La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Iniciatives de la legislatura anterior

L'Ajuntament de Reus haurà de retornar tres milions d'euros al Ministerio de Ciencia e Innovación per projectes aturats o mal executats

26/07/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

Una imatge aèria de la zona del Tecnoparc on hi ha la nova Fira, l'Hospital i el Centre de Bioempreses.

Una imatge aèria de la zona del Tecnoparc on hi ha la nova Fira, l'Hospital i el Centre de Bioempreses.

Si les finances del consistori reusenc ja estan prou malmeses donada l'alta xifra d'endeutament existent -que ratlla els quatre-cents milions d'euros- ara caldrà sumar-hi tres milions més que es van ingressar entre els anys 2007 i 2011 procedents del Ministerio de Ciencia e Innovación, sol.licitats per impulsar tres projectes científics coordinats des de l'empresa municipal Redessa o des de Tecnoparc, quan aquesta era una empresa semipública.

Anem a pams. En el primer projecte, el Centre de Bioempreses s'havia plantejat com a un equipament que s'havia d'instal.lar en l'edifici Tecnoparc que es va construir a l'autovia de Bellisens i que ara és més conegut per acollir la nova Fira de Reus. En aquesta edificació s'hi volien destinar prop de 1500 metres quadrats per ubicar-hi aquest projecte científic que es va incloure en aquesta mena de parc tecnològic especialitzat en Nutrició i Salut que es va impulsar durant la passada legislatura, sota els regnes del tripartit al consistori reusenc. Una idea que va comptar des del primer moment amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili. Una aliança que es va fer valdre després quan es va decidir reformular el projecte inicial del Centre de Bioempreses i construir-lo a la vora de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, en uns terrenys de la citada URV. Per fer realitat aquesta iniciativa, el consistori comptava ja amb dos préstecs atorgats pel Ministerio de Ciencia e Innovación de 185.000 i 960.000 euros. El canvi de situació del citat centre d'investigació va propiciar la redacció d'un nou projecte constructiu i conseqüentment d'un nou pressupost. En concret la inversió es va fixar en 2,7 milions d'euros i, a l'1,1 milions del préstec ministerial, es van afegir 1.555.000 euros aportats -en un principi- per l'Ajuntament de Reus -a través de Redessa- per la Diputació de Tarragona i pels fons europeus Feder.

Però el canviar d'ubicació va suposar que aquest equipament ja no es feia en terrenys públics  municipals i el projecte final tenia poc a veure amb la proposta presentada a Madrid per demanar el finançament del Ministerio de Ciencia e Innovación. Unes modificacions que aquest organisme estatal ha considerat que modifiquen substancialment la idea inicial a la qual es van aportar els diners i, per tant, el préstec quedaria sense efecte i per tant s'ha de retornar. El projecte que ara s'està executant ha costat fins ara 560 mil euros i caldrà afegir els diners utilitzats per finalitzar l'equipament. El cost final s'haurà de revisar i s'estan fent gestions per tal de salvar la subvenció europea proporcional al pressupost executat. Per una banda doncs, caldrà retornar els 1.100.000 euros rebuts com a préstec per aquest projecte modificat.

Segon projecte. El mes de novembre de l'any 2010, l'exalcalde Lluís Miquel Pérez explicava que la Secretaria General d'Innovació, que depèn del Ministeri de Ciència e Innovación, havia concedit un ajut d'1,4 milions d'euros per dues actuacions científicotecnològiques impulsades per l'Ajuntament de Reus i la Universitat Rovira i Virgili, a l'àmbit del Tecnoparc. Es tractava de la creació d'un centre de computació de dades d'alta capacitat, "el primer d'aquestes característiques tècniques que es crea fora de les comarques de Barcelona, i que ha de facilitar la investigació i innovació del parc, l'anomenat @ctiva CPD (Centre de Processament de Dades). A aquesta quantitat cal sumar 105.407 euros concedits a la Universitat Rovira i Virgili per l'adquisició d'equips per al Centre en R+D+I en Nutrició i Salut". 

@CTIVA CPD havia de donar suport tecnològic als projectes d'investigació i desenvolupament del Tecnoparc i també a les empreses TIC i tecnològiques del Camp de Tarragona. "Aquest projecte és bàsic per a la consecució d'un clúster TIC al Tecnoparc, que requereix d'infraestructures d'alta capacitat. El Centre de Procesament de Dades s'ubicarà en un dels principals edificis del Tecnoparc, el CEPID (Centre Empresarial per a la Innovació i el Desenvolupament) on disposarà de 300 m2 d'espai tecnològic altament especialitzat amb una capacitat de computació i ubicació per a més de 5.440 servidors en ultra densitat o 3.570 servidors d'alta densitat, amb desenvolupament segons criteris d'ata eficiència energètica innovadores i certificació TIER. És previst que l'equipament estarà en funcionament abans d'acabar el 2011", explica encara el web de l'empresa -aleshores mixta- Tecnoparc. 

