La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Castells

Els Xiquets de Reus descarreguen el 5 de 8 més matiner en la temporada més ambiciosa

La diada de Sant Pere confirma l'excel·lent moment de la colla reusenca.

20/06/2015 | Per Francesc Domènech

El 5 de 8 dels Xiquets, fotografiat per David (@reusenc2)

El 5 de 8 dels Xiquets, fotografiat per David (@reusenc2)

Els Xiquets de Reus han descarregat aqeust dissabte el 5 de 8, el castell més important fet mai per la colla en la diada de Festa Major. Era a la segona ronda de l'actuació, que ha portat al Mercadal, a més dels reusencs, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Capgrossos de Mataró. Els Xiquets han arrencat amb un 3 de 8 i han tancat l'actuació amb un 3 de 8. 

La diada ha patit una aturada, per manca d'ambulàncies en haver-se centrat el servei en l'atenció de castellers després d'una caiguda dels Capgrossos de Mataró. Els del Maresme han començat la seva actuació amb el 3 de 8, a la segona ronda els ha caigut el 4 de 8 amb el pilar, han continuat amb el 4 de 7 i el 5 de 7. La caiguda els ha fet rebaixar pretensions en aquesta diada. Els Castellers de la Vila de Gràcia han descarregat el 5 de 8 a la primera ronda, han fet un intent desmuntat de 3 de 9 amb folre a la segona, han continuat amb un 7 de 8 i han acabat amb un 3 de 8.


La temporada

El mes de d'abril passat, la revista NW publicava el següent text dibuixant algunes de les claus d'aquesta temporada pels Xiquets de Reus:


El reportatge publicat a l'abril de la revista.Els Xiquets de Reus enceten la temporada més ambiciosa de la seva història

Després d’haver consolidat el 3 de 9 amb folre i el 5 de 8, el pas natural dels Xiquets de Reus és afrontar el 4 de 9 amb folre per poder-se plantejar, cap al mes d’octubre, aconseguir junts els tres castells, la coneguda com a tripleta, a l’abast només de les colles grans. La colla comença la temporada disposada a afrontar el repte.

 Els Xiquets de Reus han començat la temporada sabedors que tenen per endavant el repte més ambiciós que han tingut al llarg de la seva història. Després que a les temporades anteriors aconseguissin i consolidessin el 2 de 8 amb folre, el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre, el pas natural que toca fer ara és afrontar un castell mai intentat per aquesta colla, el 4 de 9 amb folre. Els castells aconseguits fins ara suposen recuperar fites ja aconseguides a la dècada dels anys noranta. El 4 de 9 suposaria aixecar el sostre, arribar a on mai fins ara la colla havia arribat. Els castellers somnien en arribar a la Diada del Mercadal, el primer cap de setmana d’octubre, amb la possibilitat de portar a la plaça l’actuació coneguda com la Tripleta: el 5 de 8, el 4 de 9 amb folre i el 3 de 9 amb folre. I si es continua treballant com s’ha fet a les darreres temporades, cal dir que aconseguir aquest repte està a l’abast, no és una quimera.

Per aconseguir la fita que es proposen calen una sèrie de condicionants. El primer és que els mateixos castellers s’ho creguin i prenguin consciència de la dificultat del repte, de tal manera que s’aconsegueixi que als assajos es puguin provar les estructures dels castells, el folre i l’encaix entre el folre i el tronc del castell per arribar a la plaça amb el màxim de garanties possible. Cal, per tant, que l’acció social dels Xiquets de Reus permeti motivar els castellers i, si pot ser, atreure’n de nous. Són castells molt grans i cal molta gent per poder-los assajar com cal.

