La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Empreses Municipals

L'auditoria d'INNOVA desvetlla una gran quantitat de procediments irregulars en totes les empreses municipals

El Govern preveu lliurar el document al Tribunal de Comptes.

31/07/2012 | Per Joan Carrion

Una imatge de la presentació que s'ha fet aquest matí amb Alicia Alegret, l'interventor municipal, l'Alcalde Carles Pellicer i Teresa Gomis.

Una imatge de la presentació que s'ha fet aquest matí amb Alicia Alegret, l'interventor municipal, l'Alcalde Carles Pellicer i Teresa Gomis.

En les 82 planes del document lliurat aquest matí als diferents portaveus municipals i presentat posteriorment als mitjans de comunicació es desvetllen una gran quantitat de gestions i de procediments qualificats com a irregulars realitzats a les empreses municipals i d'INNOVA entre els anys 2009 i 2011. Facturacions irregulars, contractes sense la publicitat que requereix la legalitat vigent, incentius per a càrrecs directius sense justificació, traspassos de diners d'una societat anònima a una altra sense les garanties documentals pertinents, pròrrogues de contractes mercantils sense justificar, operacions financeres de dubtosa legalitat, contractacions a dit i una manca absoluta de control en molts dels procediments analitzats, són alguns dels exemples que s'han posat de manifest aquest matí i que estan recollits pel dictamen redactat per l'interventor municipal, basats en l'Auditoria encarregada per l'Ajuntament.

Seveixi com exemple algunes de les 'perles' que el propi alcalde, Carles Pellicer, ha esmentat en la presentació de les conclusions de l'auditoria: "s'han localitzat una gran quantitat d'irregularitats compatbles en INNOVA i en les empreses del Grup Salut, com per exemple que la facturació que es feia a les mútues no es corresponia amb el que es cobrava posteriorment", o el fet que "hem trobat incentius en personal directiu sense justificar -com ara el cas de l'exgerent Josep Prat que ingressava un 30 per cent d'incentius sense la corresponent justificació"; també s'han detectar "una munió d'irregularitats en la contractació de societats mercantils, adjudicacions directes sense els procediments publicitaris que marca la llei -Reus Transport va comprar tres autobusos sense concurs- o contractacions de personal no ajustades a llei -per exemple Aigües de Reus va contractar una persona per un mes i després s'hi ha estat anys".

Pellicer ha lamentat la "manca de controls que existia sobre moltes de les tramitacions realitzades. Per exemple, a INNOVA no es feia un arqueig de caixa periòdicament com s'ha de fer, entre altres temes. L'auditoria inclou també les factures ja fetes públiques de Carles Manté i de l'arquitecte Jorge Batesteza al Grup Salut i que -en el primer cas- es van portar a la Fiscalia ja fa dies", ha manifestat Pellicer.

Al llarg de la presentació no s'ha fet cap incidència en la responsabilitat concreta dels exregidors de les anteriors legislatures (si bé sí que ha criticat amb duresa la responsabilitat d'anteriors governs en aquesta situació) i sí que s'ha posat en qüestió la tasca realitzada per la pràctica totalitat de gerents d'aquests societats, fins al punt que Pellicer ha afirmat que "no descartem la posibilitat de rellevar alguns d'aquests càrrecs directius donada la seva vinculació en aquestes pràctiques administratives irregulars".

Una de les moltes pràctiques que critica l'informe és la imputació de salaris de diversos directius i treballadors de diferents societats i que aquest fet s'hauria executat de manera irregular ja que "no es disposen d'elements que permetin verificar de manera objectiva que la distribució de les retribucions percebudes entre les diferents entitats es correspongui a la dedicació efectiva a cadascuna d'elles". En aquest apartat es veurien afectats el propi Director General d'INNOVA o qui va ser Cap del Gabinet d'Alcaldia entre els anys 2009 i 2011. Pel que fa a les societats municipals Rellsa (Reus Esport i Lleure), Reus Transport Públic, Redessa o Gupsa (any 2011), s'adverteix que pel fet de "no respectar la limitació dels increments retributius ha suposat una infracció de la normativa pressupostària en matèria de personal, essent nuls de ple dret el pagament de conceptes retributius cobrats". En aquest cas el documenta alerta que l'Ajuntament de Reus podria arribar a demanar als treballadors afectats que retornessin els diners cobrats de manera irregular.

(aquesta informació serà ampliada en les properes hores)

Descarrega el pdf: Informe de l'Interventor del control financer d'INNOVA entre 2009 i 2011

 

 

Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | Màxima expectació
Pellicer vol explicar l'auditoria de gestió d'INNOVA en un ple extraordinari que se celebrarà el dijous 2 d'agost

27/07/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

El govern de l'Ajuntament de Reus està treballant aquests dies en buscar la millor manera per tal de facilitar la informació sobre l'auditoria que l'empresa Faura i Casas ha fet de la gestió del hòlding d'empreses municipals INNOVA. Si no hi ha canvis de darrers hora, l'Alcalde Carles Pellicer vol celebrar una Junta de Portaveus el dimarts vinent, dia 31 de juliol a les 10 del matí, una reunió extraordinària del Consell d'Administració d'INNOVA el dijous a les nou del matí, i un Ple Extraordinari el mateix dia, a les 10. Hores d'ara es desconeix quin serà el contingut exacte de cada reunió i quina fórmula utilitzarà el govern municipal per explicar públicament aquest document.

VIDA MUNICIPAL | Reacció política a les irregularitats d'INNOVA
Ara Reus i la CUP donen suport a traslladar l'auditoria al Tribunal de Comptes i critiquen la 'feblesa' del govern en aquest tema fins ara

31/07/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

Jordi Cervera d'Ara Reus i David Vidal de la CUP han explicat aquest migdia que les seves respectives formacions polítiques "estan d'acord en traslladar el resultat de l'auditoria al Tribunal de Comptes" si bé ha lamentat "la poca decisió del govern en traslladar aquestes qüestions a instàncies judicials fins ara". Ara Reus ha criticat que "l'equip de govern hagi trigat més d'un any en encarregar una auditoria d'aquest tipus" i la CUP ha denunciat que "l'auditoria és curta en la seva anàlisi".