Però les fonts consultades per aquesta revista digital han explicat que el projecte tècnic inicial no va tenir en compte les característiques de la planta on es volia instal.lar aquest equipament i van sorgir una serie de dificultats que van obligar a repensar la proposta i a plantejar-la en un altre espai que fos totalment de caràcter públic ja que l'edifici del Tecnoparc incomplia una de les normes necessàries per rebre el préstec ministerial. En aquest cas, es van demanar diverses pròrrogues per tal de poder assegurar el manteniment del citat finançament fins que el temps d'execució va expirar. Ens troben per tant amb un segon cas de préstec ingressat .en aquest cas als comptes de Tecnoparc- i que caldrà tornar al Ministerio de Ciencia e Innovación, a través del Ministeri d'Hisenda ja que el pagament es troba en fase executiva. Parlem d'un total d'1.350.000 euros.

Paral.lelament, la iniciativa privada que havia escollit aquest espai per ubicar-s'hi, va decidir mesos enrere fer un pas endavant i va optar per invertit en un espai situat en el soterrani de l'edifici del Cepid i instal.lar el seu propi clúster necessari per a les seves respectives empreses.

Tercer projecte. La Granja Experimental. L'octubre de l'any 2007, s'anunciava la formalització d'un conveni de col.laboració entre l'Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries (IRTA) i Tecnoparc per tal de crear una Unitat d'Experimentació Animal (coneguda com a Granja Experimental) als terrenys que l'IRTA té a Mas Bové. L'exalcalde, Lluís Miquel Pérez i el director de l'IRTA, Josep Tarragó, en signaven el físicament el conveni. La UEA havia de fomentar "la recerca i el desenvolupament de línies de treball innovadores en la producció de carns funcionals. En concret, la granja experimental havia d'investigar la modificació de la dieta amb la incorporació de diferents nutrients en els pinsos com àcids grassos poliinsaturats Omega-3, àcid linoleic conjugat i olis essencials, entre d'altres". Les noves instal·lacions suposarien una inversió total d'1,7 milions d'euros i havien de ser finançades, en part i en forma de préstec, també pel Ministerio -aleshores de Educación y Ciencia-.

En un primer moment (2007), el projecte va rebre un total de 137.000 euros -sempre parlem de finançament en concepte de préstec- per tal de realitzar els estudis corresponents. Tres anys més tard Tecnoparc va ingressar per aquest projecte 392.000 euros (cobrats el mes de febrer de 2010) i, el més curiós del cas és que el citat Ministerio va atorgar el 2011 la xifra d'1.716.000 euros per fer realitat la citada Granja Experimental. Però, en aquest moment, va ser la direcció de Tecnoparc -en aquesta nova legislatura- qui va trametre una carta a Madrid exposant que el projecte no es faria realitat i per tant Tecnoparc renunciava als prop de 2 milions d'euros concedits. Possiblement si no s'hagués renunciat a aquesta quantitat, ara la xifra a retornar seria sensiblement superior.

Per tant, aquest cas les quantitats a retornar són les de 137.000 euros inicials (que Tecnoparc ja ha començat a liquidar sense interessos) més els 392.000 i en aquest apartat si que caldrà afegir les despeses de finançament sumant un total aproximat de 450.000 a retornar. En aquesta tercera proposta doncs, caldrà afegir la quantitat de 587.000 euros a ingressar de nou en la comptabilitat ministerial. 

Davant d'aquest panorama, cal dir que el consistori reusenc ja fa mesos que ha analitzat la situació i, segons expliquen fonts municipals, "el govern ja té un pla de treball que està seguint per tal de garantir el retorn dels imports que sigui inevitable retornar i, en paral.lel, ja està treballant també per renegociar amb les administracions corresponents alguna d'aquestes ajudes econòmiques, adequant-se correctament l´ús que se n'ha de fer". De fet, Tecnoparc -que actualment és absolutament municipal- ja ha iniciat aquest retorn de diners de la part de projectes que va impulsar directament, amb una xifra que s'apropa aproximadament als 110.000 mil euros anuals.

 

 

 

Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | Informe d'intervenció
Redessa va desviar 1,2 milions d'euros del Centre de Bioempreses per pagar les obres de la Fira de Reus

11/07/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

Tot i que amb la nova estructura d'INNOVA s'ha intentat corregir la situació heretada de l'antiga legislatura, un informe de l'interventor municipal del mes de febrer passat alerta que dels 2,7 milions d'euros que l'Ajuntament va aportar a Redessa destinats al Centre de Bioempreses encara no s'han tornat tots perquè una part dels diners es van destinar a pagar les obres de la nova Fira.

Deixa el teu comentari

Nom

E-mail

Comentari