La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

MENJAR I BEURE | L'entrevista

Antoni Olesti Sans

05/06/2012 | Per Cèsar Compte

Antoni Olesti (Foto: Xavi Jurio)

Antoni Olesti (Foto: Xavi Jurio)

Com es tasta un oli?

—Cal tenir present que per fer un tast d’oli professional són necessaris uns estris, un espai i unes condicions tècniques molt concretes. A la pràctica, un cop tenim l’oli dins d’una copa normalitzada de tast i a una temperatura aproximada de 28 ºC, el primer pas és olorar-lo fent inspiracions suaus i profundes. Aquí ja en podem fer una primera avaluació i s’obtenen atributs com el fruitat de l’oli. També s’aprecien alguns defectes, com ara el ranci, l’avinagrat o el florit. El pas següent és tastar-lo. Ens posem una petita quantitat d’oli a la boca i el fem circular per tota la cavitat bucal per apreciar-ne tots els sabors i detectar si l’oli és amarg, dolç, picant o, pel contrari, té defectes, com terra o fongs.

Què és un panell de tast i quina finalitat té?

—És un grup, d’un mínim de vuit persones, entrenades per tastar olis i capaces d’avaluar-ne tant els atributs positius com els negatius, atributs que contribueixen a definir la categoria comercial, utilitzant el mètode del Consell Oleícola Internacional: verge extra –màxima qualitat–, verge –categoria intermèdia amb defectes lleus de tast– i llampant –no apte per al consum humà.

Quines són les característiques dels olis de casa nostra?

—La climatologia i la ubicació, juntament amb les varietats idònies, fan que, a casa nostra, s’hi puguin trobar olis d’un gran prestigi.  En boca destaquen per ser molt dolços i suaus, cosa que els fa molt agradables per als consumidors d’arreu del món.


Entrevista publicada al número 3 de la Revista NW (Març del 2012)