La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Les factures d'Innova

Les factures injustificades i presumptament falses d'INNOVA sumen ja 1,1 milions d'euros

El govern porta a Josep Prat a la Fiscalia perquè ho invesigui i l'alcalde ha qualificat la situació de "veritable escàndol".

20/06/2012 | Per Joan Carrion

El govern municipal portarà l l'actual president de l'Institut Català de la Salut, Josep Prat, a la Fiscalia.

El govern municipal portarà l l'actual president de l'Institut Català de la Salut, Josep Prat, a la Fiscalia.

La gestió del hòlding d'empreses municpals INNOVA no para de donar sorpreses. Als 720 mil euros (IVA exclòs) que Carles Manté hauria cobrat entre els anys 2007 i 2011 a partir de 51 factures presumptament injustificades presentades per la seva empresa CCM Estratègies i Salut SL. ara cal afegir-hi els prop de 387.000 euros (IVA exclòs) que hauria facturat i cobrat l'arquitecte Jorge Batesteza per un pressumpte assessorament tècnic en les obres del nou Hospital de Sant Joan, entre els anys 2007 i 2010. En el seu cas, el pagament de serveis a Batesteza no comptaven "ni amb autorització, ni contracte ni la licitació corresponent".

L'actual responsable del Grup Salut d'INNOVA, Teresa Gomis ha explicat que "des del govern no vam tenir mai notícia de l'existència d'aquestes factures ja que el que era gerent d'aquest hòlding, Josep Prat, no en va parlar mai". Segons Gomis, tant Carles Manté com l'arquitecte Jorge Batesteza cobraven les factures sempre a través de la comptabilitat de l'Hospital de Sant Joan. L'álcalde Carles Pellicer ha inistir en el fet que "nosaltres no en sabien res de tot això. Un cop ho hem descorbert a través de la realització de l'auditoria que s'està fent, hem demanat els informes necessaris i hem adoptat la decisió d'apportar aquesta documentació a la Fiscalia per tal que l'analitzin". Pellicer ha dirigit la seva acusació directe contra l'exalcalde Lluís Miquel Pérez i contra Josep Prat "perquè ells són els responsables d'aquesta situació i d'haver portar la ciutat on es troba ara mateix". Pellicer s'ha referit a l'actuació de Prat i de Pérez com un "Duo Dinàmico que han fet molt de mal a la ciutat". La denúncia dels fets que es portarà a la Fiscalia, no deixa tampoc indemne la gestió de l'adjunt a la Presidència de Sagessa, Lluís Nualart, ja que hauria avalat també presumptament el pagament d'aquestes factures.

Responsabilitats compatbles i penals

Pel que fa a l'informe redactat perls serveis jurídics municipals, concreta que segons aquests fets es poden donar dos tipus de responsabilitats:

a) la responsabilitat comptable ja que Josep Prat podria haver incorregut en la responsabilitat comptable prevista en els articles 38 i altres del Tribunal de Comptes, per uns fets relacionats amb una presumpta malversació de cabals públics.

b) Responsabilitat penal. Tant Josep Prat -quan era diretor general d'INNOVA- com l'arquitecte Jorge Batesteza podrien haver comès diversos delictes societaris i d'altres tipificats també contra l'administració pública.

Per tot això, Pellicer ha anunciat que aportaran tota aquesta documentació a la Fiscalia durant els propers dies. L'alcalde de Reus ha preguntat en diverses ocasions "com és que el President d'INNOVA -aleshores Lluís Miquel Pérez- no en sabia res de tot això? Espero que el PSC faci ben aviat un acte de pendiment públic per tots aquests fets i reconeguin el mal que estan fent a la ciutat de Reus". Pellicer també ha carregat contrael grup d'Ara Reus per demanar la dimissió de Gomis al capdavant del grup Salut. Pelicer ha acusat els seus membres "de practicar el cinisme i que demanin perdó per les acusacions contra Gomis".

En aquest cúmul de pressumptes irregularitats i curiositats detectades per l'informe del secretari i l'interventor municipal de l'Ajuntament de Reus, Carles Manté -que recordem va ser també president de l'empresa mixta Shirota Foods- va constituir l'empresa CCM Estartègies de Salut el dia 7 de març de l'any 2007 i, vuit dies més tard. se signava "el contracte de consultoria i asssitència amb INNOVA. En la citada documentació de l'empresa, segons diu el citat informe municipal, "no consta cap document que acrediti la capacitat i solvència tècnica i professional que s'exposava al contracte -de només dues pàgines- signat amb INNOVA". 

Si ahir el portaveu d'Ara Reus parlava de la semblança entre el que passa a Reus i la ciutat de Mabella, l'informe municipal parla de jurisprudència sobre aquests casos i cita diverses sentències del Tribunal de Compte relatives a la ciutat de la Costa del Sol, "on s'apreciava la responsabilitat comptable en el fons de tres societats participades per aquest Ajuntament en relació als pagaments que no comptaven amb documentació justificada suficient".