La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

BOTIGUES I EMPRESES | Alimentació

Del negoci de l'avicultura a l'imperi del menjar cuinat

Cal Sendra, que va iniciar l'activitat fa 80 anys, avui té una vintena de treballadors i factura 3 milions d'euros a l'any

18/08/2012 | Per Cori Sebastià

Joan Sendra Pedrosa és membre de la tercera generació del negoci familiar (Foto: Xavi Jurio)

Joan Sendra Pedrosa és membre de la tercera generació del negoci familiar (Foto: Xavi Jurio)

Quan es parla de Cal Sendra de Reus a més d’un la primera cosa que li ve al cap és la parada amb aviram que instal·la a la plaça del Mercadal per Nadal. Però Cal Sendra és molt més que això. Es tracta d’una empresa familiar que ja suma tres generacions. Va iniciar l’activitat en un mas a finals dels anys vint del segle passat i avui és un negoci dedicat a la venda a l’engròs i al detall de productes amb una marca pròpia. L’empresa dóna feina a poc més d’una vintena de treballadors i factura uns 3 milions d’euros a l’any.

Joan Sendra Martí, avi dels quatre germans que actualment porten el negoci, va iniciar fa més de vuitanta anys l’activitat avícola al mas de cal Sendra, situat a Constantí, com a complement a l’agricultura, que era la principal ocupació. Venia, per exemple, verdures i hortalisses als mercats setmanals dels pagesos de Reus i de Tarragona. L’avicultura va viure un autèntic boom als anys cinquanta i seixanta a Reus. És aleshores quan Joan Sendra Escuin, que representa la segona generació, fa que la comercialització avícola esdevingui la principal activitat de Cal Sendra. “Deixa de banda l’agricultura i es dedica a distribuir a la zona productes en origen sense manipular, com pollastres, ous i conills –explica Joan Sendra Pedrosa. Sobretot, per satisfer la demanda que hi ha a la costa quan comença a haver-hi turisme.”  Són uns anys clau per al negoci, però el salt important arriba a la dècada dels vuitanta, quan Carme Pedrosa, dona de Joan Sendra Escuin, obre la botiga del carrer de Jovellanos. Són uns anys fonamentals perquè és el moment en què els quatre fills del matrimoni assumeixen les regnes del negoci. L’activitat es dedica a la venda a l’engròs (de productes avícoles i cuinats) i al detall.

 L’elaboració de canelons casolans i de croquetes amb la marca Cal Sendra són els productes estrella. Quin és el secret de l’èxit? “Doncs seguir la recepta de l’àvia –comenta Sendra– , ja sigui de la meva, de la teva o de qualsevol altra. L’èxit  rau en el fet que qui els menja els troba, en un percentatge molt alt, com els que es feien a casa seva”. L’oferta de productes d’elaboració pròpia es va ampliar, després, amb lasanyes, arrossos, canelons d’espinacs, fideus rossos i arròs amb bacallà, entre d’altres. Tots aquests productes es poden trobar a la botiga, però també en altres establiments de la demarcació de Tarragona i de l’àrea de Barcelona als quals ven Cal Sendra. Com a exemple, una xifra: es calcula que elabora uns 12.000 canelons cada dia. A la botiga de Cal Sendra el menjar precuinat o cuinat es pot trobar al taulell al costat de productes frescos, com ara vedella, llangonisses, hamburgueses i mandonguilles. L’establiment, però, disposa d’un ampli assortiment de caves, licors i vins, especialment, de les denominacions d’origen Priorat, Montsant i Penedès. I és que Sendra ressalta que l’objectiu de l’empresa és treballar molt fort amb els productes de la zona. “Així ho fem amb els vins de casa nostra, però també, per exemple, amb l’oli”.

En aquesta aposta per oferir una oferta ben diferenciada, fa uns anys Cal Sendra va iniciar la criança del gall de pota negra, que té el certificat oficial que l’acredita com a producte ecològic. 

La crisi també ha afectat les vendes, tot i que, com en altres negocis relacionats amb l’alimentació, se n’ha ressentit menys. “La fórmula que hem aplicat des del primer moment de donar qualitat a un preu ajustat ens dóna ara els fruits”, argumenta Sendra.

Amb vista al futur, Cal Sendra ja té en cartera alguns projectes. Entre aquests destaca l’obertura d’una altra botiga com la que va entrar en funcionament fa un parell d’anys a prop de la prioral de Sant Pere. Es tracta d’un establiment que ven, especialment, els productes envasats de Cal Sendra i que ha obtingut un gran èxit entre el públic, fet que ha sorprès els seus propietaris.

Reportatge publicat al número 4 de la Revista NW (Abril del 2012)