La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Festa Major

Empentes i enfrontaments entre "xiuladors" i policia en plena Festa Major

Un cordó policial protegeix les autoritats a l'anada i la tornada de Completes

29/06/2012 | Per NW Revista de Reus

Un cordó policial separava els manifestants de les autoritats.

Un cordó policial separava els manifestants de les autoritats.

La xiulada contra les retallades convocada mitjançant les xarxes socials per l'Assemblea Popular del Baix Camp va acabar-se, a la tornada de Completes, amb incidents en forma d'empentes, algun cop i enfrontaments verbals entre el nucli més actiu dels convocants i els agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra que van protegir en tot moment la comitiva d'autoritats. Els incidents més intensos es van produir a la Tornada de Completes, quan les autoritats estaven a punt d'entrar a l'Ajuntament.

Si aquests incidents es van produir entre el nucli de manifestants que es trobaven al davant d'on la Tronada fa el seu esclat final, la xiulada contra les autoritats, especialment a la Tornada de Completes, va ser força generalitzada. Les primeres xiulades es van produir en el moment que les autoritats sortien del palau municipal. Es van tornar a repetir a l'arribada a la Prioral i, sobre tot, a la tornada de Completes. En tot el recorregut, el seguici amb els representants institucionals va anar protegit per un cordó policial format per agents del cos de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra. En els incidents, fins i tot els agents de la policia local habillats amb el vestit de gala (casc amb plomes inclòs) es van haver d'esforçar empenyent la gent.

Entre les autoritats, a banda dels regidors de l'Ajuntament de Reus, hi havia també una bona representació d'alcaldes del Baix Camp, i el Delegat del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Joaquim Nin. Nin era l'encarregat d'encendre la Tronada, i també va haver de fer el recorregut entre l'edifici consistorial i el punt d'encesa de la Tronada protegit per la Policia, i acompanyat pel Regidor de Cultura, Joaquim Sorio.

Els activistes portaven fulls impresos amb lemes relatius a Innova (Innova=màfia), els sous dels polítics (Pellicer i Alegret retalleu-vos el sou) o genèrics contra les retallades, entre d'altres. Membres dels diferents grups festius van cridar de forma ostensible contra l'actuació policial.

La previsió d'incidents va fer que es retardés l'entrada a la plaça del pilar caminant dels Xiquets de Reus. Els castellers esperaven pacientment a la placeta de Sant Pere esperant instruccions dels responsables de l'organització. No va agradar la decisió que es va prendre de variar l'ordre tradicional de la tornada del seguici, ja que els Xiquets van sortir els últims de Sant Pere, perquè els representants polítics arribessin abans al Mercadal. De fet, l'efecte de l'entrada del pilar al Mercadal va ser balsàmic. Quan els castellers van començar a treure el nas pel Mercadal, la festa va tornar a ser la protagonista.

 

Alguns vídeos penjats a la xarxa per ciutadans presents a la plaça descriuen bé què va passar. N'hi ha des de diversos punts de vista. Aquí teniu els primers exemples:

 

1.- Vídeo penjat per part d'un dels participants a la protesta:

 

2.- Vídeo penjat per Reusdirecte.cat:

 

 

Notícies relacionades
OPINIó | els del morter
Tronada completa a Completes

29/06/2012 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

"La veritat és que tots plegats van muntar la seva tronadeta pròpia convenientment ajudats pels policies d'uniforme i de paisà, és clar, als quals ja els va de mena això d'encendre la metxa."

CULTURA | Festa Major
Assistència massiva als actes de Completes

29/06/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Presentem un recull d'imatges de l'anada i la Tornada de Completes, així com de la cerimònia que se celebra a la Prioral. Al carrer, al marge dels incidents, la presència de ciutadans va ser massiva.