La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Castells

El lent camí per ser, de nou, de 9

Els Xiquets de Reus guanyen per mèrits propis actuar entre els grans al Concurs de Castells

17/08/2012 | Per Francesc Domènech

Assaig de 3 de 9 amb folre fet el 9 de juny, després de la inauguració de les reformes del local dels Xiquets de Reus (fotos: Marta Bros/Xiquets de Reus)

Assaig de 3 de 9 amb folre fet el 9 de juny, després de la inauguració de les reformes del local dels Xiquets de Reus (fotos: Marta Bros/Xiquets de Reus)

Els Xiquets de Reus podran actuar al costat de les colles grans en el Concurs de Castells de Tarragona, que enguany se celebra els dies 6 i 7 d’octubre. A punt de tancar-se el rànquing oficial del Concurs que marca quines colles podran actuar diumenge i quines dissabte, la colla reusenca ocupa la dotzena posició, a prou distància dels Castellers de Lleida i dels Sagals d’Osona, que ocupen les posicions 13 i 14, com per donar per feta la presència de la colla el dia reservat per a les colles grans. El rànquing oficial (podeu accedir-hi des d’aquest enllaç) es tanca el 30 d’agost.Dos de Vuit amb folre carregat, el castell més important dels Xiquets de Reus, de moment, aquesta temporada

La presència dels Xiquets de Reus a la jornada dominical del Concurs al costat dels referents com els Castellers de Vilafranca, les colles de Valls, els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Tarragona o la Colla Jove Xiquets de Tarragona, entre d’altres, es pot considerar un premi a l’excel·lent temporada que porten feta, les bases de la qual ja es van posar l’any passat. La consolidació dels dos casells bàsics de vuit (el 3 i el 4 de 8) i haver carregat molt aviat el 2 de 8 amb folre han estat el fruit d’un treball constant i assenyat dels Xiquets de Reus, que confirma el que el seu cap de colla, Roger Ciurana, declarava a l’abril a la revista NW: “Vivim un moment dolç”, deia. I el millor del cas és que hi ha tots els elements per permetre pensar que durant la present temporada encara es pot créixer.

 

El que s’ha fet fins ara

Potser la dada més significativa per poder valorar la temporada dels Xiquets de Reus és el fet que dels 162 castells intentats durant la temporada, només dos han fet llenya, i ho han fet després d’haver-se carregat. La dada indica fins a quin punt els Xiquets de Reus porten a la plaça castells molt assegurats als assajos. De castells de vuit en porten 11 de descarregats. El 3 de 8 (7 descarregats) és la construcció que sembla que tinguin més ben controlada. El 4 de 8 els va costar una mica més de portar-lo a la plaça, però ja en porten 4 de descarregats, a més d’un de carregat. Finalment, el castell que ha confirmat la bona feina dels Xiquets de Reus ha estat el 2 de 8 amb folre, que la colla ha carregat en una ocasió, després d’haver descarregat vuit vegades el 2 de 7.


Castell

Descarregat

Carregat

Intent

Intent desmuntat

CINC DE SET

9

0

0

0

CINC DE SIS NET

2

0

0

0

DOS / TORRE DE SET

8

0

0

2

DOS / TORRE DE SIS

4

0

0

0

DOS / TORRE DE VUIT AMB FOLRE

0

1

0

0

PILAR DE CINC

25

0

0

0

PILAR DE QUATRE

64

0

0

0

PILAR DE QUATRE CAMINANT

5

0

0

0

QUATRE DE SET

6

0

0

0

QUATRE DE SET AMB AGULLA / PILAR

6

0

0

0

QUATRE DE SET NET

1

0

0

0

QUATRE DE SIS AMB AGULLA / PILAR NET

2

0

0

0

QUATRE DE SIS AMB AGULLA / PILAR

1

0

0

0

QUATRE DE SIS NET

1

0

0

0

QUATRE DE VUIT

4

1

0

1

TRES DE SET

11

0

0

0

TRES DE VUIT

7

0

0

1

Total castells: 162

156 (96.3%)

