La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | PROGRAMACIÓ DEL FORTUNY

Les retallades deixen el COS en només dos dies i set espectacles

Tots els espectacles de tardor del Fortuny aniran a taquilla perquè el teatre tanqui l'any amb déficit zero

11/10/2012 | Per Cori Sebastià

Tres companyies europees i quatre del país participaran al COS.

Tres companyies europees i quatre del país participaran al COS.

El festival internacional de moviment i teatre gestual COS es farà els dies 19 i 20 d’aquest mes, i tindrà set espectacles, tres a càrrec de companyies europees i la resta de formacions del país. El festival, doncs, durarà solament dos dies, enlloc dels cinc que era habitual, i tindrà la meitat d’espectacles respecte l’edició de l’any passat. Tot plegat es produeix perquè el COS tindrà enguany un pressupost de 92.000 euros, un 60% inferior respecte el del 2011, que ja s’havia retallat respecte l’edició anterior. Lluís Graells, director artístic del COS i gerent del consorci del teatre Fortuny, confia que aquest sigui un any de "traspàs" i per això està convençut que aquesta és una situació puntual, marcada pel context econòmic, i que en cap cas afectarà el prestigi de la mostra. La reducció del pressupost també ha determinat que en aquesta edició el COS no tingui sessions de formació per primera vegada en la història del festival.

La companyia catalana Adàlids iniciarà la programació del COS el divendres 19 amb el muntatge “Villa solterone” . El mateix dia també es posaran a escena dos espectacles seleccionats pel projecte europeu E-Mix. Aquests són “Il Giorno prima dell’inicio del mondo”, de Scarlatine teatro Lugna e Ganac d’Itàlia, i “Joséphina” de la companyia belga ChaliWatÉ. La programació de divendres es tancarà amb l’espectacle “Paradiso” de la companyia catalana Colectivo Amoro. L’endemà dissabte es podrà veure el muntatge del Bravium “Antonello i Antonella, tonto ell i tonto ella”; “Wanted” de la companyia catalana ElOtro, i “Mal bianco”, de la italiana Zaches teatro.

Graells ha afirmat que el festival s’ha hagut d’adaptar a la situació econòmica com també ho ha hagut de fer la programació del teatre Fortuny per a l’últim trimestre de l’any. I és que tots els espectacles aniran a taquilla. És a dir, el teatre ha negociat amb les companyies i els artistes perquè es quedin el 100% de la recaptació que facin amb la venda de les entrades enlloc de rebre un catxé fix.Ferran Madico,director general del Consorci del teatre Fortuny i del CAER, ha considerat que aquesta no és una fórmula arriscada (habitualment, la companyia es queda el 70% de la taquilla i el teatre, el 30%) i ha explicat que ha estat necessari fer-ho així per tancar l’exercici amb dèficit zero,tal com demana el govern central.

Jordi Cabré, director general de Promoció i Cooperació cultural, ha qualificat “d’èxit” la gestió del teatre Fortuny i ha celebrat que s’hagi sabut adaptar als canvis. Cabré s’ha mostrat satisfet de la nova programació que, segons ell, demostra que no s’ha de dependre només dels ajuts públics. En aquest sentit, ha afirmat que la Generalitat preveu mantenir la seva aportació econòmica al pressupost del consorci del teatre Fortuny l’any que ve. Aquest 2012, ha estat de 800.000 euros, un 30% inferior respecte a l’any passat.

La programació del teatre Fortuny per aquest últim trimestre de l’any inclou en l’apartat de teatre l’exitosa obra “Incendis”, i el muntatge “Udol” de Q-Ars teatre. Aquest és un espectacle de petit format, per a solament 150 espectadors, on el públic estarà ben aprop dels actors i en acabar la funció podran conversar amb ells. Pel que fa a la música, la programació inclou un concert de Wim Mertens, un altre de Roger Mas amb la cobla Sant Jordi- Ciutat de Barcelona, i una actuació de l’orquestra Camera musicae. A més, per primera vegada, s’ha programat una sarsuela. D’aquesta manera, segons Madico, s’ha volgut donar resposta a una demanda que des de feia temps es reclamava al Fortuny. La dansa estarà representada amb “El trencanous” a càrrec del New russian classical ballet of Moscow.Tot plegat, segons Madico, és una programació pensada per recollir totes les sensibilitats especialment amb motiu dels 130 anys del teatre Fortuny que se celebrarà el mes que ve amb una recreació de l’estrena que inclourà la interpretació de l’òpera “Faust”.

Amb vista a la nova programació, el Fortuny també ha creat dos nous abonaments. Un, comporta un descompte d’un 15% amb la compra de quatre espectacles, i l’altra, una rebaixa del 10% si se n’adquireixen tres. Aquests abonaments, però, no donen dret a disposar sempre del mateix seient, a diferència de l’únic abonament que fins ara hi havia, i que es manté, segons el qual per la compra de cinc espectacles s’obté una bonificació del 20%.