La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Programa solidari

Els supermercats donaran part dels aliments frescos que ja no poden vendre a persones sense recursos econòmics

19/07/2012 | Per NW Revista de Reus

Una imatge de la presentació del projecte amb Jordi Baldirà i Anna Puigdomènech en primer terme.

Una imatge de la presentació del projecte amb Jordi Baldirà i Anna Puigdomènech en primer terme.

En el context actual de crisis econòmica, Reus esdevé una ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària amb la signatura del conveni per al desenvolupament del projecte de recuperació i distribució d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics. "La ciutat, com d'altres municipis, en aquests moments veu com aflora una mena de nova probresa que cal atendre i que necessita de l'ajuda de la resta de societat per fer front a aquests moments tan difícils de crisis econòmica", va explicar la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella.

Aquest projecte solidari (que es va presentar a l'Ajuntament de Reus el mes de setembre de l'any passat sota l'apadrinament de Rotary Reus) es farà realitat gràcies a l'acord assolit entre l’Ajuntament de Reus, l’Associació Taller Baix Camp, la Fundació Banc dels Aliments i els dos autors de l’estudi per a la seva posada en marxa, Anna Puigdomènech i Jordi Baldirà. Vilella va agrair públicament la tasca realitzada per Puigdomènch i Baldirà per la tasca realitzada durant aquests mesos i per la posada en marxa d'aquest programa que "beneficiarà més de 6.000 persones sense recursos". El gestionarà l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus i es fa amb la implicació de supermercats, d’entitats socials i ciutadanes i de diverses administracions públiques. L'Àrea de Benestar Social aportarà enguany prop 30.000 euros i, en endavant, 60.150 euros anuals durant la vigència del conveni.

Els supermercats (de moment ja s'han sumat a la idea Carrefour, Bon Preu i la cadena Simply) oferiran els aliments frescos com ara làctics, fruites, carn o verdures que ja no es poden posar a la venda. El Taller Baix Camp, que dóna feina a persones amb discapacitat, farà la tria d’aquest aliments, una activitat que ha rebut el premi Integra que atorga el BBVA, amb una dotació de 50 mil euros. Les entitats socials de la ciutat que formen part de la Xarxa de distribució d’aliments, liderada per la Fundació Banc dels Aliments, distribuiran aquests aliments, i 1.881 famílies sense recursos, que suposen uns 6.327 beneficiaris —segons dades actualitzades de l’aplicació informàtica de la Xarxa de distribució d’Aliments— rebran els aliments frescos.

Amb la signatura del citat conveni, la Xarxa d’aliments passarà a gestionar a més a més del producte envasat, producte fresc. Una gestió alimentària que presenta més dificultats a l’hora d’assegurar que l’aliment és apte per al consum humà —d’aquesta supervisió s’encarregarà l’Agencia Catalana de Seguretat Alimentària— i la seva distribució ha de ser ràpida, per tal que els aliments no es facin malbé.

La Xarxa de distribució d’Aliments és un projecte de ciutat impulsat pel Pla Local d’Inclusió Social de l’Àrea de Benestar Social, que consisteix en un treball en xarxa entre l’administració local i les entitats socials per tal de donar cobertura a les necessitats bàsiques de les persones i la seva promoció social. A la xarxa de distribució d’aliments, hi participen Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus, Càritas -que abasteix totes les parròquies de Reus-, la Societat de Sant Vicenç de Paül, la Fundació Mossèn Frederic Barà, el Centre d’Ajuda al Pres i al Necessitat, l’Església Evangèlica Ríos de Vida, l’Església Evangèlica Pentecostal Missionera, l’Associació Cultural Amistad y Raices, Creu Roja, l’Agencia Adventista para el Desarrollo y Recursos Asistenciales (ADRA) i la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona.

La xarxa d’aliments permet coordinar, a través d’un aplicatiu informàtic, les dades sobre les persones i famílies que reben ajudes d’aliments de què disposen les entitats i els Serveis Socials de l’Ajuntament. Els impulsors d'aquesta iniciativa, Anna Puigdomènech i Jordi Baldirà van insistir en el fet que aquest "és un programa destinat a les persones més desafavorides, que a més donarà feina a persones amb discapacitat i reduirà de forma significativa la generació de residus de les grans superfícies".