La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Investigació forense

L'Hospital de Sant Joan acollirà una mena de CSI per saber com va morir el General Prim

La Diputació de Tarragona assumirà les despeses de restauració i rehabilitació del mausuleu del general Prim que hi ha al Cementiri Municipal.

01/06/2012 | Per NW Revista de Reus

A finals de l'any 2010 es va obrir el taüt del general Prim. / José Carlos León

A finals de l'any 2010 es va obrir el taüt del general Prim. / José Carlos León

L’Ajuntament de Reus ha arribat a acords amb la Diputació de Tarragona i un equip de científics i investigadors de diverses universitats de l’Estat per a la rehabilitació del mausuleu del general Prim al cementiri i la restauració i conservació de la seva mòmia. Els preparatius de la commemoració del bicentenari del neixament del general Prim han fet coincidir l’interès de l’Ajuntament de Reus per millorar les condicions de conservació de la mòmia amb l’interès científic d’un equip liderat per la Universitat Camilo José Cela de Madrid per aprofundir en les causes de la mort del general. L’acord que se signarà properament permetrà fer un anàlisi forense del cos i realitzar els treballs de restauració que donin les màximes garanties de conservació de la mòmia.

Aquest projecte ja va ser impulsat durant la passada legislatura quan Empar Pont era responsable de la societat municipal Gesfursa. En concret, el mes d'octubre de l'any 2010 es va decidir obrir el taüt on s'havia enterrat el general Prim i ja es va explicar que el cos requeria una intervenció el més ràpida possible per aturar el procés de degradació que pogués afectar-lo. Aleshores, la mòmia va ser dipositada en una mena de nevera al tanatori municipal. Ara, al cap d'un any i mig després el projecte es recupera de manera pública. Les previsions són que aquests treballs de restauaració del mausuleu i l'estudi forense estiguin enllestits el 2014, any en que es commemorà el bicentenari de naixement del general Prim. I a més, també es contempla que el projecte no tingui cap cost econòmic directe per a la ciutat ja que un projecte l'assumirà -tal com dèiem- la Diputació de Tarragona i, la investigació la citada Universitat madrilenya. En un primer moment es va elaborat un primer pressupost sobre el que podria costat tot el procés i és va valorar en prop de 350 mil euros, una xifra que ara es vol rebaixar de manera considerable tenint en compte la situació econòmica actual.

Pel que fa a l'estudi del cos, els especialistes analitzaran quins són els materials 'adients' per conservar el cos i les modificacions que s'hagin de fer al mausoleu, ja que el plom existent que cobreix el sarcòfag hauria provocat en bona part la seva degradació. 

Recordem que el general Prim va ser greument ferit l'any 1870, quan el cotxe de cavalls en què viatjava el general Prim sortia del carrer del Turco, a Madrid. Uns individus armats amb trabucs varen obrir foc després d'encerclar el vehicle. Els trets varen ser a boca de canó sobre Prim i els dos altres ocupants. El general va rebre ferides a l'espatlla , el braç esquerre i la mà dreta. La cara li va quedar plena de grans de pólvora. Tot i que les ferides no eren massa greus, el fet que se l'infectessin li va provocar la mort tres dies després. L'estudi en qüestió aportarà dades sobre les causes reals de la seva mort.