La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Rock'n'Reus

L'Ajuntament reconeix un cert "excés de confiança" en l'afer del festival no autoritzat

Un contundent informe de la secretaria de l'Ajuntament va fer decidir no permetre el festival Rock'n'Reus

27/08/2012 | Per Francesc Domènech

El Parc de la Festa, aquest matí. Treballadors municipals desmutaven la infraestructura prevista pel concert-

El Parc de la Festa, aquest matí. Treballadors municipals desmutaven la infraestructura prevista pel concert-

L'alcaldessa accidental de la ciutat, Alícia Alegret, ha ratificat aquest dilluns davant la Junta de Portaveus de l'Ajuntament els motius pels quals ella, d'acord amb el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, va optar finalment per no permetre la celebració del festival Rock'n'Reus que estava programat pel passat divendres. La decisió final es va prendre després d'un contundent informe de la secretaria de l'Ajuntament que detallava els diversos incompliments comesos per l'empresa promotora, alguns dels quals no garantien a l'Ajuntament que es prendrien les suficients mesures de seguretat que es requereixen en un acte d'aquestes característiques.

Entre aquests incompliments, des de l'Ajuntament s'ha citat una insuficient pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil (inferior al que marca la normativa), la manca de pagament d'una fiança per usar un espai municipal, o la manca de garanties de la presència d'un adequat nombre de vigilants de seguretat, entre d'altres qüestions. Segons els responsables municipals, es va fer cas a les promeses dels organitzadors de que tindrien la documentació en regla, cosa que explica la participació de les Brigades Municipals en el muntatge de l'escenari. A la vista que aqueta documentació no va arribar ni en el termini adequat ni en la forma pertinent, la secretaria municipal va acabar emetent un informe en el que es deixava clar que "no es podia donar el pas" de donar els permisos necessaris. Rebut l'informe, Alegret ordenava divendres a primera hora de la tarda del desallotjament de les instal·lacions i comunicava que no era possible la celebració del festival.

De tot el procés, Alegret i Sorio sí que han reconegut un cert "excés de confiança" en el fet que l'empresa promotora acabaria complint els compromisos que preceptivament havia d'adquirir, i que finalment no va poder culminar. El que no està clar és qui de l'Ajuntament ha d'assumir la responsabilitat d'aquest "excés de confiança" que va portar a la situació de divendres, en què va desplegar-se un operatiu policial per evitar incidents. Segons ha pogut saber aquesta publicació, fins i tot s'havia alertat els efectius antidisturbis dels Mossos d'Esquadra, tot i que ni tant sols va caler que es desplacessin a la ciutat perquè al final no va passar res, tot i algunes crides a una protesta contundent que eren visibles a través de les xarxes socials.


Els promotors

Si l'Ajuntament es ratifica en els motius ja exposats el mateix divendres, els qui han comparegut avui públicament han estat els promotors del concert, i ho han fet al costat de l'advocat reusenc i destacat militant de la formació Ara Reus (a l'oposició), Josep Maria Pujol. Els promotors han anunciat la presentació imminent de dues denúncies judicials contra l'Ajuntament. Una serà per coaccions, per la forma com la Guàrdia Urbana va obligar a que els promotors marxessin del recinte municipal del Parc de la Festa. Segons les explicacions dels promotors, els van tallar la llum. I la segona denúncia és per les pèrdues econòmiques generades per la suspensió del concert, 105 mil euros, segons han precisat. 

Pintada al Parc de la Festa

Dos dels promotors, Jorge Fernández i Javier Ruiz, neguen l'argument de la seguretat esgrimit per l'Ajuntament quan afirmen que "la seguretat estava preparada per a 4.000 persones", xifra que és la de les entrades que s'havien posat a la venda. En concret, tenien previst cinc vigilants de seguretat i 14 persones en el control d'accessos al recinte, xifres "que són les que fixa la Generalitat". L'advocat i polític Josep Maria Pujol ha afirmat que "el recinte compleix les condicions necessàries per a un esdeveniment com aquest, cosa que fa pensar que la decisió de suspendre el festival va ser injustificada". Pujol considera "estrany" que l'Ajuntament no hagués advertit abans de la manca dels permisos necessaris. Des de fonts municipals es diu que des de feia dies que es reclamava als promotors que presentessin els papers que els faltaven, la qual cosa havia fet que l'Ajuntament no hagués signat el conveni de col·laboració que havien negociat les dues parts. Els promotors continuen veient altres motius en la decisió de no permetre el concert. Segons Jorge Fernández, "els grups han marxat de Reus pensant que això era un atac al rock, pel seu caràcter reinidicatiu".


Reaccions polítiques

Tot i la presència de l'advocat d'Ara Reus al costat dels promotors, només el PSC s'ha pronunciat aquestes últimes hores sobre aquest afer, i ho ha fet després de la celebració de la Junta de Portaveus en la que Alícia Alegret i Joaquim Sorio han donat explicacions de tot el que ha passat i en la que han reconegut un cert "excés de confiança" per part de l'Ajuntament. Segons el PSC, la suspensió del festival "és un exemple més de la incapacitat del govern" i atribueix tot l'enrenou a "un excés de confiança i d'improvisació" per part del govern municipal. El PSC lamenta els fets, "que han causat un profund malestar entre el públic i els artistes, i que són un capítol més de la campanya de desprestigi de la ciutat de Reus de la qual CiU i el PP en són responsables des que són al capdavant del govern municipal".

Cap altre grup municipal dels que són a l'oposició s'ha pronunciat, per ara.


Irregularitats

Fins aquí les versions oficials. Fonts coneixedores de tot el procés van més enllà a l'hora d'explicar els fets i posen en el punt de mira l'IMAC per haver permès que les coses anessin tant lluny sent una activitat de lucre. L'empresa promotora era una societat civil de recent creació i amb un capital social de 401,00 euros, quan a la pàgina web i altra documentació figurava com a empresa promotora la societat "Rock'n'Reus, SL", que no està inscrita al Registre Civil. L'alarma a l'Ajuntament va arribar després de comprovar com, per exemple, es negociava l'autorització del festival per un dia, quan es publicitava un festival de dos dies, o quan es venien entrades amb dret a acampada i piscina.

Els requeriments d'informació de l'Ajuntament cap a l'IMAC eren de feia dies, i des de l'entorn d'Alícia Alegret, es va arribar a perdre la paciència davant la manca de respostes que tenia l'IMAC en relació al festival i, sobre tot, els promotors del concert. En definitiva, des de l'entorn de l'alcaldia accidental no s'entenia "com l’IMAC ha deixat arribar tant lluny un esdeveniment d’aquest tipus, sense haver comprovat fins l’últim detall i requisit legal, quan el lògic haguera estat esperar a la total legalització de l’esdeveniment i posterior organització".

De tot aquest afer, en definitiva, se'n pot desprendre, a més de l'estricte fet de la suspensió del festival, una certa actitud de recel del PP per la gestió que fa l'IMAC d'alguns esdeveniments que es fan a la ciutat.

 

 

 

Notícies relacionades
CULTURA | Música
L'Ajuntament no deixa celebrar el concert del festival "Rock'n'Reus"

24/08/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

L'Ajuntament de Reus ha impedit la celebració del concert previst per aquest divendres del festival Rock'n'Reus, després d'haver-se negat a concedir els permisos per celebrar-lo i per deixar fer l'acampada que havia previst l'organització. Els motius al·legats per l'Ajuntament es basen en la seguretat, mentre que els organitzadors del festival es manenen dins el Parc de la Festa i assegura a través de les xarxes socials qeu disposen tots els permisos.