La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó | Tribuna

Bon cop de CUP

25/05/2015 | Per Francesc Domènech | comentaris comenta

Imatge de David Vidal, vist pel dissenyador Jordi Romero.

Imatge de David Vidal, vist pel dissenyador Jordi Romero.

Quan el poble parla, analistes tertulians i d'altres espècies queden en segon terme. Dic això perquè, a Reus, tot i que es preveia un increment de vots i representació de la CUP, ningú (probablement, ni ells mateixos) s'esperava que la formació que encapçala David Vidal obtingués un resultat tant espectacular: Sis regidors i el privilegi de ser la segona força política de la ciutat, a més de la sensació d'haver estat els grans triomfadors de la jornada.

Hi havia massas variables a aclarir per poder encertar el que podia passar a la ciutat. En aquestes eleccions, la decisió de vot es prenia en base a quatre variables: la política general o el debat entre la vella i la nova política, entre les formacions històriques i els partits emergents; la qüestió sobiranista (després del 9-N era la primera ocasió del ciutadà per "retratar-se" en forma de vot), l'etern debat en el context de l'eix esquerra-dreta i, finalment, la variable estrictament local. Vistos els resultats, en la CUP hi han confluït a favor seu les quatre variables. La política general, els vents de canvi, els partits emergents, tenien a Reus una opció sòlida en la candidatura de Ciutadans, però no estava clar qui a les esquerres podia captar aquests vots. Movem Reus, que aspirava a recollir a la ciutat els vots per l'efecte "Podem" o l'efecte Ada Colau, ha fracassat. I la candidtura "de Nou Reus" ha patit d'una certa indefinició, de poca visibilitat durant la campanya i del fet que, per entendre'ns, ara no tocava. Aquest vot, a Reus, se l'ha quedat gairebé tot la CUP. Es pot afirmar, doncs, que, amb tots els matisos que es vulgui, David Vidal és l'Ada Colau de Reus. Ha estat ell qui ha encarnat a Reus la voluntat de canvi profund que ha demostrat tenir una part de la societat catalana i espanyola.

Dèiem dels matisos a l'hora de comparar Vidal i Colau. Una de els diferències és que la CUP ha tingut un paper molt protagonista en tot el procés sobiranista. Els diputats de la CUP al Parlament, especialament David Fernández, li han donat a la formació una imatge que molts ciutadans han comprat, i han estat clars a l'hora de pronunciar-se en relació al procés. En general, s'agraeix quan algú parla clar. En aquest sentit, en una ciutat que a les eleccions europees va demostrar que té una massa crítica important favorable al Dret a Decidir, la CUP també ha recollir vots basats en aquesta variable, igual que n'ha guanyat en el context del debat dreta-esquerra: la crisi econòmica ha catapultat les candidatures de tarannà "ciutadà" a la banda de les esquerres, malaltes cròniques de la síndrome de la fragmentació. La CUP ja no són aquella canalla que cau bé i juga a fer política i s'ha fet gran, però no ha perdut el caràcter de ser una formació de base popular. A la CUP, les ganes de nova esquerra d'una part significativa de l'electorat, també l'ha afavorit, més encara quan a Reus no s'havia dibuixat cap alternativa clara i creïble en aquesta línia, com els resultats han mostrat.

I, finalment, el debat estrictament local: la feina feta fins ara, la imatge del cap de llista. David Vidal ha estat elogiat, fins i tot pels adversaris que tenia a l'Ajuntament, per la seva coherència. El protagonisme adquirit en el qüestionament del sistema de gestió a l'Hospital, que ha travessat els fronteres estrictmaent locals, li ha donat una visibilitat que moltes altres regidors de govern no han tingut en quatre anys. La CUP ha crescut a tot arreu, però enlloc com a Reus. Vidal, doncs, també ha recollit vots atribuïbles a la feina feta a l'Ajuntament.

Aquesta confluència de factors explica l'espectacular resultat de la CUP a Reus. I Ajuden a entendre també el resultat global a la ciutat, que té altres lectures: les claus local i de política general expliquen el descens de CiU; la clau vella-nova política explica el resultat de Ciutadans i que aquestra formació hagi pispat regidors que tenia el PP i el PSC, els dos grans derrotats dels comicis; la presència del debat sobiranista explica l'èxit que suposa per a ERC tornar a l'Ajuntament, a més d'una bona campanya; la clau local explica l'èxit que és per Ara Reus repetir resultats.

Són causes que expliquen els resultats d'unes eleccions que fan que, des d'aquest dilluns, sigui exigible als set partits que formaran el nou ajuntament alçada de mires i visió de ciutat per establir els acords necessaris per poder tenir un ajuntament governable. Aquesta, però, serà una altra història.

Notícies relacionades
POLíTICA | Eleccions Municcipals
CiU guanya a Reus, amb la CUP com a segona força i Ciutadans entrant amb força a l'Ajuntament

25/05/2015 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

CiU es manté com a força política més votada a Reus, tot i haver perdut 2000 vots i tres regidors en unes eleccions que han tingut com a notícia més destacada l'espectacular resultat obtingut per la CUP, convertida en segona força políticva de la ciutat, amb sis regidors. L'altra gran triomfador de la nit ha estat Ciutadans, que s'estrena al consistori amb quatre regidors, els mateixos que el PSC, que ha quedat com a quarta força política de la ciutat. ERC ha aconseguit recuperar la representació a l'Ajuntament, amb dos regidors, els mateixos que el PP, que baixa 3000 vots i tres regidors, i Ara Reus, que ha pujat de vots i manté els dos escons que ja tenia. La composició del nou ajuntament deixar clar que caldran pactes.

Deixa el teu comentari

Nom

E-mail

Comentari