La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Sanitat

Creada a Reus una Taula Ciutadana en defensa de la sanitat pública

De moment, la formen treballadors de diferents centres anitaris i les entitats llatinoamericanes de la ciutat.

22/08/2012 | Per NW Revista de Reus

Algunes de les persones que han constituït la Taula Ciutadana en defensa de la salut pública de Reus en el moment de la seva presentació pública.

Algunes de les persones que han constituït la Taula Ciutadana en defensa de la salut pública de Reus en el moment de la seva presentació pública.

Representants sindicals de l'Hospital Universitari Sant Joan, del Centre Mèdic Quirúrgic Reus i de l'Institut Pere Mata, i la Coordinadora d'Entitats Llatinoamericanes han constituït la Taula Ciutadana en Defensa de la Salut Pública de Reus, amb l'objectiu d'intentar aurar les retallades en els pressupostos de la Sanitat Públic i les noves normes que limiten l'accés a serveis sanitaris, especialment a la població immigrada. Ho fan a partir de la idea que "la sanitat pública universal i de qualitat constitueix un dels pilars per al desenvolupament social amb equitat" i que "només la unitat i la mobilització dels terballadors i usuaris de la sanitat, víctimes tots ells de les retallades i els copagaments, pot aturar aquesta maniobra".

De moment, no han acordat cap calendari d'actuacions, però esperen l'adhesió d'altres entitats, associacions i ciutadans per poder fer créixer el moviment, que pretén enfrontar-se a "l'ofensiva privatitzadora" que suposen, segons els autors de la iniciativa, les polítiques de retallades acordades tant pel Govern Central com pel de la Generalitat. Els promotors fan una crida "als aturats, les entitats, les associacions i totes aquelles persones que s'hi vulguin sumar", amb el compromís de treballar "amb organització, debat, consens i accions unitàries".

Resulta especialment significativa la presència entre els promotors de les entitats llatinoamericanes. El president de la seva coordinadora, Carlos Iaquinandi, ha explicat que durant les últimes setmanes s'han entrevistat amb responsables territorials del Departament de Sanitat per saber com pot afectar al col·lectiu el Decret del Govern Central que limita l'atenció sanitària a les persones immigrants, sense que hagin obtingut respostes concretes. "A falta d'una setmana perquè la mesura entri en vigor, encara ens diuen que no ho saben", ha dit Carlos Iaquinandi. El representant d'aquestes entitats ha posat l'exemple d'una parella llatinoamericana que ha tingut problemes a l'hora d'inscriure al registre la criatura que havien tingut, als qui han hagut d'ajudar. Situacions com aquesta generen angoixa en un col·lectiu que no sap si podrà ser atès o no a partir del primer de setembre. A la demarcació de Tarragona es calcula que entre 6.000 i 8.000 persones es troben en aquesta situació d'incertesa, "confiant en la bona fe dels metges que ja han dit que exerciran l'objecció de consciència".

En els pròxims dies, els promotors de la Taula decidiran quin tipus d'accions pensen dur a terme, que es poden fer efectives a partir del mes de setembre.