La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Pressupostos Municipals 2012

Les inversions municipals es reduiran en un 88 % per pagar 40 milions de préstecs

Pel que fa a les empreses municipals que tanta polèmica han aixecat a les darreres setmanes, el govern afirma que 'el pes de les societats públiques en el pressupost es redueix en 5 punts: el 2011 representava el 74% del pressupost i, per enguany, la xifra es redueix al 69%.

20/04/2012 | Per Joan Carrion

La reducció global del pressupost que l'Ajuntament de Reus vol portar a la sessió plenària del proper dia 4 de maig serà d'un 19,22% en relació al darrer pressupost aprovat durant la passada legislatura. Un aprimament que es distribueix en un 7,14% en el pressupost de l'Ajuntament de Reus, un 23,68% als diferents organismes autònoms i un 24,69% a les empreses municipals gestionades des del hòlding Innova. En total es tracta de 76,1 milions d'euros menys que durant l'exercici econòmic anterior que s'ha prorrogat fins el mes vinent. De fet, Reus serà la darrera ciutat de Catalunya que tramitarà aquest document econòmic. Durant la presentació d'aquest projecte de pressupostos, tant l'Alcalde Carles Pellicer, com el regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, no han volgut imaginar el que 'podria passar si el Ministeri d'Hisenda no ens aprova el Pla de Sanejament i el Pla d'Ajust que es va elaborar dies enrere' i a partir del qual s'han d'autoritzar prop de 37,3 milions d'euros en un nou préstec per tal de poder liquidar les més de 7400 factures que el consistori reusenc deu actualment als seus proveïdors. En aquesta cas hipotètic 'sí que tindríem un greu problema' ha manifestat Pellicer.

Un dels capítols que pesarà com una llosa a l'hora de realitzat noves inversions del nou govern municipal serà el de la despesa dedicada a interessos i amortitzacions dels préstecs que l'Ajuntament té contractats i que suposarà una despesa per enguany de prop de 40 milions d'euros. Segons ha explicat Joaquim Enrech 'la suma d'interessos i de l'amortització s'ha incrementat en un 17.09 (5,7 milions d'euros) respecte a l'any 2011 i en un 126,3% (22,12 milions) en relació al 2010'. Enrech ha volgut destacar la 'baixa capacitat inversora del govern per enguany ja que aquesta partida minvarà en un 88,6i% i el nou pla d'inversions té un pressupost assignat d'11,8 milions i es limitarà a renovacions de maquinària i instal.lacions i al finançament de projectes executats o en marxa com ara la nova escola Isabel Basora o el nou l'Hospital de Sant Joan'.

Pel que fa a les diferents àrees municipals cal dir que pràcticament totes pateixen una retallada important que oscil.la entre un 5 i un 16 per cent, tret de Promoció Econòmica, Benestar Social, Esports i Medi Ambient, tres d'elles per cert sota la batuta del grup municipal del Partir Popular. I pel que fa als organismes autònoms, caldrà destacar la rebaixa del pressupost de l'Institut Municipal d'Acció Cultural -en un 11,58 per cent-, o de Mas Carandell (en un 34%). En aquest apartat, només el Patronat Municipal de Turisme (també gestionat pel PP) manté el mateix pressupost que l'any 2011, amb un total de 917 mil euros. Pellicer ha volgut destacar la situació de les finances municipals amb una frase ben gràfica 'això és el que hi ha. Tal com ens hem trobat les coses no tenim massa marge de maniobra. Hem fet uns pressupostos a base d'un exercici de realisme i conseqüents amb la nostra tasca de govern. Amb la càrrega financera que tenim, no podem fer una altra cosa'. Per la seva part, Alicia Alegret, portaveu del PP, ha explicat que 'són uns pressupostos austers i adaptats a l'actual conjuntura econòmica'. Alegret ha volgut donar relleu al fet que 'els comptes reflexen la totalitat del deute, sense desplaçament a l'exercici següent, com s'havia fet en el passat exercici, fent una previsió realista dels ingressos patrimonials'.

Aquest pressupost s'ha lliurat avui als diferents grups municipals a l'oposició i s'ha programat una nova reunió per al divendres vinent per analitzar de nou aquestes previsions econòmiques. Després de la presentació del pressupost per part del govern, Andreu Martín, com a portaveu del PSC al consistori reusenc, ha avançat que, 'a l'espera d'un estudi en profunditat, molt haurien de canviar les coses per a que aquests pressupostos siguin diferents als del govern convergent de la Generalitat i als del govern central, és a dir, estarà reduït a les retallades dels serveis a les persones'. De la mateixa manera, el portaveu ha recordat que en una primera lectura 'no hem pogut veure una aposta decidida per les propostes de generació d'ocupació, de dinamització de l'economia ni de l'emprenedoria', Martín ha assegurat que aquest hauria de ser un dels eixos dels pressupostos o al menys és primordial pel Partit dels Socialistes. De la mateixa manera, Andreu Martín ha considerat que 'un altre dels eixos d'aquests pressupostos ha de ser la preservació i priorització dels serveis públics, especialment aquells que garanteixen el benestar de les persones: Salut, Educació i Benestar'.