La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

BOTIGUES I EMPRESES | Empreses

Del culte a les pròtesis dentals

La Cereria Salvadó exporta a països com el Iemen, el Marroc, Síria i Algèria

01/05/2012 | Per Cèsar Compte

Salvador Salvadó és l'actual responsable del negoci, que té gairebé 200 anys d'història. (© Xavi Jurio)

Salvador Salvadó és l'actual responsable del negoci, que té gairebé 200 anys d'història. (© Xavi Jurio)

L’única cereria a la demarcació de Tarragona es troba a Reus. Un negoci familiar amb gairebé 200 anys d’història que ha passat de pares a fills i de fer llum a les cases a entrar al món de la medicina o la joieria a través de productes especials. Actualment les ceres per a pròtesis dentals i per a joieries representen el 75 % del volum de negoci, mentre que el 25 % restant és per al culte i la decoració. Un canvi de rumb de l’empresa reusenca molt espectacular, que el mateix Salvador Salvadó, actual responsable, ja va heretar quan va començar a treballar a la cereria, “el meu pare va ser l’encarregat d’obrir mercat en el món mèdic, però fa uns anys vam fer el salt definitiu.”

La introducció i el canvi de manufacturat de la Cereria Salvadó es va produir a principis dels noranta. Van iniciar el camí fabricant tres tipus diferents de cera dental i ara en tenen més de cent a disposició del mercat mèdic. La cereria és una empresa petita, amb sis treballadors. La fàbrica, en un primer moment, es trobava als baixos de la botiga i del que era, també, l’habitatge familiar. “Mentre dinaven els meus avis, si entrava algú a la botiga només calia treure el cap per la finestra i baixar a atendre. Allò sí que eren uns horaris totalment liberals”, recorda Salvadó, perquè li ho explicaven els seus pares. Però la fàbrica es va quedar petita i després de passar per un espai al carrer de la Mar, on encara es conserva l’espectacular xemeneia, va decidir traslladar part del negoci fora de Reus.

L’1 de gener del 2000, Salvador Salvadó va fer un pas endavant i va traslladar la fàbrica a Riudoms, però va mantenir la botiga a la mateixa plaça del Castell, on va néixer la cereria el 1835. L’objectiu era clar: augmentar la producció amb el mateix personal i modernitzar tots els processos invertint en la tecnologia necessària per tal de mantenir la qualitat del producte. “Va ser el pas definitiu per potenciar la cera dental”, afirma Salvadó. Va ser una aposta guanyadora. Reconeix que és una especialitat molt concreta, amb poca o gairebé nul·la competència, “la meva competència em ve de l’Índia o d’Alemanya”. A l’Estat espanyol, és l’únic fabricant de ceres per impressió o laminades i aquesta singularitat el fa respirar tranquil. Des de fa molts anys manté una mateixa cartera de clients, que va ampliant a poc a poc a mercats internacionals.

El sistema de venda d’aquests productes no necessita una forta inversió en publicitat ni màrqueting. “Tots els nostres manufacturats es venen mitjançant dipòsits dentals. Majoristes de productes mèdics, per tant, tenim un espai web a la xarxa i fem algun anunci en publicacions molt específiques, però poca cosa més”, afegeix Salvadó. I, de moment, el negoci funciona.

El 2011 ha estat un bon any per a la Cereria Salvadó. Ha recuperat les xifres del 2008 i ha oblidat un parell d’anys de recessió. L’Estat espanyol continua sent el destí majoritari de les ceres laminades per a pròtesis dentals fabricades a Riudoms, però el 2004 la cereria reusenca va fer el salt al mercat internacional. Va iniciar el camí de l’exportació cap a Itàlia i després va obrir mercat a la zona mediterrània –Síria, el Iemen i el Marroc–, fins a arribar a Algèria l’any passat, “el client més important, amb un impressionant potencial de compra“, segons Salvadó. L’encàrrec algerià va ser el més gran que ha facturat la cereria: més de cinc mil quilos en una sola comanda. La cartera de clients internacionals també s’ha ampliat a la zona iberoamericana, sobretot a països com Cuba, Veneçuela i Argentina, però la gerència de l’empresa familiar continua treballant per mantenir-se com a referents d’aquestes ceres especials a tot Europa.