2 (1.2%)

0 (0.0%)

4 (2.5%)

Font: Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya/Base de dades de la Colla Jove Xiquets de Tarragona 

 

Un cop d’ull a l’estadística dels castells assolits durant la temporada deixa clar que l’objectiu prioritari dels Xiquets de Reus no és altre, de moment, que descarregar el 2 de 8 amb folre, castell que no aconsegueixen completar des del 1998. Ho té clar Roger Ciurana, el Cap de Colla: “no oblidem altres objectius, però la prioritat immediata és descarregar el 2 de 8 amb folre”, assevera. Al setembre hi ha una diada ideal per provar-ho, la de Misericòrdia, prevista pel dia 22 de setembre, en una actuació al Mercadal al costat dels Castellers de Sabadell i els Castellers de Terrassa.

 

El que queda per fer

Descarregar el 2 de 8 amb folre és l’element que pot obrir portes a noves construccions, que la colla ha anat assajant. Roger Ciurana no veu el castell de 9 enguany, però té esperances amb el 5 de 8, el castell de vuit pisos de màxima dificultat entre les construccions “tradicionals”, que els Xiquets havien carregat el 1996, la millor temporada de la història de l’entitat. “No és que el tinguem enguany com a objectiu”, explica Ciurana, “però si les circumstàncies permeten que arribi, és evident que no el deixarem escapar per avançar feina”. El Cap de Colla, prudent, afirma que “si no el podem aconseguir, no haurà estat una mala temporada, ans al contrari”. És evident que cal tenir en compte d’on vénen els Xiquets de Reus, que porten dos anys en un creixement constant, sense presses, i assegurant el camí.

Assaig de 5 de 8

A partir d’aquí, i consolidats els castells de vuit, és quan la colla es podria plantejar fer el pas següent, que passaria pel 3 de 9 amb folre, que la colla havia descarregat el 1996 en una ocasió, al Concurs de Castells, i carregat en una altra. Tant el 5 de 8 com el castell de 9 han estat assajats aquesta temporada. El folre del 3 de 9 l’han aixecat en un parell d’ocasions, amb el tronc del castell fins a quarts. I el 5 de 8 ha tingut diverses proves serioses que “ens han donat molt bones sensacions”, explica Roger Ciurana. A partir d’aquí, no es fa difícil imaginar que, si tot va bé, els Xiquets de Reus es puguin plantejar el tornar a ser colla de 9 com a gran objectiu de la temporada que ve. Això, és clar, si els assajos, que es fan els dimarts i els divendres al vespre, i les actuacions previstes, inclòs el Concurs de Castells, no permeten accelerar el camí marcat. I, en castells, mai se sap com poden evolucionar les coses.

Notícies relacionades
CULTURA | Castells
Clàssica de vuit dels Xiquets de Reus en l'actuació castellera de Sant Pere

24/06/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

La Plaça acostuma a ser justa. Quan les coses es fan bé i els assajos s'han realitzat a consciència, quan toca fer actuació a la Plaça les coses acostumen a sortir bé. I els Xiquets de Reus, que havien fet una pretemporada excel·lent, han rebut el premi a la plaça descarregant la clàssica de vuit: 3 de 8, 4 de 8 i 2 de 7. Els de la camisa avellana, enguany, tenen fam de bons castells.

CULTURA | Castells
"Vivim un moment dolç"

11/07/2012 | Per Francesc Domènech | comentaris comenta

El cap de colla dels Xiquets de Reus, Roger Ciurana, parla amb molt d?optimisme en aquest inici de temporada i espera que els castells de vuit arribin aviat.

CULTURA | Castells
Els Xiquets de Reus carreguen el 2 de 8 amb folre

30/07/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Els Xiquets de Reus han carregat finalment el dos de vuit amb folre, castell que no descarreguen des del 1998 i que, després de l'actuació a la plaça del Mercadal de dissabte, consideren que podran descarregar abans de final de temporada. L'actuació es va fer a la plaça del Mercadal, davant d'un ajuntament tancat i sense ningú al balcó.