La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

BOTIGUES I EMPRESES | Empreses

Concentrats Pallejà, referent de l'elaboració casolana de vins

El 80 % de la producció es comercialitza a Europa amb una gamma de disset concentrats de fruita diferents

01/10/2012 | Per Cèsar Compte

Lluís Pallejà Català és la tercera generació i actual responsable del negoci (Fotos: Xavi Jurio)

Lluís Pallejà Català és la tercera generació i actual responsable del negoci (Fotos: Xavi Jurio)

Concentrats Pallejà té l’origen a principis dels anys quaranta, quan l’avi del gerent actual, aprofitant els seus coneixements de calderer, va emprendre la recerca de trobar un substitut del sucre, un producte escàs en l’època de postguerra. Lluís Pallejà Roig, en aquell moment, va decidir fer concentrats de figa i de garrofa i distribuir-los a empreses alimentàries. La iniciativa va funcionar i uns anys després, Lluís Pallejà Pi reprèn l’activitat del seu pare, es dedica al cent per cent als concentrats i posa la primera pedra de la nova iniciativa empresarial.

A principis dels setanta el negoci familiar es va desplaçar a Riudoms, seu actual de Concentrats Pallejà. Va ser precisament Lluís Pallejà Pi qui va decidir fer l’aposta definitiva pels concentrats després de conèixer el mercat del Home-Winemakin a països no productors de vi, on els concentrats que fabricava Pallejà van tenir molt bona acollida. Actualment més del 80 % de la producció s’exporta principalment a Anglaterra i als països nòrdics (Suècia, Dinamarca, Noruega o Islàndia), on hi ha una tradició molt arrelada per la fabricació casolana de vins i licors fermentats amb diferents fruites i vegetals. Segons Lluís Pallejà Català, tercera generació i actual responsable del negoci, la producció d’enguany pot veure’s reduïda en un 15 % però l’aposta continuarà sent l’elaboració d’un bon producte: “Som un dels concentradors més petits de l’Estat i tenim l’oportunitat i la responsabilitat de cuidar encara més el que fem. Som una empresa petita amb uns clients que valoren molt el nostre concentrat i la possibilitat de poder-lo proveir al llarg de tot l’any sense minvar la qualitat i, fins i tot, quan no hi ha fruita al mercat.”

Per obtenir la màxima qualitat dels concentrats, cal proveir-se d’una bona matèria primera i per això, a l’hora d’anar a buscar la fruita, van a l’origen i allà on sigui convenient. “A la nostra zona, el millor raïm es destina a la producció de vi. És normal. Per això vam anar a buscar altres zones productores per obtenir el millor most per fer els concentrats”, afegeix Pallejà. Però el raïm no és l’únic concentrat que fabrica i comercialitza l’empresa reusenca. A l’actual gamma de productes hi ha concentrats de pera, pruna, préssec, albercoc, saüc, maduixa, cirera, gerd, mora, magrana i, de fa poc, han tornat a recuperar el concentrat de figa, el producte amb el qual es va començar el negoci fa cinquanta anys, un producte molt valorat als països de l’Est.

  

El Home-Winemaking

El Home-Winemaking va començar sent una alternativa a l’alt cost del consum de vi en segons quins països no productors i s’ha acabat convertint gairebé en una tradició. L’aficionat al Home-Winemaking té l’opció d’adquirir concentrats envasats per a ús domèstic, sigui most de cabernet, merlot, moscatell, riesling, sigui de qualsevol altra fruita. “Obren la llauna, hi afegeixen l’aigua, hi incorporen els llevats i després de deixar fermentar la barreja, amb els controls que requereix, en uns quinze dies poden beure-s’ho com un vi.” Concentrats Pallejà, conscient de l’ús final del producte i també que és una tradició que pot decaure entre el jovent, s’alinea amb els seus clients i reforça el concepte de hobby: “La gent se sent orgullosa de fer el seu propi vi. Poder experimentar amb les fermentacions i els llevats és tot un món, va més lluny de la tradició i encara hi ha moltes coses per descobrir”. La gent se sent orgullosa de fer el seu propi vi i també de compartir-lo: “Hi ha alguna cosa de personal, de customització, en el que acabes elaborant tu mateix.”

Interior de Concentrats Pallejà

Actualment l’empresa està acarant el repte de portar a terme la seva activitat amb marca pròpia. Es tracta, primer, d’arribar a nous clients i augmentar la quota de vendes internes que, segons el seu criteri, són molt baixes en aquest moment. Ara per ara l’empresa de concentrats proveeix alguns cellers elaboradors de vermuts, vins dolços o licors. Aquestes begudes requereixen una aportació alta de dolç, per a la qual cosa s’usa el concentrat de raïm. També serveixen mostos concentrats rectificats a la zona cava que són utilitzats com a licors d’expedició. Segons l’ús del licor d’expedició, se’n deriven els diferents caves (brut, sec o semisec, entre d’altres). Alhora, Concentrats Pallejà estudia la possibilitat de fer concentrats de cereals i malta amb la voluntat de ser empresa proveïdora en el món del brewing, l’elaboració casolana de cervesa.

Els productes de Concentrats Pallejà es venen per a una gran varietat d’usos: producció de sucs de fruita, begudes no alcohòliques, gelats, melmelades, vinificacions, vinagres, licors, pastisseries, alimentació infantil, parafarmàcia i complements dietètics. En aquesta línia, és una empresa que està i es vol mantenir oberta a l’experimentació en el sector, especialment en l’àmbit dels concentrats per als kits de Home-Winemaking o vinificacions casolanes.