L'Oficina d'Objectes Perduts de la Guàrdia Urbana va tramitar l'any passat 545 expedients
13/03/2012 | Per NW Revista de Reus

Una imatge de telèfons mòbils guardats a l'Oficina d'Objectes Perduts de Reus.
'Fins i tot hem arribat a tramitar la devolució d'un aparell ortopèdic o uns esquís, però el més habitual que ens arriba a l'oficina són claus, carteres i documentació diversa', són paraules de Pere Muñoz, sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Reus i responsable de l'Oficina d'Objectes Perduts. Un servei municipal que l'any passat va tramitar 545 expedients per objectes perduts, curiosament 261 menys que el 2010 i 23 menys que el 2009. Pel que fa referència a aquesta dos primers mesos de 2012, ja s'han tramitat 91 expedients, dels quals 'la major part són carteres amb documentació diversa', explica Muñoz.
Aquesta oficina es localitza a la Comissaria Central de la Guàrdia Urbana de Reus i el seu horari d'atenció al ciutadà és des de les vuit del matí fins a les nou de la nit, de dilluns a divendres. 'Tot i amb això, qualsevol persona que vulgui preguntar sobre un objecte perdut, ho pot fer en qualsevol moment en el departament de denúncies de la mateixa comissaria o bé tot trucant al telèfon 977 010 092' comenta Muñoz. Entre els objecte que s'han portat a les dependències policials, podem trobar bàsicament claus, carteres, documentació diversa, telèfons mòbils, peces de roba, cascos de motocicleta o eines de treball. La procedència dels citats objectes acostuma a ser ben diferent 'de vegades ens arriben objectes que s'ha trobat a la via pública, però també se'n localitzen als transports públics, centres comercials o de les bústies de correus', segons diu el citat sotsinspector reusenc. En alguna ocasió, s'han localitzat carteres o documentació diversa com ara el DNI o carnets de conduir en una paperera on se suposa que hi han estat llençats per qui ha robat una cartera o una bossa de mà. 'Un cop ens arriba un objecte iniciem un tràmit per tal de poder saber qui pot ser el propietari. Una gestió que és més fàcil en temes de documentació, però molt més complicat quan ens arriben altres elements com per exemple unes claus', manifesta Muñoz.
Quan un ciutadà, agent o una institució lliura un objecte perdut, l'agent que el rep el registra en un programa informàtic, li dóna un número d'expedient i redacta un informe amb les dades concretes d'aquella peça: qui el lliura, on es va trobar, la seva descripció, etc. Muñoz explica també que 'de vegades tramitem la devolució d'un objecte que un ciutadà pot haver perdut en una altra ciutat o municipi i ens arribar a través d'un altre cos policial'.
Dir finalment que si el propietari d'un objecte perdut no el reclama, d'acord amb la legislació vigent, es fan les gestions per tal de destruir-lo. 'En principi aquest període pot ser aproximadament de tres mesos, però sempre s'allarga per tal de fer tot el possible per retornar l'objecte al seu propietari si aconseguim esbrinar qui és', conclou Pere Muñoz.