La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Museus

El Museu d'Arqueologia de Reus rep una donació de 12 postals del Doctor Vilaseca

29/02/2012 | Per Joan Carrion

Una de les postals donades per la família de Salvador Vilaseca a la ciutat de Reus

Una de les postals donades per la família de Salvador Vilaseca a la ciutat de Reus

La filla de Salvador Vilaseca Anguera (Reus, 1896-1975), Ma. Lluïsa Vilaseca, ha fet donació d’una col·lecció de dotze postals al Museu d’Arqueologia que porta el nom del seu pare. Es tracta d’una dotzena de postals adreçades al seu pare pels geòlegs i paleontòlegs Josep Ramon Bataller (deu postals, datades entre 1923 i 1946) i Marià Faura (de 1923 i 1931). Tant Marià Faura i Sans (Barcelona, 1883-1941) com Josep Ramon Bataller i Calatayud (Pobla del Duc, 1890 - Barcelona, 1962) són dos personatges molt coneguts en àmbits científics, i van tenir relació d'amistat amb Salvador Vilaseca Anguera. Vilaseca va publicar conjuntament amb Faura, o amb Bataller, diversos articles i treballs sobre geologia catalana, als anys 1920, com ara la Geologia del Cap de Salou, de Vilaseca i Bataller, apareguda el 1923. Al fons del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca ja existeixen altres postals i cartes de Bataller i de Faura a Vilaseca, i les que s’han rebut ara les complementen.

Les postals de Bataller tracten de diverses qüestions relatives a treballs en comú (com la citada Geologia del Cap de Salou), a excursions científiques a diversos indrets del territori (com Llaveria, Tortosa o Móra), a estudis de fòssils, a realització de mapes geològics, etc. Vilaseca va demanar l'ajut de Bataller per a classificar les restes de fauna que va trobar en les seves excavacions i exploracions. En una postal del 21 de novembre de 1945, per exemple, Bataller parla de restes d'animals trobats a la Boella (lloc en què hi ha un importantíssim jaciment paleontològic i arqueològic, en procés d'estudi per la URV) i en altres indrets, que li havia tramès Vilaseca.

Les dues postals de Faura són de caràcter més personal. A la datada el 5 d'agost de 1931 li explica que mentre era en una Assemblea Internacional portada a terme al nord d'Europa (a Suècia, Noruega i Finlàndia), "m’he recordat en moltes ocasions dels meus bons amics, i és per això que Vos adreço aquesta missiva, com a testimoni d'afecte que Vos serva aquest vostre sirvent".