La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Retribucions irregulars

Un informe municipal se n'adona -vuit anys després- que les retribucions d'Eduard Ortiz a Amersam i a Reus Transport podrien ser irregulars

21/02/2012 | Per Joan Carrion

Els consellers del grup econòmic del hòlding d'empreses municipals Innova van marxar ahir a la nit cap a casa -després d'una llarga i tensa reunió- amb un informe redactat pel serveis jurídics de l'Ajuntament de Reus en el que es diu que l'ex president del Consells d'Administració d'Amersam i Reus Transport, Eduard Ortiz, hauria cobrat de manera irregular 300 euros al mes com a retribucions pel seu càrrec per cadascuna de les societats. Ortiz va ser President del Consell d'Administració i Conseller Delegat d'Amersam entre els anys 2003-2011 i de Reus Transport entre els anys 2003-2007 i, seguint les instruccions dels serveis administratius de les dues societats municipals, hauria cobrat cada mes aquesta xifra per cadascuna de les dues empreses municipals, mentre hauria renunciat a cobrar per assistència als Consells d'Administració. Aquestes presumptes irregularitats també podrien afectar -segons diu l'informe- al també exregidor socialista José Magrazó ja que durant el seu pas per Reus Transport, com a conseller delegat, va percebre aquestes quantitats pel mateix concepte.

Es dóna la paradoxa que aquest sistema de retribucions és el mateix que funcionava en altres mandats durant els quals la presidència havia sigut ocupada per representants d'altres formacions polítiques com ara Convergència i Unió -Joan Josa-, el Partit Popular --Miquel Àngel López Mallol- o Esquerra Republicana de Catalunya --Jordi Bergadà- amb la particularitat que aleshores els presidents i consellers delegats cobraven per aquest càrrec i a més a més per assistència als consells d'administració.

També sobta que aquesta fórmula de pagament hagués tingut validesa durant aquests anys i no hagi transcendit cap advertència sobre la seva presumpta irregularitat per part de cap departament municipal ni per part de les empreses que han realitzat les corresponents auditories econòmiques.

Per contra, l'informe lliurat ahir als diferents consellers, afirma que aquests cobraments no s'ajustarien a dret i es podria reclamar a Ortiz que tornés els diners ingressats aquests anys ja que els hauria cobrat com a 'retribucions mensuals fixes i no en concepte de dietes o assistència als citats consells d'administració'. Després de la Junta General de Redessa, es va determinar que l'informe sigui analitzat en una propera reunió de l'empresa que aglutina els grup d'empreses municipals, Innova per tal de determinat què se'n fa de l'informe i si es reclamen finalment els diners a l' exregidor socialista Eduard Ortiz.

Després de la reunió, la gran majoria de grups no van voler expressar públicament la seva posició sobre el citat informe tot 'argumentant que volien analitzar-ho amb profunditat' si bé, ja hi havia alguna formació política que manifestava la seva perplexitat pel fet que cap 'mecanisme municipal ni cap auditoria hagués alertat d'aquesta situació que es practicava des de l'any 2003'.

A ningú s'escapa que la figura d'Ortiz està actualment en el punt de mira de moltes formacions polítiques amb presència al consistori reusenc. Per una banda, el despatx d'advocats d'Ortiz representa un grup de treballadors municipals que han estat acomiadats durant aquesta nova legislatura comandada per CiU i el PP. Ortiz tampoc té cap simpatia dins el Partit Socialista de Catalunya a Reus, formació en la que encara milita, però amb la que manté un estira i arronsa molt important tot dedicant dures crítiques cap a Francesc Vallès, el candidat que assumirà les directrius del partit reusenc. I per acabar-ho d'adobar, Eduard Ortiz va dedicar dures crítiques la setmana passada contra el portaveu del grup d'Ara Reus, Jordi Cervera, partit que va demanar l'informe a Redessa. Per cert que Ara Reus va arribar a dir públicament que hi podrien haver fins a 270.000 euros cobrats de manera irregular en aquesta i altres societats municipals durant els passats mandats. Segons ha pogut aquest mitjà, Ara Reus procedirà a les properes hores a demanar el mateix informe sobre les empreses del grup salut per tal de saber si hi hi pot haver alguna altra situció 'similar' en aquestes altres societats municipals.

De moment, però l'informe s'ha centrat en la figura d'Eduard Ortiz. L'advocat reusenc ha manifestat a nwrevistadereus.cat que té la intenció 'd'iniciar la seva resposta per via judicial i que cadascuna de les injuries que m'afectin tindran la seva corresponent querella criminal per tal de preservar el meu drets'.