La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | ESTUDI FORENSE

L'estudi forense a la mòmia del general Prim es farà el dia 29 a l'hospital de Sant Joan

Les despulles, que ara es guarden a la funerària, es traslladaran a l'hospital custodiades per agents de la Guàrdia Urbana vestits de gala

21/09/2012 | Per Cori Sebastià

Els representants de les institucions que faran l'estudi han presentat avui els detalls de com es realitzarà.

Els representants de les institucions que faran l'estudi han presentat avui els detalls de com es realitzarà.

Compte enrere perquè d’aquí a pràcticament una setmana es faci l’estudi anatomicoforense de les despulles del general Prim. El treball científic haurà d’aprofundir en les causes de la mort del polític, militar i fill il·lustre de Reus. Un equip format per una dotzena de persones (entre metges forenses, historiadors, criminòlegs i antropòlegs, entre d’altres) seran els encarregats de fer l’estudi que estarà liderat per Francisco Pérez Abellán, director del departament de Criminologia de la Universitat Camilo José Cela de Madrid. En el treball hi prendran part professionals de prestigi de les universitats de Granada, de València, i de la Complutense de Madrid. A més, també s’han incorporat al projecte professionals de l’hospital de Sant Joan i de la Universitat Rovira i Virgili.

La mòmia del general Prim es traslladarà divendres que ve a les 9 del matí de la funerària, on ara es guarda, cap a l’hospital de Sant Joan. Agents de la Guàrdia Urbana custodiaran les despulles fins al centre sanitari on seran rebudes pels responsables municipals. El govern local ha volgut d’aquesta manera que el trasllat es faci amb tots els honors tenint en compte la importància històrica de Prim.

L’estudi es farà l’endemà dissabte. Començaran a les 8 del matí i acabarà cap a les 5 de la tarda. Tot seguit, la societat civil podrá veure a la sala d’actes de l’hospital una projecció sobre la vida del general Prim i imatges de l’estudi forense que aquell mateix dia s’haurà fet a la mòmia del general. Segons ha explicat el comissari de l’Any Prim, Carles Tubella, tot el procés (des de la sortida de la mòmia de la funerària fins que culmini l’estudi) estarà certificat per un notari.

Francisco Pérez Abellán ha destacat avui, durant l’exposició de com es farà l’estudi, que aquest treball serà pioner a l’Estat i col·locarà Reus al capdavant de la investigació universitària. Precisament, el fet que estudiants de Medicina podran presenciar l’estudi que anirà a càrrec de forenses de prestigi ha estat considerat  com un fet acadèmic “molt important” per Rosa Solà, vice-rectora de la URV.

La Universitat Camilo José Cela confía que l’estudi cientìfic serveixi per demostrar la teoría que defensa el centre, és a dir, que va existir una conspiració abans i després de la mort de Prim.

El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat s’encarregarà de la reconstrucció i de la reconstrucció de la mòmia del general, una vegada hagin acabat els treballs d’investigació. També durà a terme la restauració del mausoleu i del sarcòfag del general Prim que està al cementiri.

Tot plegat es preveu que estigui enllestit d’aquí a dos anys quan se celebrarà el bicentenari del naixement de l’il·lustre reusenc.

La restauració de la mòmia de Prim i també del seu mausoleu està pressupostada en 70.000 euros; 60.000 els pagarà la Diputació de Tarragona, i els 10.000 restants els aportarà la Universitat Camilo José Cela. L’Ajuntament assumeix el cost per fer servir l’hospital.