El segon condicionant té un caràcter més tècnic: en cada temporada, les colles castelleres han d’afrontar canvis en les estructures dels castells, relleus a la canalla, provar nous castellers, canvis de posició... Aquesta és una feina que cal fer, sobre tot, en l’inici de la temporada i és el que estan fent ara els membres de la comissió tècnica, liderada pels dos caps de colla, Oriol Ciurana i Jordi Guarque. El tercer condicionant és que s’encerti l’estratègia a seguir, el posar sobre el calendari els diferents passos a seguir per arribar a octubre en condicions. Caldrà fer molts 4 de 8, i sense oblidar que el 5 de 8 i el 3 de 9, malgrat que consolidats la temporada passada, cal tornar-los a fer, i fer-los de manera que generin la confiança necessària. I, finalment, la sort. O, si volen, evitar la mala sort, evitar les caigudes i, no cal dir-ho, les lesions. En aquest sentit, un dels grans actius dels Xiquets de Reus de les últimes temporades ha estat, precisament, la manca de caigudes. L’any passat, dels 230 castells que van aixecar els Xiquets de Reus en tota la temporada, només en van caure dos. I els dos van ser, precisament, el 4 de 8, l’estructura que cal dominar a la perfecció per poder plantejar-se fer la mateixa estructura amb un pis més. Al final de la temporada passada, però, els Xiquets van començar a trobar-li el desllorigador i en les dues primeres actuacions d’enguany, a la plaça del Castell i a Riudecanyes, ja hem vist dos 4 de 7. Tot plegat just acaba de començar.

 

El pilar

Si el 4 de 9 amb folre és el gran objectiu, una altra construcció que els Xiquets de Reus no descarten és el pilar, és a dir, anar més enllà del pilar de 5. Aconseguir el pilar de sis (només l’han carregat en una ocasió al llarg de la seva història) permetria obrir portes a una gamma de castells més ampla. La història recent dels castells demostra que les colles que han dominat el pilar de sis han accelerat els passos que els ha permès créixer. Assajar el pilar al local de la colla té els seus riscos. En aquest sentit, però, els Xiquets de Reus preveuen estrenar el mes de maig una xarxa que permet assajar castells més complexos i, especialment, el pilar. La inclusió d’aquesta infraestructura en el patrimoni dels Xiquets de Reus permetrà, doncs, accelerar les proves per arribar a aconseguir trobar l’equilibri necessari en l’estructura del pilar, de manera que s’assoleixi, primer, el de sis i després (per què no?) el de set amb folre.

Jordi Guarque, un dels dos caps de colla, comparteix aquesta anàlisi i no descarta res, sempre que els condicionants citats  es compleixin. Guarque considera que “el primer que cal és consolidar aviat el 5 de 8”, castell que, segons ell, “arribar-lo a dominar és el que distingeix una colla gran d’una gran colla”. El 5 de 8 és un castell de gran complexitat tècnica, en la que es necessiten molt bons castellers de tronc i que, per tant, no està a l’abast de tothom. És el castell que dóna més confiança per poder afrontar el repte del castell de 9.

 

Diada del Mercadal

Els reptes que tenen els Xiquets de Reus es plantegen en un moment molt dolç del món casteller, que va tenir el seu punt àlgid en el Concurs de Castells de Tarragona del mes d’octubre de l’any passat, en el que fins a quatre colles van aconseguir coronar el 3 de 10 amb folre i manilles. Curiosament, la decisió dels Administradors de la Festa Major de Vilafranca de convidar la Colla Joves Xiquets de Valls en detriment de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, farà que la diada del Mercadal sigui una de les poques ocasions en què les quatre colles que han aconseguit el castell de deu pisos es trobin en una mateixa plaça: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Colla Jove Xiquets de Tarragona. A priori, doncs, la Diada del Mercadal ja està anotada amb lletres majúscules a l’agenda castellera d’aquesta temporada, i suposa una gran oportunitat dels Xiquets de Reus per intentar posar la cirereta al pastís que porten coent des de ja fa alguns anys. És en aquesta diada, el 2013, que la colla aconseguia recuperar el 3 de 9 amb folre. És la diada ideal, per la qualitat de les colles que hi participen, pel suport del públic i per l’ambient, que ha de servir per donar ales als de la camisa avellana per aconseguir l’objectiu.

