La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Vaga general

Matí de vaga a Reus: prop de 3000 manifestants, empreses i comerços tancats i diversos desperfectes en equipaments municipals

29/03/2012 | Per Joan Carrion

La ciutat de Reus ha viscut aquest matí una de les majors concentracions motivades per la convocatòria d'una vaga general. Una manifestacio que s'ha iniciat a dos quarts de dotze del migdia i que ha recorregut una part del tomb dels ravals, la zona del Pallol, un tram de l'Avinguda Marià Fortuny i la Plaça Llibertat. Una marxa que ha caminat entre la pràctica totalitat de comerços i establiments de restauració tancats i que ha viscut algun moment de tensió entre una petita part dels manifestants i els propietaris de dues cafeteries de la Plaça Mercadal que havien reobert les seves terrasses un cop la manifestació havia iniciat el seu recorregut pel carrer Monterols. La capçalera de la protesta sindical, al retornar a la plaça de l'Ajuntament i trobar-se amb locals obert, s'ha encarat amb treballadors i responsables dels citats negocis fins que una patrulla dels Mossos d'Esquadra mediat per calmar els ànims. Algun manifestant ha fet caure tasses i ampolles d'una de les taules i això ha acabat de crispar l'ambient. De fet, cal dir que en aquest moment hi han hagut algun responsable sindical que ha censurat aquesta actuació de companys seus i la manifestació ha tornat a la normalitat. En aquesta protesta s'han vist diverses cares de polítics de diferents partits com el diputat tarragoní d'ERC, Sergi de los Rios, el diputat socialista Josep Maria Sabaté, l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez així membres del grup socialista a l'Ajuntament de Reus i el regidor de la CUP, David Vidal.

Al matí la ciutat ha despertat amb comerços tancats i amb un gruix important d'empreses de polígons industrials tancades com ara a la zona del Polígon AgroReus i al Mas de les Ànimes. D'altra banda, diversos equipaments i serveis municipals no han pogut complir els serveis mínims pactats per l'actuació dels piquets. Una de les zones on s'han concentrat primerament els tres sindicats participants: UGT, CCOO i la CGT ha sigut davant del centre comercial Carrefour per tal d'impedir que obrís les seves portes. En aquest indret de la ciutat també hi han hagut moments de tensió al recriminar els vaguistes el pas de diversos autobusos públics i privats.

En general però, les tres forces sindicals es mostraven molt contents per la resposta de la ciutadania davant la convocatòria de la vaga -en el moment de màxima afluència es poden haver reunit prop de 3 mil persones- i tant Enric Fandós de la UGT, Pastori Roldán de CCOO i Joan Rosich de la CGT han expressat la seva satisfacció per la gentada que ha marxat pels carrers de la ciutat de Reus i el seguiment de la vaga en les grans empreses, així com el tancament de les grans superfícies.

Pel que fa als treballadors i equipaments municipals, cal dir que segons ha explicat l’Ajuntament de Reus, aquest ha registrat aquest matí un seguiment de l’aturada del 18,25% en el conjunt de treballadors del consistori i dels organismes autònoms municipals, 260 treballadors d’una plantilla de 1.425. Alguns serveis municipals s’han vist afectats a causa de les protestes convocades.

En una declaració pública, l’Ajuntament de Reus ha lamentat 'que les protestes hagin impedit el compliment d’alguns dels serveis mínims pactats amb els sindicats; així com els danys que les protestes han causat en equipaments i instal·lacions municipals:

- Reus Transport no ha pogut complir els serveis mínims pactats entre la companyia municipal d’autobusos i els sindicats entre les 6:30h i les 9:30h. Els piquets únicament han deixat circular algun bus de la línia que enllaça amb l’Hospital Sant Joan. Tres busos han resultat danyats amb pintades, igual que diverses marquesines de les parades.

Els aparcaments públics també s’han vist afectats. Uns 90 parquímetres (el 70% del total) que regulen l’estacionament en zona blava han estat bloquejats. També s’han inutilitzat quatre caixers del pàrquing de les Oques.

- El Mercat Central, que ha obert portes a primera hora amb normalitat, ha tancat a mig matí davant la presència de piquets informatius.

- La Guàrdia Urbana també ha informat de danys com múltiples pintades en façanes d’edificis privats i d’equipaments públics, i la inutilització els panys de 14 escoles.

- La valoració dels danys causats en equipaments, vehicles i instal·lacions municipals supera actualment els 8.000 euros'.

A la tarda, treballadors i sindicalistes reusencs participaran en la manifestació que se celebrarà a la ciutat de Tarragona.

Galeria fotogràfica