent Carles Pellicer, també l’ha feta seva. Cada any un nodrit grup de Misericòrdies, Coris, Coies o Missis accepten la invitació. No hi són ni de bon tros les més de 500 dones que porten el nom de la patrona reusenca, però l’elevada assistència (com ho deixa clar la tradicional foto de família) certifica que és un acte ben rebut.

El nou govern de Reus ha volgut ara ampliar el ventall de felicitacions a altres reusencs i reusenques que celebren el sant en dates assenyalades. Es va estrenar amb els Peres, que porten el nom del patró de Reus, però després han vingut els Jordis i les Jordines, i les Montserrats. Però això no és tot. Més enllà de les felicitacions onomàstiques també n’han arribat d’altres. Els reusencs d’origen andalús, aragonès o madrileny han rebut a casa una felicitació amb motiu del dia d’Andalusia, del dia d’Aragó o del dia de la comunitat de Madrid. La carta ha satisfet alguns, però també ha deixat perplex més d’un i ha fet escapar algun que altre somriure i comentari burleta. I és que s’ha produït el cas, per exemple, que qui ha rebut la missiva va néixer, efectivament, en una altra comunitat autònoma, però pràcticament tota la vida ha viscut a Reus. Per tant, el seu sentiment de pertànyer a aquella regió és gairebé nul.

Aquesta pràctica de felicitar els reusencs i les reusenques per un motiu o un altre obre una sèrie de preguntes. Es feliciten els qui porten els noms dels patrons de Reus i ara també de Catalunya. Així, doncs, és menys mereixedor de felicitació qui es diu Marc, Ferran, Mercè o Pilar? Un cop encetada la línia de felicitar els reusencs nascuts fora de la ciutat, on es posa el límit? Els que són originaris d’altres països també rebran felicitació amb motiu de la festa nacional en aquelles contrades? Hi ha qui diu que no li fa cap falta que l’alcalde o l’Ajuntament el feliciti, però apunta una qüestió: quin cost econòmic tenen totes aquestes cartes? Potser aquest és un argument fàcil, però comprensible en uns moments en què molts fan mans i mànigues per quadrar números i on la susceptibilitat està a flor de pell.

Sembla que l’Ajuntament ha optat pel cafè per a tots amb la intenció, segurament bona, que els reusencs se sentin apreciats, però moltes vegades voler quedar bé amb tothom aconsegueix l’efecte contrari. 

 

Article publicat al número 5 de laRevista NW (Maig de 2012)