La Diada del Mercadal se celebra cada dos anys, els anys imparells, que és quan no hi ha Concurs de Castells a Tarragona. És una diada important per a les colles que hi participen de cara a preparar el tram final de la temporada, que per a moltes és la clau. Haurà passat ja Santa Tecla, a Tarragona, i faltaran tres setmanes per Santa Úrsula, a Valls i un mes per Tots Sants, a Vilafranca. Són les diades clau per a les colles, per la qual cosa Reus els suposa una actuació important en la seva particular estratègia de calendari per assolir objectius. És una diada en què s’hi veuen castells de gamma extra i, per tant, d’interès evident per a tots els habituals seguidors del món casteller. Si els Xiquets de Reus hi arriben en condicions de plantejar-se fer la tripleta, mai hauran estat tant a prop de les grans colles castelleres del país.

Abans, però, el calendari presenta altres actuacions que poden ser importants en l’estratègia de la colla reusenca. En aquest sentit, convé recordar que l’any passat, ja abans de Sant Pere, a finals de maig, a la diada del Pallol, la colla feia el 2 de 8 amb folre més matiner de la seva història. Fer-lo tant aviat era ja símptoma clar del bon moment de la colla. A més del Pallol, la Selva del Camp, les actuacions de Sant Pere, la de Santa Anna, al juliol, les festes majors de Cornudella o Sitges, i les actuacions de Misericòrdia, entre d’altres, podran ser significatives, en el sentit que el que s’hi pugui veure podrà servir per anar traient conclusions sobre el camí traçat per la colla de cara al gran objectiu.

Per tot plegat, els Xiquets de Reus es troben davant la temporada que els pot permetre trencar el seu sostre. És un sostre que es troba ja molt amunt. Tant, que només tornar-hi a arribar ja ha de ser considerat un gran èxit. Però a la colla d’un temps ençà no estalvien ambició (acompanyada de prudència), cosa que fa pensar que el sostre es pot trencar i posar el llistó una mica més amunt. El repte està servit.

 

La història dels castells de 9 pisos dels Xiquets

Els Xiquets de Reus han intentat en 12 ocasions el 3 de 9 amb folre al llarg de la seva història. És l’únic casell de nou pisos que han provat. El primer intent, fallit, va ser al final de la temporada del 1995. La colla, aleshores amb Ernest Benach com a màxim responsable tècnic, el tenia assajat i va voler portar-lo a la plaça a la diada de la Colla, ja al mes de novembre. No va sortir bé. Els va caure dos cops i el van desmuntar un cop. A l’any següent, el 1996, el 10 d’agost, en la que aleshores s’anomenava la Diada del Turista, la colla aconseguia carregar per primer cop el castell de 9, desfermant l’eufòria. Però l’intent que va fer que la colla es guanyés el respecte va ser al Concurs del Castells del mateix any, a Tarragona. La colla descarregava un dels tresos de nou més ben fets dins al moment. Va ser un castell impecable, recordat encara per molts aficionats. Va fregar la perfecció tècnica.

L’any següent, el 1997, es tornava a intentar, però el castell va caure. I es va aparcar fins el 2013, quan es descarregava a la diada del Mercadal, en l’actuació que estrenava aquesta mena de segona època d’or de la colla. Entre el 97 i el 2013, es van viure moltes temporades grises, en les que aconseguir el 2 de 7 ja suposava tot un èxit. La colla, però, aconseguia recuperar efectius i créixer prou com per replantejar castells que s’havien assolit i que s’havien deixat de banda. Ja els sabien fer, perquè s’havien aconseguit abans. Els enxanetes del 1997 eren ara responsables de la colla i, a partir d’aquella Diada del Mercadal i fins avui, la colla ha sabut mantenir el nivell i créixer. Als anys noranta només se’n descarregava un. L’any passat, se’n van descarregar tres en una mateixa temporada, prova del domini que s’ha aconseguit al castell.

El 4 de 9 amb folre serà diferent. S’ha assajat al local, però mai s’ha portat a la plaça. El repte, doncs, és molt gran.