La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Eleccions

Comença el ball de noms per fixar caps de llista pel 25N

L'alcalde de Valls, Albert Batet, s'apunta com a número 1 de CiU, mentre que Xavier Sabaté pot ser el cap visible del PSC.

27/09/2012 | Per Francesc Domènech

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Albert Batet (CiU), Xavier Sabaté (PSC), Lluís Salvador (ERC), Rafael Luna (PPC) i Hortènsia Grau (ICV-EUiA)

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Albert Batet (CiU), Xavier Sabaté (PSC), Lluís Salvador (ERC), Rafael Luna (PPC) i Hortènsia Grau (ICV-EUiA)

L'anunci de les eleccions al Parlament de Catalunya per al 25 de Novembre ha començat a generar les especulacions de cara a determinar les persones que poden ser el cap de llista de les diferents formacions polítiques.

En el cas de CiU, els tres noms que més sonen per encapçalar la llista per Tarragona, per aquest ordre, són el de l'alcalde de Valls, Albert Batet, el d'Albinyana i Delegat del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Quim Nin, i el de Riudoms i President Intercomarcal del partit, Josep Maria Cruset. Batet, que també és vicepresident de la Diputació, es considera el més ben situat. El fet que el cap de llista no sigui ni de Reus ni de Tarragona no és casualitat. En el cas de Tarragona, la crisi de lideratge intern del partit a la ciutat fa que no hi hagi un candidat clar, mentre que a Reus, ara per ara és una incògnita saber del cert si el partit compta de nou amb l'alcalde, Carles Pellicer, per anar novament al Parlament. Pellicer és diputat des del 1999. Algunes fonts consideren que "la situació de l'Ajuntament de Reus fa aconsellable que Carles Pellicer es dediqui en cos i ànima a la ciutat".

Pel que fa al PSC, el fet que la convocatòria d'eleccions faci que sigui literalment impossible un procés de primàries, deixa les decisions a les mans dels òrgans habituals del partit. L'actual direcció nacional ha confiat en el veterà Xavier Sabaté com a portaveu del grup del PSC al Parlament, cosa que fa pensar que Sabaté és, ara per ara, l'opció més natural per encapçalar la llista. Amb tot, l'opció de l'alcalde de Tarragona no es descarta, tot i que ell, aquest mateix matí, ha insinuat que ja en té prou amb l'Ajuntament de Tarragona. Després de la severa derrota electoral patida a les eleccions de fa dos anys i a les municipals del maig del 2011, Ballesteros és ara per ara el socialista amb més visibilitat institucional.

Pel que fa a ERC, caldrà veure com es traduirà en el procés de confecció de llistes, el procés de renovació dels dirigents del partit al Camp de Tarragona de fa pocs mesos. El màxim responsable intercomarcal és l'alcalde de Montblanc, Pep Andreu, que va guanyar per només un vot a qui li disputava aquesta presidència, el regidor de Valls, Jordi Cartanyà. La lògica de continuïtat faria que l'actual diputat, el tarragoní Sergi de los Ríos, repetís com a cap de llista, però no es descarta res. El paper destacat d'Andreu com a vicepresident de l'Associació de Municipis per a la Independència pot jugar a favor de les opcions de l'alcalde de Montblanc. En qualsevol cas, el procés servirà per determinar si el debat intern de fa uns mesos es va tancar en fals o no. Hi ha qui no descarta que, per estalviar-se raons al Camp de Tarragona, acabi encapçalant la llista el rapitenc Lluís Salvadó, molt conegut a les Terres de l'Ebre i que, convé no oblidar-ho, ara és el secretari general adjunt d'ERC.

Tampoc està clar què passarà al Partit Popular. La reusenca Alícia Alegret, considerada per molts un valor en alça dins el partit i amb la confiança de la direcció catalana que encapçala Alícia Sánchez Camacho, ja fa temps que diu que toca massa tecles i que voldria deixar el Parlament. De fet, ja va estar a punt de fer-ho abans de l'estiu. No es descarta res, tampoc que repeteixi com a cap de llista el tarragoní Rafael Luna. Els dos noms citats, al costat del d'Alejandro Fernández, portaveu municipal a Tarragona i Diputat al Congrés, són els més visibles ara mateix al PP. Descartat també Fernández, que no sembla disposat a deixar Madrid, Rafael Luna seria el més ben situat, sense descartar altres possibilitats.

La cambrilenca Hortènsia Grau per Iniciativa per Catalunya-Verds, sembla que seria l'opció més clara a priori dins de la formació ecosocialista. 

I pel que fa a les formacions sense representació al Camp de Tarragona, tot apunta que Solidaritat per la Independència encetarà un procés intern d'elecció del cap de llista, d'igual manera que va fer fa dos anys. 

Amb tot, la principal incògnita és que farà la CUP. La formació ha de celebrar una assemblea per decidir si fan el salt de la política municipal a la nacional, i quin procés seguiran per fer la llista. Ara mateix, el més conegut de la CUP és el regidor reusenc David Vidal i hi ha qui considera que podria ser una bona opció, tot i que ara per ara és una simple especulació.

Algunes de les incògnites exposades aquí hauran de ser resoltes en, com a màxim, un parell de setmanes. El calendari legal de les eleccions no dóna per a més.